null Anna Nerola haluaa nuorten mielipiteet esiin kirkossa – ”Myös vanhemmat äänestäjät saisivat äänestää nuoria”

Anna Nerola äänestää marraskuussa ensi kertaa seurakuntavaaleissa.

Anna Nerola äänestää marraskuussa ensi kertaa seurakuntavaaleissa.

Ajankohtaista

Anna Nerola haluaa nuorten mielipiteet esiin kirkossa – ”Myös vanhemmat äänestäjät saisivat äänestää nuoria”

Seurakuntavaaleissa äänioikeutettuja ovat jo 16-vuotiaat.

Vantaan Vaskivuoren lukion kolmatta luokkaa käyvä Anna Nerola on monella tapaa aktiivinen nuori. Hän pelaa käsipalloa, käy partiossa ja soittaa trumpettia ja pianoa.

Häneltä riittää aikaa myös seurakunnalle. Viime kesänä Nerola oli seitsemättä kertaa isosena. Nyt hän antaa uusille isosille vinkkejä isosena olemiseen ja kouluttautuu itse apuohjaajaksi.

– Pidän lisäksi Matka maailman ympäri -kokkikerhoa, jossa tehdään eri maiden ruokia. Aiemmin olen ohjannut tavallista kokkikerhoa ja puolikokkikerhoa, jossa kokkaamisen lisäksi askarrellaan ja leikitään. Lisäksi olen toiminut ohjaajana askartelu- ja liikuntakerhoissa.

Nerola on rippikoulussa ja sen jälkeen oppinut tuntemaan hyvin Vantaankosken seurakunnan. Sen toiminta on hyvää, mutta silti hänen mielestään nuorten ääntä pitäisi kuulla enemmän. Nuorissa on tulevaisuus.

Voimme ajaa nuorten asioita suoraan omien edustajiemme kautta.

– Anna Nerola

Hän ei aio jäädä asiaa vain ihmettelemään, vaan aikoo äänestää vaaleissa – ja nimenomaan nuorta.

– Kyllä, aion äänestää. Minulla on pari kaveria ehdolla, ja minun mielestäni on tärkeää saada nuoria päättäjiksi. Silloin nuorten ei tarvitse toimia välikäsien kautta, vaan voimme ajaa nuorten asioita suoraan omien edustajiemme kautta, sanoo Nerola.

Nerola arvostaa toki vanhempienkin elämänkokemusta, mutta toteaa, että maailma on nyt erilainen kuin ennen. Nuoret tietävät parhaiten itse, mitä seurakunnaltaan kaipaavat. Nerolalle on tärkeää, että seurakunta on avoin kaikille, ohjelmaa on kaikenikäisille ja että nuoret saavat myös konkreettista apua asioissa, joita he eivät vielä osaa tai tiedä.

– Toivon, että vaaleissa äänestäisivät myös ne nuoret, jotka eivät itse ole aktiivisia seurakunnassa. Jokaisen ääni on tärkeä. Toki myös vanhemmat äänestäjät saisivat äänestää nuoria, Nerola tuumii.

Hyvä paikka opetella demokratiaa

Seurakuntavaaleissa äänioikeus on 16-vuotta täyttäneillä seurakunnan jäsenillä. Äänestämään pääsee siis pari vuotta aiemmin kuin kunta- ja valtiollisissa vaaleissa.

– Tätä päätöstä tehtäessä tärkeänä perusteluna oli nimenomaan nuorten osallisuuden lisääminen. Yhtenä tärkeänä ajatuksena oli myös, että kun nuoret pääsevät vaikuttamaan oman yhteisönsä päätöksentekoon, he kokevat sen helpommin omakseen, kertoo seurakuntavaalien kampanjapäällikkö Hanna Piira Kirkkohallituksesta.

Viime seurakuntavaaleissa äänesti yhdeksän prosenttia 16–17-vuotiaista kirkon jäsenistä, tytöt hieman poikia vilkkaammin. Nerola ei vielä silloin voinut äänestää, mutta nyt hän on 18.

– Kun rippikoulu on käyty, seurakunnan toiminta on tuttua ja äänioikeudelle hyvät perusteet. Kuntavaaleissa tai vaikka presidentinvaaleissa 16-vuotiaat olisivat minusta vielä liian nuoria. Ainakaan itse en olisi tiennyt asioista riittävästi, pohtii Nerola.

Hänen mukaansa seurakuntavaalit ovat hyvä paikka opetella demokraattisen oikeuden käyttämistä.

– Sitten uskaltaa äänestää isommissakin vaaleissa.

Sitä Nerola toivoisi, että nuorille annettaisiin vaaleista enemmän juuri heille suunnattua tietoa. Se herättäisi äänestämään. Itse hän aikoo puhua vaaleista ja nuorista ehdokkaista tuttavilleen ja kehottaa äänestämään.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.