null Helsingin seurakuntayhtymän hallintojohtaja Juha Tuohimäki valittiin kirkon talousjohtajaksi – hän vastaa jatkossa myös 1,6 miljardin euron eläkerahastosta

Juha Tuohimäki on työskennellyt Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymissä.

Juha Tuohimäki on työskennellyt Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymissä.

Ajankohtaista

Helsingin seurakuntayhtymän hallintojohtaja Juha Tuohimäki valittiin kirkon talousjohtajaksi – hän vastaa jatkossa myös 1,6 miljardin euron eläkerahastosta

Kirkkohallituksen talousosaston johtajaksi valitun Juha Tuohimäen mukaan kirkon pitää varautua pienentyvään talouteen ja miettiä järjestömäisiä tapoja rahoittaa toimintaansa.

Kirkkohallituksen täysistunto valitsi tiistaina Helsingin seurakuntayhtymän hallintojohtajan Juha Tuohimäen talousosaston johtajaksi ja kirkkoneuvokseksi. Tuohimäki aloittaa tehtävässään helmikuun alussa.

Virkaa tällä hetkellä hoitava kirkkoneuvos Leena Rantanen jää eläkkeelle. Tuohimäki on ennen Helsinkiä toiminut muun muassa Vantaan seurakuntayhtymän johtajana.

– Kyseessä on mielenkiintoinen ja haastava tehtävä. Olen innostunut ja mielissäni valinnasta, Tuohimäki sanoo.

Tuohimäen mukaan viimeiset kaksi vuotta Helsingissä ovat olleet hienoa aikaa. Samoin vuodet Vantaalla ovat valmentaneet häntä hyvin tulevaan tehtäväänsä.

– Koen, että kirkko elää etsikkoaikaansa erityisesti pääkaupunkiseudulla. Miten hyvin pystymme pitämään ovet auki ihmisten elämään, arkeen ja sydämiin, ratkaisee kirkon tulevaisuuden, hän kiteyttää.

Uudessa tehtävässään Tuohimäki vastaa Kirkon keskusrahaston toiminnasta eli Kirkkohallituksen ja kirkon yhteisen palvelukeskuksen taloudesta. Niiden budjetti on ensi vuonna noin 60 miljoonaa euroa. Keskusrahaston kautta kulkevat myös hiippakuntien toimintaan tarvittavat rahat ja seurakunnille jaettavat avustukset.

– Kirkkohallitus on seurakuntia varten. Keskusrahaston johtajana keskeistä on varmistaa seurakuntien tulopohjaa sekä tulonjaon tasapuolisuutta. Sähköisen asioinnin sekä tietojärjestelmien käyttäjäystävällisyyden kehittäminen ovat keskiössä tietohallinnon ja digitaalisuuden edistämisessä. Myös keskushallinnon omistuksessa olevat kiinteistöt kuuluvat johtamani talousosaston tehtäviin.

Voimme roikkua entisessä ja menneessä tai voimme myös nähdä edessämme olevat mahdollisuudet.

Tämän lisäksi Tuohimäen vastuualueeseen kuuluvat kirkon työntekijöiden eläkkeet.

– Kirkon eläkerahaston johtajana tehtävänäni on huolehtia työntekijöiden eläkevarojen hyvästä hoidosta. Eläkerahaston koko tällä hetkellä on noin 1,6 miljardia euroa. Onneksi eläkerahastossa ja koko talousosastolla on osaavat ja ammattitaitoiset henkilöt hoitamassa tehtäviään.

Missä kunnossa kirkon talous on ja mihin asioihin pitää erityisesti kiinnittää huomiota?

– Kirkon talous on vielä kohtuullisen hyvässä kunnossa. Verotulot eivät ole toistaiseksi laskeneet merkittävästi. Jäsenkato tulee ennen pitkää vähentämään verotulojamme. Viisaina varainhoitajina varaudumme pienentyvään talouteen riittävän ajoissa. Uudessa tehtävässäni on tärkeää panostaa hyvän taloudenhoidon jatkamiseen sekä eläkerahastossa että keskusrahastossa. Myös tietojärjestelmien selkeän ja pitkäjänteisen kehittämisen varmistaminen ovat keskeisiä tehtäviäni.

Kirkon pitää Tuohimäen mukaan muuttaa niin toimintatapojaan kuin varainhankintaansa.

– Voimme roikkua entisessä ja menneessä tai voimme myös nähdä edessämme olevat mahdollisuudet. Meidän pitää arvioida toimintatapojamme. Olemme menossa kohti järjestömäisempää kirkkoa, jossa seurakuntalaiset ovat keskeisiä toimijoita työntekijöiden sijaan ja ohella. Verorahoituksen ohella järjestömäiset varainkeruun muodot tulevat nousemaan entistä tärkeämmiksi, hän korostaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.