null Poliisin vihapuhetutkintaryhmällä esitutkinnassa jo parikymmentä tapausta

Tutkinnassa olevissa tapauksissa on käytetty erityisesti Facebookia.

Tutkinnassa olevissa tapauksissa on käytetty erityisesti Facebookia.

Ajankohtaista

Poliisin vihapuhetutkintaryhmällä esitutkinnassa jo parikymmentä tapausta

Poliisi perusti maaliskuun alussa kymmenen hengen ryhmän tutkimaan vihapuhetta.

Helsingin poliisilaitoksella on maaliskuusta asti toiminut valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä. Kymmenhenkisen ryhmän tehtävänä on puuttua internetin rangaistavaan vihapuheeseen.

Suomessa sananvapaus kuuluu perusoikeuksiin, mutta etenkin sosiaalisessa mediassa ja netin keskustelupalstoilla ylitetään yhä helpommin raja, jolloin mielipiteiden ilmaisu täyttää rikoksen tunnusmerkit.

Vihapuhe-käsitettä käytetään laajasti yleiskäsitteenä, ja julkisessa keskustelussa sillä viitataan myös muuhun kuin rangaistavaan vihapuheeseen. Rangaistavan vihapuheen käsitettä ei löydy laista, mutta muita siihen liittyviä rikosnimikkeitä löytyy.

Tutkittavaksi tulevat jutut ovat rikosnimikkeiltään kiihottamisia kansanryhmää vastaan, uskonrauhan rikkomisia, kunnianloukkauksia, laittomia uhkauksia sekä muita rikoksia, joissa teon vaikuttimena on ollut rotu, ihonväri, syntyperä, kansallinen tai etninen alkuperä, uskonto tai vakaumus, seksuaalinen suuntautuminen tai vammaisuus.

– Rangaistavaan vihapuheeseen saattavat syyllistyä aivan tavalliset kansalaiset, mutta myös henkilöt, joilla on vahva ääriajattelutausta. Vihapuhetutkintaryhmän tehtävänä on ennalta estää, paljastaa ja tutkia nimenomaan rangaistavaa netissä tapahtuvaa vihapuhetta riippumatta tekijän aatetaustausta, poliisitarkastaja Måns Enqvist Poliisihallituksesta kertoo.

Mustamaalaamiskampanjoilla rajoitetaan sananvapautta

Tutkintaryhmä on valtakunnallinen. Jos epäilty on tuntematon, tutkintavastuu on Helsingissä. Jos epäilty on heti tiedossa, tutkinta kuuluu paikalliselle poliisilaitokselle. Ryhmä tekee yhteistyötä myös nettipoliisien kanssa.

Poliisi tutkii Helsingissä vuositasolla kymmeniä rikoksia, muun muassa pahoinpitelyitä, joissa epäillään olevan viharikosmotiivi.

– Rikosylikomisario Jonna Turunen Helsingin poliisilaitokselta

Vihapuhetutkintaryhmän tehtävä on puuttua netissä tapahtuvaan vihapuheeseen. Niin tehdessään se turvaa myös vihapuheen kohteiden sananvapautta, jota netin mustamaalaamiskampanjoilla pyritään rajoittamaan. Poliisi pyrkii puuttumaan entistä tehokkaammin keskustelun ylilyönteihin ja organisoituun informaatiovaikuttamiseen, vaikka kaikkea vihapuhetta ei netistä saadakaan kitkettyä.

– Vihapuheella on vaikutusta yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen ja jo nyt poliisi tutkii Helsingissä vuositasolla kymmeniä rikoksia, muun muassa pahoinpitelyitä, joissa epäillään olevan viharikosmotiivi, kertoo uuden tutkintaryhmän esimiehenä toimiva rikosylikomisario Jonna Turunen Helsingin poliisilaitokselta.

Vihapuhetta on levitetty Facebookisa

Turusen mukaan netissä kiristynyt ilmapiiri vaikuttaa myös toimintaan kadulla. Nettiä ei voida erottaa irralliseksi todellisesta maailmasta. Nettiä ja erityisesti sosiaalista mediaa käytetään myös erilaisten ryhmien rekrytointikampanjoissa.

– Somen kautta saadaan ihmisiä nopeasti paikalle esimerkiksi erilaisiin mielenosoituksiin. Sitä voidaan käyttää myös rekrytointiin. Esimerkkinä Soldiers of Odin -katupartioryhmä on käyttänyt sosiaalista mediaa aktiivisesti muun muassa saadakseen uusia henkilöitä ryhmän toimintaan mukaan. Toisena esimerkkinä kaksi viikkoa sitten Helsingin poliisilaitoksen edustalla olleeseen mielenosoitukseen saatiin nopeasti ihmisiä paikalle some-tiedottamisella, Turunen mainitsee.

Vihapuheryhmä on aloittanut Helsingin poliisilaitoksella maaliskuun alussa, ja työtä riittää.

– Tutkinnassa on jo parikymmentä tapausta. Suurinta osaa niistä tutkitaan nimikkeellä "kiihottaminen kansanryhmää vastaan". Suurimmassa osassa rangaistavaa vihapuhetta epäillään levitetyn Facebookissa. Epäillyn uhkaamisen, solvaamisen ja panettelun perusteet liittyvät tällä hetkellä tutkittavana olevissa jutuissa muun muassa seksuaaliseen suuntautumiseen, uskontoon tai etniseen alkuperään, Turunen kertoo.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Helsinkiin haetaan uutta poliisipappia – vaativasta työstä on saatu hyvää palautetta

Ajankohtaista

Nykyinen poliisipappi Carita Pohjolan-Pirhonen jää eläkkeelle. Hän on toiminut poliisin tukena vuodesta 2000.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.