null Kirkko Helsingissä tekee omistamistaan soista hiilinieluja

Tuupovaaran suoalue on ojitettu noin 50 vuotta sitten. Puut ovat kituuttanneet eivätkä oikeastaan enää kasva siellä. Kuva on viime kesältä.

Tuupovaaran suoalue on ojitettu noin 50 vuotta sitten. Puut ovat kituuttanneet eivätkä oikeastaan enää kasva siellä. Kuva on viime kesältä.

Ajankohtaista

Kirkko Helsingissä tekee omistamistaan soista hiilinieluja

Helsingin seurakunnat omistavat metsää ja soita muun muassa Joensuun Tuupovaarassa. Ojitettujen soiden metaanipäästöt ovat ympäristöhaitta. Luonnontilassa suot kuitenkin toimiva hiilinieluina.

Helsingin seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto on päättänyt, että kaikki seurakuntien omistamat suoalueet Joensuun Tuupovaarassa ja Siuntion Korpirauhassa palautetaan luonnontilaan. Tällä ratkaisulla tehostetaan suon hiilensidontakykyä.

Ojitettujen suoalueiden ennallistamista tarjotaan Hiilipörssille. Se on Suomen Luonnonsuojeluliiton perustama, verkossa toimiva hiilijalanjäljen sijoituspalvelu, joka perustuu hiilipäästön pysäyttämiseen ojitettuja soita ennallistamalla ja uutta turvekerrosta kasvattamalla. Hiilipörssin käynnistystä rahoitti Koneen Säätiö.

Suomen muihin seurakuntiin verrattuna Helsingin seurakuntien metsäomaisuus on varsin pientä, eikä siitä ole koskaan ole otettu tuottoa.

– Päivi Kiviniemi

Helsingin seurakunnilla on metsäomaisuutta yhteensä 250 hehtaaria. Helsingin seurakuntayhtymän ympäristömestarin Päivi Kiviniemen mukaan nyt tehty päätös soiden ennallistamisesta on tässä suhteessa iso asia.

– Suomen muihin seurakuntiin verrattuna Helsingin seurakuntien metsäomaisuus on varsin pientä, eikä siitä ole koskaan ole otettu tuottoa. Nyt tehty päätös voi toimia esimerkkinä myös muille seurakunnille, hän sanoo.

Evankelisluterilaisten seurakuntien metsäomaisuus Suomessa on yhteensä 168 000 hehtaaria.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.