null Pappi Kai Sadinmaa uhkaa tehdä Helsingin tuomiokapitulin jäsenistä rikosilmoituksen

Helsingin tuomiokapituliin on tehty kantelu pastori Kai Sadinmaasta, joka vihki 1.3. samaa sukupuolta olevia pariskuntia avioliittoon.

Helsingin tuomiokapituliin on tehty kantelu pastori Kai Sadinmaasta, joka vihki 1.3. samaa sukupuolta olevia pariskuntia avioliittoon.

Ajankohtaista

Pappi Kai Sadinmaa uhkaa tehdä Helsingin tuomiokapitulin jäsenistä rikosilmoituksen

Sadinmaan mukaan tuomiokapitulin jäsenet rikkovat lakia, jos estävät pappeja vihkimästä samaa sukupuolta olevia pareja.

Luterilaisen kirkon pappi Kai Sadinmaa toteaa tänään julkaistussa blogitekstissään, että jos Helsingin tuomiokapituli antaa hänelle rangaistuksen samaa sukupuolta olevien pariskuntien vihkimisestä, hän harkitse tekevänsä tuomiokapitulin jäsenistä rikosilmoituksen.

Sadinmaa vihki kaksi ja siunasi kolme samaa sukupuolta olevaa paria avioliittoon 1.3. musiikkiteatteri Kapsäkin Vihdoinkin vihille -tapahtumassa. Seuraavana päivänä Sadinmaasta kanneltiin tuomiokapituliin. Kantelussa sanottiin, että luterilaisen kirkon kannan mukaan avioliitto kuuluu vain miehelle ja naiselle. Sadinmaa olisi täten rikkonut kirkon tunnustusta ja pappislupaustaan.

Sadinmaa on kiistänyt syytteet. Hänen mukaansa avioliitto on luterilaisessa ajattelussa maallinen instituutio, johon pätevät maalliset säädökset.

Tuomiokapituli on kuullut Kai Sadinmaata asiasta, ja Sadinmaa on kirjoittanut kapitulille kaksi vastinetta. Tänään julkaistussa toisessa vastineessaan Sadinmaa kirjoittaa:

"Jos tuomiokapituli päätyy antamaan minulle kirkkolain 5 luvun ja 3 §:n mukaisen rangaistuksen, joko varoituksen, papin virasta erottamisen määräaikaisesti tai kokonaan, niin tulen viemään asian hallinto-oikeuteen ja niin pitkälle kuin tarve vaatii. Tämän lisäksi harkitsen, että teen asiasta rikosilmoituksen. Koen, että tuomiokapitulin jäsenet rikkovat lakia, jos he yrittävät estää minua hoitamasta virkavelvollisuuttani ja vihkimästä seurakunnan jäseniä."

Sadinmaa sanoo toivovansa, että tuomiokapitulin jäsenillä on "uskallusta ja viisautta tehdä ratkaisu, jolla tulette olemaan historian oikealla puolella."

"Kirkolla on vielä mahdollisuus ottaa aloite omiin käsiinsä ennen kuin maalliset tuomioistuimet sen tekevät mitä suurimmalla todennäköisyydellä", Sadinmaa kirjoittaa.

Helsingin tuomiokapituli on ilmoittanut tekevänsä päätöksen Sadinmaan tapauksesta elo- tai syyskuussa. Asiasta päätetään äänestämällä. Tuomiokapitulia johtaa piispa Irja Askola. Askola on sanonut julkisesti, että toivoo kirkon alkavan vihkiä myös samaa sukupuolta olevia aviopareja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.