null Suomenlinnan kirkossa otetaan ensi kesänä käyttöön 5 euron pakollinen pääsymaksu – seurakunta yrittää paikata sisäisten vuokrien nousun aiheuttamaa ahdinkoa

Suomenlinna ja Suomenlinnan kirkko sen osana ovat UNESCO:n maailmanperintökohteita. Turisteja käy sekä kotimaasta että ulkomailta.

Suomenlinna ja Suomenlinnan kirkko sen osana ovat UNESCO:n maailmanperintökohteita. Turisteja käy sekä kotimaasta että ulkomailta.

Ajankohtaista

Suomenlinnan kirkossa otetaan ensi kesänä käyttöön 5 euron pakollinen pääsymaksu – seurakunta yrittää paikata sisäisten vuokrien nousun aiheuttamaa ahdinkoa

Aiemmin Suomenlinnan kirkossa ja Helsingin tuomiokirkossa on ollut käytössä vapaaehtoinen pääsymaksu.

Suomenlinnan kirkossa otetaan ensi kesäksi käyttöön pakollinen viiden euron pääsymaksu vierailijoille. Maksu tulee ensin koeluonteisesti kesä-elokuuksi 2023, ja jatkosta päätetään myöhemmin. Taustalla on seurakunnan tiukka taloustilanne ja sisäisten vuokrien määräytymisperusteitten muutos

Pääsymaksu ei ole käytössä jumalanpalvelusten, toimitusten, konserttien tai muun seurakunnan toiminnan aikana, vaan se koskee ainoastaan vierailuaikoja. Pääsymaksu ei koske Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan jäseniä, heidän mukanaan tulevia vierailijoita tai alle 18-vuotiaita. Asiasta päätti 13. helmikuuta kokoontunut Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto.

Kesästä 2021 asti Suomenlinnan kirkossa on ollut käytössä vapaaehtoinen viiden euron pääsymaksu. Samaa on kokeiltu myös Helsingin tuomiokirkossa, jossa maksu pysyy toistaiseksi vapaaehtoisena.

Pääsymaksuilla yritetään pitää kirkko seurakunnalla

Helsingin seurakuntayhtymän Rohkeasti yhdessä -ohjelmaan sisältyi budjettileikkauksia ja tiloista perittävien vuokrien muutoksia. Ne osuivat erityisesti seurakuntiin, joilla on isoja kirkkoja, kuten Helsingin tuomiokirkkoseurakunta.

Aiemmin kirkkosaleja ei laskettu tilavuokraan, mutta nyt ne lasketaan. Helsingin tuomiokirkkoseurakunnalla on monta suurta, kulttuurihistoriallisesti arvokasta kirkkoa – Tuomiokirkko, Suomenlinnan kirkko ja Vanhakirkko – joissa kirkkosalin osuus on suuri.

Seurakunta maksaa Suomenlinnan kirkosta seurakuntayhtymälle tilavuokraa 220 000 euroa vuodessa.

Tiukassa taloustilanteessa seurakunta on valmistautunut luopumaan Suomenlinnan kirkosta, jolloin vastuu ja kulut siirtyisivät seurakuntayhtymälle. Pääsymaksut ovat yksi yritys helpottaa tilannetta.

– Teoriassa voisi mahdollista, että niiden ansiosta ei tarvitsisi luopua kirkosta, mutta käytännössä haaste on iso. Seurakunta maksaa Suomenlinnan kirkosta seurakuntayhtymälle tilavuokraa 220 000 euroa vuodessa. Vanhassakirkossa tilavuokra on samaa luokkaa. Tuomiokirkon vuokra on noin 710 000 euroa, turistityöstä vastaava palvelupäällikkö Anni Roiha Helsingin tuomiokirkkoseurakunnasta sanoo.

Viime vuonna Suomenlinnan kirkossa vieraili noin 110 000 kävijää, joista noin 71 000 kesä–elokuussa. Koronapandemiaa edeltävänä aikana, vuonna 2019, vierailijoita oli noin 155 000, joista 95 000 kävi kesä-elokuussa.

Vapaaehtoinen pääsymaksu Helsingin tuomiokirkkoon ja Suomenlinnan kirkkoon tuotti  vuonna 2022 yhteensä noin 35 000 euroa.

– Sillä voidaan kattaa kesän ajan opaspalvelut Tuomiokirkolle, Roiha kertoo.

Vuonna 2022 Suomenlinnan kirkossa vieraili noin 110 000 kävijää, joista noin 71 000 kesä–elokuussa.

Vuonna 2022 Suomenlinnan kirkossa vieraili noin 110 000 kävijää, joista noin 71 000 kesä–elokuussa.

Palvelua halutaan parantaa

Ensin kesänä nähdään, johtaako kokeilu pysyvään käytäntöön. Muissa maissa joissakin turistien suosimissa kirkoissa on pääsymaksut.

– Tämäntyyppisissä vierailukohteissa pääsymaksut ovat usein korkeamallakin tasolla, Roiha sanoo.

Samalla kun kirkossa otetaan käyttöön pääsymaksu, palvelua halutaan parantaa. Ensi kesänä Suomenlinnan kirkolla on myös opas paikalla ja kirkkosaliin tuodaan kirkon historiasta kertovaa sisältöä.

– Jonkin verran on myös historiallista esineistöä nähtävillä. Nyt keskustellaan vielä siitä, saataisiinko yksi taidenäyttely kesän ajaksi.

– Vapaaehtoinen pääsymaksu maksettiin omatoimisesti maksulaitteella, mutta ensi kesänä kirkossa on asiakaspalvelija keräämässä maksua.

Suomenlinna ja Suomenlinnan kirkko sen osana ovat UNESCO:n maailmanperintökohteita. Kesällä 2021 Suomenlinnan kirkkoon tehtiin remontti, jolloin kirkko sai myös uudet urut. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.