null Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan ja aluehallintoviraston työaikaan liittyvä tulkintaero etenee hallinto-oikeuteen

Ajankohtaista

Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan ja aluehallintoviraston työaikaan liittyvä tulkintaero etenee hallinto-oikeuteen

Helsingin tuomiokirkkoseurakunnasta tulee ennakkotapaus siinä, miten työaika-autonomiaa kirkossa tulkitaan.

Helsingin tuomiokirkkoseurakunta ja Kirkon työmarkkinalaitos vievät työajan määrittelyä koskevan erimielisyyden Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) kanssa hallinto-oikeuteen. Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto käsitteli asiaa 2. toukokuuta. Kirkko ja kaupunki uutisoi asiasta laajemmin 25. huhtikuuta. 

– Tästä eteenpäin meitä edustaa Kirkon työmarkkinalaitos. Aluehallintovirastolla on eri kanta siihen, miten työaika-autonomiaa kirkossa voidaan tulkita, Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Marja Heltelä kertoo.

Kiistassa on kyse siitä, täytyykö seurakunnassa pitää kirjaa hengellistä, työajatonta työtä tekevien työajasta. Aluehallintoviraston mukaan näin pitäisi tehdä, ja se on uhannut Tuomiokirkkoseurakuntaa 10 000 euron uhkasakolla. Avin mukaan työaikalain ulkopuolella voisi olla vain siinä tapauksessa, että työaika-autonomia olisi täydellinen eli työntekijällä olisi täysi vapaus päättää työajastaan. Ihan näin ei esimerkiksi papin työssä kuitenkaan yleensä ole.

Kun asia etenee hallinto-oikeuteen, Helsingin tuomiokirkkoseurakunnasta tulee ennakkotapaus siinä, miten työaika-autonomiaa tulkitaan. Tuleva päätös koskettaa kirkkoa laajemminkin, eikä kyse ei ole vain kirkosta: monilla muillakin aloilla ja monissa muissakin ammattiryhmissä tilanne on sama.     

– Kyseessä on laajempi lain tulkintaongelma. Esimerkiksi kaikilla tuomareilla on työaika-autonomia, mutta oikeuden istunnot ovat tiettyinä aikoina, Marja Heltelä kertoo.

Helsingin tuomiokirkkoseurakunnassa työajattomilta työntekijöiltä kysyttiin, haluaisivatko he siirtyä työajalliseen työhön. Se ei kuitenkaan saanut kannatusta. Samassa prosessissa todettiin työaika-autonomian toteutuvan työajattomilla työntekijöillä.

Nykyinen työaikalaki koskee yleisesti työ- ja virkasuhteessa tehtävää työtä. Laissa on määritelty poikkeukseksi työajaton työ. Evankelis-luterilaisessa kirkossa noin 5 000 ihmistä eli kolmannes henkilöstöstä tekee työajatonta työtä, esimerkiksi moni pappi.

Tuomiokirkkoseurakunnan osalta prosessi alkoi keväällä 2022, kun aluehallintovirasto teki Helsingin tuomiokirkkoseurakuntaan rutiininomaisen työsuojelutarkastuksen.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Aluehallintovirasto vaatii Helsingin tuomiokirkkoseurakunnalta työaikakirjanpitoa uhkasakkojen nojalla

Ajankohtaista

Ennakkotapaus uuden työaikalain soveltamisesta koskee kaikkia seurakuntia ja kirkon työajatonta työtä. Seurakuntaneuvosto päättää, viedäänkö asia hallinto-oikeuteen.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.