null Helsinki-Vantaan lentoasemalla voi törmätä pappi Hanna Similään, joka ei ole lentoon lähdössä: ”Minun puoleeni voi kääntyä minkä asian kanssa tahansa”

Hanna Similä kuuluu lentokenttäpappien kansainväliseen verkostoon.

Hanna Similä kuuluu lentokenttäpappien kansainväliseen verkostoon.

Hengellisyys

Helsinki-Vantaan lentoasemalla voi törmätä pappi Hanna Similään, joka ei ole lentoon lähdössä: ”Minun puoleeni voi kääntyä minkä asian kanssa tahansa”

Hanna Similä aloitti lentoasemapappina maaliskuussa. Suomessa kirkon lentokenttätyöstä on puhuttu 1970-luvulta lähtien.

Hanna Similä, ensimmäinen työpäiväsi lentoasemapappina on takana. Iskikö kaukokaipuu?

– Ei iskenyt, koska rakastan lentoaseman tunnelmaa! Olen aina ollut se, joka on monta tuntia ennen lähtöä lentoasemalla. Nyt saan tehdä töitä täällä. Eilen oli poikkeuksellinen työpäivä. Annoin pääasiassa haastatteluja eri medioille.

– Mutta eilinen ei ollut ensimmäinen työpäiväni lentoasemalla. Olen toiminut asiantuntijana Kirkon lentokenttätyö -hankkeessa syyskuusta 2021 lähtien. Sen tuloksena lentoasemalle saatiin hiljainen huone ja pappipalvelu.

– Kuulun lentokenttäpappien kansainväli­seen verkostoon. Kollegat ovat Whatsapp-viestien päässä maailmalla. Yhdessä tätä rakennetaan. Muun muassa Lontoon Heathrow’n lento­asemalla työskentelee 19 kristittyä pappia ja kymmenen muiden uskontojen edustajaa. ­Ulkomaiden lentokentillä tehdään paljon myös vapaa­ehtoistyötä.

Mistä kirkon lentokenttätyö Helsinki-Vantaalla sai alkunsa?

– Maailman lentoasemilla papit ovat näkyneet jo pitkään. Tai emme puhu papeista vaan Airport chaplaineista, koska lentoasemilla ei ole vain pappeja vaan myös rabbeja, imaameja ja muiden uskontojen työntekijöitä.

– Vantaan kirkkoherrat kävivät muutama vuosi sitten tutustumassa Manchesterin lentoasemapappitoimintaan. Minä olen käynyt Amsterdamissa Schipholin lentoasemalla. Viime syksynä osallistuin Lontoossa Heathrow’n lentoasemapap­pien maailmankonferenssiin.

– Suomessa kirkon lentokenttätyöstä on puhuttu 1970-luvulta lähtien. Frankfurtin lentoasemalla kirkon työ täytti juuri 50 vuotta. Helsinki-Vantaalla on 20 000 työntekijää, ja lentoaseman kautta kulkee vuoden aikana 21 miljoonaa ihmistä. Kirkon kuuluu olla siellä ihmisten rinnalla kulkijana.

Helsinki-Vantaan lentoaseman hiljainen huone ei ole äänetön. Turvallisuussyistä lentoaseman kuulutukset kuuluvat sinne.

Helsinki-Vantaan lentoaseman hiljainen huone ei ole äänetön. Turvallisuussyistä lentoaseman kuulutukset kuuluvat sinne.Mitä pappi tekee työaikana ­lentoasemalla?

– Minun puoleeni voi kääntyä minkä asian kanssa tahansa. Joku haluaa ehkä jakaa jonkin iloisen asian. On myös olemassa elämän nurja puoli. Kaikki eivät lennä lomamatkoille, vaan on muita syitä, miksi joutuu matkustamaan. Suruissa voin olla tukemassa.

– Voin myös konsultoida moniuskontoisen verkoston jäsenten kanssa ja tarvittaessa kutsua jonkun heistä paikalle, jos matkustaja haluaa tuekseen oman hengellisen viitekehyksensä edus­tajan.

– Lentoasemalla koetaan suuria tunteita, mutta toisille se on arkinen työpaikka. Työnohjaajana minulle kuuluu myös työyhteisön tukeminen.

Mitä ajattelet ilmaston­muutoksesta ja lentämisestä?

– Lentoasemapappien maailmankonferenssissa pohdittiin tulevaisuuden lentämistä ja erityisesti ilmastoystävällisempiä menetelmiä. Näen yhteistä ponnistelua sen eteen, että toiminnasta saataisiin kestävämpää. En kuitenkaan usko, että lentoasemapappi lisää lentämistä.

– Pappina tehtäväni on olla ihmisten rinnalla kaikenlaisissa todellisuuksissa. Jos joku kokee ilmastoahdistusta ja hänen täytyy lentää, senkin voi jakaa papin kanssa.

Mikä sinulle on pyhää?

– Pyhä ei ole erillinen saareke, vaan se on koko ajan läsnä. Pyhää on luottamus siihen, että saan aina yhteyden ”korkeimpaan lennonjohtotorniin” ja että siellä joku valvoo ja kuulee.

– Myös pyhän kokemisen mahdollistaminen on pyhää. Arkikirkon alttari syntyy kohtaamisista, siitä että kirkko ei piiloudu vaan on läsnä siellä, missä ihmiset ovat.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.