null Varauksia vain vähän – kirkkohäät eivät vedä samaa sukupuolta olevia pareja

Kaksi samaa sukupuolta olevaa pariskuntaa on varannut vihki- tai siunausajan Oulunkylän seurakunnasta. Kuvassa Oulunkylän kirkon alttari.

Kaksi samaa sukupuolta olevaa pariskuntaa on varannut vihki- tai siunausajan Oulunkylän seurakunnasta. Kuvassa Oulunkylän kirkon alttari.

Ajankohtaista

Varauksia vain vähän – kirkkohäät eivät vedä samaa sukupuolta olevia pareja

Kymmenen seurakuntaa pääkaupunkiseudulla on avannut ovensa samaa sukupuolta olevien häille. Varauksia on tehty alle kymmenen.

Kymmenen seurakuntaa pääkaupunkiseudulla on tarjonnut kirkkotiloja samaa sukupuolta olevien parien vihki- ja siunaustilaisuuksiin. Kirkkojen varausmäärien perusteella samaa sukupuolta olevat parit eivät ole erityisen innostuneita kirkkohäistä.

Haagan, Malmin, Pakilan, Munkkiniemen, Vartiokylän ja Vantaankosken seurakunnassa ei ole tehty yhtään varausta samaa sukupuolta olevien vihki- tai siunaustilaisuudelle. Oulunkylän seurakunnassa on varattu kaksi siunaus- tai vihkitilaisuutta, Töölössä yksi ja Vantaan ruotsinkielisessä seurakunnassa kaksi. Paavalin seurakunnalla varausten määrästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta seurakuntasihteeri Tarja Aaltonen arvioi, että varauksia on tehty kaksi.

Kaikkiaan varauksia samaa sukupuolta olevien kirkkohäille on tehty arviolta seitsemän. Varaukset sijoittuvat pitkin kevättä, kesää ja syksyä. Avioliittolaki muuttuu sukupuolineutraaliksi 1.3., mutta kyseiselle päivälle kirkot eivät ole saaneet varauksia.

"Sateenkaarikristityt alkavat olla väsyneitä"

Kaikkia kirkollisia vihkimisiä ei kuitenkaan toimiteta kirkoissa. Esimerkiksi helsinkiläisessä musiikkiteatteri Kapsäkissä järjestetään 1.3. yksityistapahtuma, jossa pappi Kai Sadinmaa siunaa tai vihkii viisi samaa sukupuolta olevaa pariskuntaa.

Pappi ja psykoterapeutti Toni Fagerholm perusti tammikuussa Sateenkaaripapit-sivuston, jonka kautta samaa sukupuolta olevat pariskunnat voivat pyytää pappia vihkimään tai siunaamaan liittonsa. Fagerholm tietää noin kymmenestä vihkimisestä tai siunaamisesta, jotka on sovittu kesäksi. Maaliskuulta hän tietää vain Kapsäkin tilaisuuden.

Sateenkaarikristityt alkavat olla väsyneitä tähän tuplaviestintään, jossa piispat ensin kertovat rakastavansa heitä ja sen jälkeen kertovat jatkavansa systemaattista syrjintää.

– Pastori-psykoterapeutti Toni Fagerholm

Fagerholm arvelee, että maaliskuun vihkimisten vähäinen määrä voi johtua kahdesta syystä.

– Ensimmäinen vaihtoehto on, että maaliskuu ei yksinkertaisesti herätä suomalaisissa suuria naimisiinmenohaluja. Kun katson ulos, voin ymmärtää asiaa, Fagerholm selittää.

– Jälkimmäinen vaihtoehto taas on, että Suomen kirkko on onnistunut etenevissä määrin karkottamaan sateenkaarikristityt. Sateenkaarikristityt alkavat olla väsyneitä tähän tuplaviestintään, jossa piispat ensin kertovat rakastavansa heitä ja sen jälkeen kertovat jatkavansa systemaattista syrjintää.

Luterilaisen kirkon nykyinen oppi ei tunne samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Papin vihkimä liitto on kuitenkin juridisesti pätevä. Piispat ja kirkkoherrat ovat antaneet ristiriitaisia viestejä siitä, onko samaa sukupuolta olevien pariskuntien vihkiminen avioliittoon hyväksyttävää. Esimerkiksi Kallion seurakunta ilmoitti eilen peruvansa avioliittolain muutosta juhlistavan tanssiesityksen, koska seurakunnan sateenkaariyhteisö piti sitä tekopyhänä. Kallion seurakunta ei ole antanut tilojaan samaa sukupuolta olevien vihkitilaisuuksiin.

Pelkäävätkö pariskunnat vihanilmauksia?

Vantaan ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherra Martin Fagerudd ei odottanutkaan suurta vihkiryntäystä.

– Uskon, että sateenkaariväki on Suomessa varovaista. He antavat ajan kulua ja katsovat, miten asenteet kehittyvät, Fagerudd sanoo.

Ruotsin luterilainen kirkko hyväksyi samaa sukupuolta olevien vihkimiset jo vuonna 2009, mutta vihkiparien määrät ovat olleet pieniä. Skövde Nyheter uutisoi vastikään, että vuonna 2015 160 samaa sukupuolta olevaa paria vihittiin kirkossa. Kaikkiaan vihittyjä pareja oli 17 336.

Fagerudd kuitenkin uskoo, että Suomessa monet samaa sukupuolta olevat pariskunnat haluaisivat mennä kirkossa naimisiin. He eivät mene, koska pelkäävät kirkon konservatiivien vihanilmaisuja.

– Äänessä ovat olleet ne, joilla on hyvin konservatiivinen raamattunäkemys. Siihen liittyy esimerkiksi ajatus, että homoseksuaalit eivät voi pelastua, jos eivät muutu. Nämä konservatiivit eivät tunnusta, että ihminen syntyy sellaiseksi kuin on, Fagerudd sanoo.

Fageruddin mielestä kirkon pitäisi kertoa tavalliselle kansalle selkeämmin, mikä on sen käsitys Raamatusta ja ihmisestä.

– Pitäisi pystyä sanomaan, että homoseksuaali on yhtä hyvä kristitty kuin kuka vain. Mutta se on pitkä matka, koska ihminen kehittyy hitaasti.

 

Korjaus 28.2. kello 14:30: Jutussa sanottiin aiemmin, että musiikkiteatteri Kapsäkin tapahtumassa siunataan tai vihitään kolme paria. Oikea määrä on viisi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.