null Helsinkiin haetaan uutta poliisipappia – vaativasta työstä on saatu hyvää palautetta

Poliisipappi toimii poliisin tukena muun muassa suruviestin viemisessä. Hän on myös poliisin työpaikkapappi.

Poliisipappi toimii poliisin tukena muun muassa suruviestin viemisessä. Hän on myös poliisin työpaikkapappi.

Helsinkiin haetaan uutta poliisipappia – vaativasta työstä on saatu hyvää palautetta

Nykyinen poliisipappi Carita Pohjolan-Pirhonen jää eläkkeelle. Hän on toiminut poliisin tukena vuodesta 2000.

Helsingin ja Suomen ensimmäinen päätoiminen poliisipappi Carita Pohjolan-Pirhonen jää heinäkuun alussa eläkkeelle. Helsingin seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto päätti torstaina julistaa poliisipapin viran haettavaksi.

Poliisipappi on Helsingin seurakuntayhtymän työntekijä, mutta tekee työtään poliisissa samaan tapaan kuin sairaalapapit toimivat sairaaloissa. Helsingin seurakuntien yhteisen seurakuntatyön johtaja Pentti Miettisen mukaan poliisipapin työstä on tullut hyvää palautetta. Helsingin poliisin lisäksi yhteistyökumppaneita ovat Poliisihallitus, Maahanmuuttovirasto ja tarvittaessa myös Tulli ja Rajavartiolaitos.

- Poliisipapillla on erityisen monipuolinen tehtävänkuva. Täytyisi osata antaa eksistentiaalista tukea hyvin monenlaisista taustoista tuleville ihmisille uskontokunnasta riippumatta. Hyvää palautetta on tullut papin roolista vakavien väkivaltarikosten yhteydessä, poliisin jälkipuintitoiminnan kehittämisestä ja myös turvapaikanhakijoiden psykososiaalisesta tuesta. Nyt on tarkoitus vielä vahvistaa yhteyksiä Maahanmuuttovirastoon sieltä tulleiden toiveiden mukaisesti, kertoo Miettinen.

Poliisipapin työ alkoi projektina vuoden 2000 alussa. Siitä tuli pysyvää papin toimintaa parin vuoden päästä, koska katsottiin että pappi voi yhteistyössä poliisin kanssa palvella helsinkiläisiä hädän hetkellä. Työssä on kolme perustehtävää: poliisin tukena toimiminen kuolinviestin viemisessä yllättävissä ja äkillisissä kuolemantapauksissa, monenlainen verkostoyhteistyö ja poliisin ja myös Maahanmuuttoviraston työpaikkapappina toimiminen.

Poliisipappi toimii Pasilan poliisivankilan pappina. Hän auttaa vakavien rikosten uhreja, poliiseja ja myös rikosten tekijöitä, kun nämä tarvitsevat pappia. Yhteistyötä tehdään myös kaupungin sosiaali- ja kriisipäivystyksen kanssa. Tehtäviin kuuluu myös kansainvälinen yhteistyö erityisesti Viron poliisin kanssa. Poliisipappi on ollut apuna myös katastrofitilanteissa. Lisäksi työhön sisältyvät poliisin kirkkopyhät ja perinnepäivä. Kuten muutkin papit, myös poliisipappi hoitaa kasteita, vihkimisiä ja hautaan siunaamisia.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi