null Helsingin seurakunnat jakoivat valtion myöntämän koronatuen: 50 000 euroa Helsinki-avun kuluihin, 417 000 euroa seurakunnille

Ajankohtaista

Helsingin seurakunnat jakoivat valtion myöntämän koronatuen: 50 000 euroa Helsinki-avun kuluihin, 417 000 euroa seurakunnille

Valtio myönsi kesällä luterilaisen ja ortodoksisen kirkon diakoniatyölle 4,5 miljoonan euron tuen.

Helsingin yhteinen kirkkoneuvosto päätti kokouksessaan 22. lokakuuta, miten seurakunnat ja seurakuntayhtymä jakavat valtion myöntämän 524 734 euron erityisavustuksen.

Valtio myönsi kesällä luterilaisen ja ortodoksisen kirkon diakoniatyölle 4,5 miljoonan euron ylimääräisen tuen koronaviruspandemian vuoksi. Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa kerrottiin, että avustuksen on tarkoitus ”kompensoida seurakunnille koronaviruspandemiasta aiheutuvia verotulojen menetyksiä ja ylläpitää näin seurakuntien kykyä osallistua ihmisten auttamiseen yhteiskunnan toipuessa kriisistä”.

– Valtio näkee, että nimenomaan diakoniatyöllä on yhteiskunnallista merkitystä. Tämä on tärkeä tunnustus valtion taholta, sanoo Helsingin seurakuntayhtymän hallintojohtaja Juha Tuohimäki.

Rahasta yli 4,4 miljoonaa jaettiin luterilaiselle kirkolle, jonka jäsenmäärä on huomattavasti ortodoksikirkon jäsenmäärää suurempi. Luterilaisen kirkon kirkkohallitus puolestaan päätti, että avustus jaetaan seurakunnille niiden alueella asuvien ihmisten määrän mukaisesti.

Kyseessä on niin iso raha, että se auttaa avustustehtäviä merkittävästi. – Juha Tuohimäki

Helsingin yhteinen kirkkoneuvosto päätti, että 50 000 euroa avustuksesta ohjataan Helsinki-avun kulujen kattamiseen, 10 prosenttia eli noin 47 500 euroa yhteisen seurakuntatyön diakonialle ja loput eli noin 417 000 euroa seurakunnille.

– Kyseessä on niin iso raha, että se auttaa avustustehtäviä merkittävästi, Tuohimäki sanoo.

– Verotulomme ovat 80 miljoonaa, eikä avustus ole niihin nähden kuin runsaat puoli prosenttia. Se on kuitenkin merkittävä summa, koska se korvamerkitään diakonialle.

Avustusrahaa voi käyttää takautuvasti maaliskuun puolivälistä alkaen aiheutuneisiin diakoniatyön kuluihin. Tällä hetkellä avustusrahaa voi käyttää vuoden loppuun asti syntyviin kuluihin, mutta kirkkohallitus hakee opetus- ja kulttuuriministeriöltä jatkoaikaa, jotta rahaa voitaisiin käyttää vielä ensi kevään kuluihin.

Seurakunnat raportoivat avustusrahojen käytöstä kirkkohallitukselle.

Espoon seurakuntayhtymä sai avustusta 232 523 euroa, Vantaan seurakuntayhtymä 187 616 euroa ja Kauniaisten seurakuntayhtymä 7 863 euroa.

Espoon ja Vantaan seurakuntayhtymät eivät ole vielä päättäneet, miten jakavat saamansa avustusrahat.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.