null Helsingissä ensimmäinen kantelu samaa sukupuolta olevia vihkineestä papista

Kai Sadinmaa vihki kaksi ja siunasi kolme samaa sukupuolta olevaa paria eilen.

Kai Sadinmaa vihki kaksi ja siunasi kolme samaa sukupuolta olevaa paria eilen.

Helsingissä ensimmäinen kantelu samaa sukupuolta olevia vihkineestä papista

Tuomiokapitulia pyydettiin tutkimaan, onko pappi Kai Sadinmaa toiminut vastoin kirkon ohjetta. Sadinmaa vihki samaa sukupuolta olevia pariskuntia avioliittoon 1.3.

Pappi Kai Sadinmaasta on tehty kantelu Helsingin hiippakunnan tuomiokapituliin. Sadinmaa osallistui eilen 1.3. musiikkiteatteri Kapsäkissä järjestettyyn Vihdoinkin vihille -tapahtumaan, jossa hän vihki kaksi ja siunasi kolme samaa sukupuolta olevaa paria. Sadinmaa ei ole tällä hetkellä työsuhteessa missään seurakunnassa.

Helsingin hiippakunnan lakimiesasessori Ritva Saarion mukaan Sadinmaasta on tähän mennessä tullut yksi kantelu.

– Kyseessä on sähköpostilla tullut kantelu, jossa on viitattu siihen, että Suomen evankelisluterilaisen kirkon kanta avioliittoon on selvä: se on miehen ja naisen välinen liitto. Kirjoittaja totesi, että uutisoinnin perusteella pappi Kai Sadinmaa on vihkinyt avioliittoon samaa sukupuolta olevan parin ja pyysi tuomiokapitulia tutkimaan asiaa.

Helsingin tuomiokapituli kokoontuu ensi viikon keskiviikkona, jolloin asiaa aletaan käsitellä. Ennen ratkaisua Sadinmaalta pyydetään kirjallinen vastine.

Saario ei osaa arvioida, milloin mahdollisista rangaistuksista päätetään.

Vihkineiden pappien kohtalosta päätetään paikallisesti

Samaa sukupuolta olevan pariskunnan vihkineestä papista voidaan tehdä kantelu hiippakunnan tuomiokapituliin. Tuomiokapitulin jäsenet äänestävät asiasta.

On mahdollista, että joissain hiippakunnissa pappeja ei rangaista vihkimisestä, mutta toisissa rangaistaan.

Eikö se aseta kirkon työntekijöitä epätasa-arvoiseen asemaan, lakimiesasessori Ritva Saario?

– Tuomiokapitulit ovat itsenäisiä toimijoita. Tilanne rinnastuu siihen, että meillä on useita käräjä- ja hovioikeuksia. Välillä on niistäkin uutisoitu, että rangaistuslinja poikkeaa. Kun toimijat ovat itsenäisiä, jokaisella on oma päätösvaltansa.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: