Helsinkiläisen seurakunnan nuorten toiminnassa epäillään tapahtuneen seksuaalista häirintää
Epäily tuli ilmi erään leirin päättymisen jälkeen. Poliisi tutkii asiaa.
Helsinkiläisen seurakunnan nuorten toiminnassa epäillään mahdollista seksuaalista häirintää, josta on tehty poliisille tutkintapyyntö. Poliisi on aloittanut asiasta esiselvityksen.
– Otamme tapauksen erittäin vakavasti, sillä Helsingin seurakunnilla on nollatoleranssi kaikenlaiseen häirintään. Jokainen häirintäepäily tutkitaan. Leireillämme ja kaikessa toiminnassamme pitää voida luottaa siihen, että toimintaamme on turvallista osallistua, sanoo yhtymänjohtaja Juha Rintamäki.
Epäily tuli Rintamäen mukaan ilmi pian erään leirin päättymisen jälkeen.
– Asia ymmärrettävästi järkyttää nuoria, heidän läheisiään ja myös toiminnan järjestäjiä. Seurakunta ja alueen koulu tekevät yhteistyötä nuorten tukemiseksi. Olemme tiedottaneet asiasta niitä tahoja, joita asian oletetaan tässä vaiheessa koskevan.
– Koska poliisi parhaillaan selvittää asiaa, emme kommentoi enempää seurakuntien puolelta, vaan asiasta tiedottaa tarvittaessa viranomainen, Rintamäki sanoo.
Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli on laatinut toimintaohjeet, joiden mukaan seurakuntien pitää toimia tällaisissa tapauksissa. Jos seurakunnan työntekijälle tulee epäilys lapsen seksuaalisesta ahdistelusta, hänellä on ohjeen mukaan velvollisuus ilmoittaa asiasta viipymättä poliisille ja lastensuojelulle.
Työntekijän ei pidä itse haastatella alaikäistä ja arvioida, onko tapahtunut rikos, vaan poliisille on kerrottava epävarmoistakin tapauksista.
Jos ahdistelluksi joutuu täysi-ikäinen, Helsingin hiippakunta neuvoo häntä ottamaan yhteyttä poliisiin, esimieheen tai työnantajan nimeämään yhteyshenkilöön.
Suomen evankelis-luterilainen kirkko edellyttää nollatoleranssia seksuaaliselle häirinnälle. Seksuaaliseksi häirinnäksi ja hyväksikäytöksi määritellään seksuaalisesti vihjailevat eleet ja ilmeet, härskit puheet, kaksimieliset vitsit sekä vartaloa, pukeutumista tai yksityiselämää koskevat huomautukset ja kysymykset, seksuaalisesti värittyneet aineistot, kirjeet, sähköpostit tai puhelinsoitot, koskettelu, sukupuolista kanssakäymistä koskevat ehdotukset tai vaatimukset ja äärimmillään raiskaus ja sen yritys.
Häirintää on myös yksityisyyttä loukkaavien kuvien ottaminen, toisesta otettujen yksityisten kuvien jakaminen ilman lupaa ja seksin kuvaaminen salaa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Lukijat kertovat alaikäisiä lähennelleistä kirkon työntekijöistä – ”Kirkossa ehkäistään nykyään ahdistelua tiukemmin kuin laki edellyttäisi”
Ajankohtaista”Halusi samaan makuupussiin nukkumaan”, entinen seurakuntanuori kuvaa nuorisotyöntekijää. Johtaja Jarmo Kokkonen Kirkkohallituksesta vakuuttaa, että työntekijät eivät enää lähde yksin nuorten kanssa telttailemaan. Laaja kysely kertoo, että 95 prosenttia rippikoululaisista tunsi olonsa turvalliseksi viime vuonna.