null Kirkko osallistuu Prideen: varttuneet jakavat hyväksyviä halauksia sateenkaari-ihmisille, joita omat vanhemmat saattavat karsastaa

Halauspiste järjestetään Helsinki Pridessa nyt ensimmäistä kertaa.

Halauspiste järjestetään Helsinki Pridessa nyt ensimmäistä kertaa.

Ajankohtaista Ajankohtaista

Kirkko osallistuu Prideen: varttuneet jakavat hyväksyviä halauksia sateenkaari-ihmisille, joita omat vanhemmat saattavat karsastaa

Kirkon Pride-viikko sisältää myös pikadeittejä, messuja ja tapaamisen sateenkaari-ihmisten vanhemmille.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava ihmisoikeustapahtuma Pride tuo runsaasti tapahtumia Helsinkiin juhannuksen jälkeisellä viikolla 24.–30.6. Tapahtumaan osallistuu myös pääkaupunkiseudun seurakuntia ja niiden työntekijöitä. Helsinki Prideen kuuluvassa Kaivopuiston Puistojuhlassa järjestetään esimerkiksi halauspiste 29.6. kello 14–18.

Halaajavanhemmiksi haetaan erityisesti 45–90-vuotiaita vanhempia ja isovanhempia. Halaajiksi haluttaisiin Puistojuhlan kävijöiden vanhempien ja isovanhempien ikäisiä. Rutistuksen voi hakea kuka tahansa, joka kaipaa välittävää halausta vanhemmalta tai isovanhemmalta.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöissä on monia, joiden perheet eivät suhtaudu hyväksyvästi heidän seksuaaliseen suuntautumiseensa, sukupuoli-identiteettiinsä tai sen ilmaisuun. Joidenkin välit perheeseen ovat katkenneet kokonaan.

Halauspiste toteutetaan usean seurakunnan yhteisen Konttikirkon luona. Konttikirkko tarjoaa Puistojuhlassa läsnäoloa, hiljentymistä ja yhdessäoloa. Idea halaajavanhemmista syntyi alun perin Feministinen kirkko -facebookryhmässä. Taustalla oli ajatus siitä, että jokainen ansaitsee hyväksyvän vanhemman halauksen sukupuoli- tai seksuaali-identiteetistään riippumatta.

Eräs ystäväni liikuttui tästä kuullessaan kyyneliin asti.
- Erityisnuorisotyönohjaaja Mio Kivelä

Ainakin ulkomailla vastaavaa toimintaa on järjestetty useissa Pride-tapahtumissa, ja idea sai kannatusta Suomessakin. Helsinki Pride Weekin Facebook-sivuilla ilmoitus halaajien etsimisestä on parissa vuorokaudessa kerännyt jo yli 2 000 tykkäystä.

– Eräs ystäväni liikuttui tästä kuullessaan kyyneliin asti. Silloin viimeistään ymmärsin, että tässä ollaan nyt tekemässä tärkeää asiaa, kertoo Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan erityisnuorisotyönohjaaja Mio Kivelä.

Kivelä itse toimii projektin koordinaattorina. Hän halusi osallistua, koska kokee asian tärkeäksi.

Halaajiksi on jo nyt ilmoittautunut kymmeniä ihmisiä, ja määrä kasvaa koko ajan. Toistaiseksi suunnitelmissa ei ole järjestää Helsinki Prideen toista halaustempausta, mutta muita ideoita kehitellään jo.

– Lähdemme luultavasti kehittelemään niin sanottua varavanhempipalvelua, varsinkin jos halaajia ilmoittautuu paljon. Varavanhempia tai vara-isovanhempia voisi näin saada tulemaan esimerkiksi häihin tai kastejuhliin, mikäli omat vanhemmat tai isovanhemmat eivät esimerkiksi hääparin sukupuolten takia halua sellaisiin osallistua, Kivelä selventää.

Poistettu 20.6. tieto, että halaajia haetaan.

Seitsemän päivää sateenkaariohjelmaa

Maanantai 24.6.

Klo 16–18 kuntosalivuoro sukupuolivähemmistöille Alppilankirkon kuntosalilla, Kotkankatu 2. 

Tiistai 25.6.

Klo 18.30 kristillinen tapaaminen sateenkaari-ihmisten vanhemmille Alppilan kirkolla, Kotkankatu 2.

Keskiviikko 26.6.

Sukupuolivähemmistöön kuuluvat kristityt ja kristillisyydestä kiinnostuneet kokoontuvat klo 17–19 Alppilan kirkolla. Illassa pohditaan sukupuolivähemmistöihin liittyvää liikehdintää kirkossa.

Torstai 27.6.

Kumppanin kaipuu ja hyvän tunneyhteyden luominen -suhdeluento järjestetään klo 16.30–18 täysi-ikäisille sinkuille Alppilan kirkolla, Kotkankatu 2.

Malmin enkelit ja Lissu and the Lost Sheep laulavat ja laulattavat  klo 18 ”pyhän hipaisemia” pop- ja iskelmälauluja Töölön kirkossa, Topeliuksenkatu 4. Samassa tilaisuudessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat kertovat suhteestaan kristinuskoon ja hengellisyyteen.

Perjantai 28.6.

Sukupuoleltaan moninaiset ja sukupuoltaan pohtivat noin 14–22-vuotiaat kohtaavat klo 15–17.30 Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksessa Pasilassa, Pasilanraitio 5.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten hengellistä hyvinvointia edistävä Malkus ry järjestää vapaamuotoisen iltapäivän klo 15.30–17.30 ja pikadeittejä klo 20.30-22.30 Kallion seurakuntakodilla, Siltasaarenkatu 28. Ohjatussa pikadeitissä osallistujat kertovat suuntautumisensa järjestäjille, jotka ohjaavat keskustelemaan lyhyesti pareittain. Deittejä järjestetään kaikille sukupuolille.

Haasteita suvun kanssa -tilaisuus pidetään klo 16.30–18.30 Perhesuhdekeskuksessa, Hämeentie 28. Vertaistukea saavat kaikki sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ihmiset, joiden lapsuusperhe tai muu lähipiiri on tuottanut haasteita, pettymystä tai surua.

Sateenkaarimessu täyttää 20 vuotta! Juhlamessu pidetään klo 18 Kallion kirkossa, Itäinen papinkatu 2.

Lauantai 29.6.

Pride-kulkue lähtee Tuomiokirkon edestä Senaatintorilta klo 12. Kirkko on mukana Luterilaisten Pride -joukolla. Tänä vuonna ei ole omaa rekkaa.

Priden puistojuhlassa Kaivopuistossa Konttikirkko päivystää ja tarjoaa läsnäoloa, hiljentymistä ja yhdessäoloa klo 13 alkaen. Vapaaehtoiset antavat Konttikirkolla hyväksyviä halauksia kello 14–18. Puistojuhlassa jaetaan myös rukousnauhoja ja tehdään rintanappeja.

Sunnuntai 30.6.

Pride-viikon messuun kokoonnutaan kello 10 Helsingin tuomiokirkkoon, Unioninkatu 29.

Sateenkaariseurat pidetään kello 17 Helsingin Seuratuvalla, joka sijatsee Kampin Autotalossa, Salomonkatu 17 D, 2.krs. Seuroissa veisataan Siionin virsiä ilman säestystä ja niiden väleissä kuullaan lyhyet puheet.

Katso koko ohjelma: helsinkipride.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.