null Helsinkiläispappi puraisi käsivarteen ja pussasi nuoria rippileirillä – syytteet seksuaalisesta häirinnästä hylättiin

Ajankohtaista

Helsinkiläispappi puraisi käsivarteen ja pussasi nuoria rippileirillä – syytteet seksuaalisesta häirinnästä hylättiin

Käräjäoikeuden syyttömäksi toteama pappi kertoi hyödyntäneensä ”pussaan, ellet ole hiljaa” -metodia.

Poskelle moiskautus tai ”leikkisä” puraisu käsivarteen eivät täyttäneet Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden mielestä seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkkejä. Syyttäjän näkemyksen mukaan pappi oli syyllistynyt joko kahden nuoren seksuaaliseen ahdisteluun tai kunnianloukkaukseen sekä virkavelvollisuuden rikkomiseen, mutta käräjäoikeus hylkäsi syytteet.

Oikeudenkäyntiin päättynyt tapahtumasarja sai alkunsa kesällä 2018 helsinkiläisen seurakunnan järjestämällä rippileirillä. Tuolloin pappi oli ilmoittanut rippileirin oppitunnilla, että aikoo laittaa pulisijat ruotuun ”pussaamalla”.

Nuori oli tulkinnut papin puheet vitsiksi ja puhunut tunnilla varoituksesta huolimatta, jolloin pappi suuteli rippikoululaista poskelle. Vastaavanlaisia tapauksia sattui kaksi kyseisen rippileirin aikana.

Erikoisin tilanne leirillä lienee kuitenkin ollut se, kun samainen pappi puri nuorta käsivarteen, kipua kuitenkaan aiheuttamatta. Nuori tulkitsi tilanteen hullutteluksi.

”Ikioma metodi”

Pappi kiisti syytteet ja selitti oikeudelle, että ei ollut halunnut pitää rippikoulun oppitunnilla järjestystä yllä liian ankarasti, joten oli turvautunut ”varhaisnuortenkin leireillä” käytettyyn "jos et ole hiljaa, annan pusun" -metodiin.

– En ole kuullutkaan tällaisestaa metodista. Vahvasti epäilen, että kyseessä on nyt työntekijän ikioma metodi, arvelee kasvatus- ja perheasioiden johtaja Jarmo Kokkonen Kirkkohallituksesta.

Puremisen osalta pappi kertoi sen olleen hänen epäonnistunutta huumoria ja kertoi häpeävänsä tapahtunutta.

– Tällainen ”leikkisästi” pureminen ei todellakaan kuulosta sellaiselta pedagogiselta tieltä, jolle kannattaa lähteä. Kyseessä on paitsi kyseenalainen toiminta, myös mahdollinen terveysriski, etenkin leiriolosuhteissa, Kokkonen sanoo.

Parempi on olla hiukan liian varovainen kuin yliampuva. – Kasvatus-ja perheasiain johtaja Jarmo Kokkonen Kirkkohallituksesta

– Totta kai papitkin saavat olla omia persooniaan ja viljellä huumoria. Silti ei pidä edes lähestyä sellaista rajaa, jossa toinen henkilö kokisi olonsa tukalaksi tai ahdistelluksi. Rippileirillä papilla on nuoriin verrattuna tietynlainen valta-asema, jolloin on syytä olla erityisen tarkkana. Lisäksi pappi ja rippikoululaiset eivät ole keskenään välttämättä kovin tuttuja. On eri asia, jos sanoo vaikkapa oman perheen teinille, että annan pusun, ellet hoida tätä hommaa kuin että näin sanoisi pappi rippileirillä. Suomalaisessa kulttuurissa pidämme muutenkin enemmän fyysistä etäisyyttä kuin monissa muissa kulttuureissa.

Kokkonen korostaa, että kyseisen rippileirin tapahtumat ovat harvinaisia.

– Jopa 90 prosenttia rippikoululaisista kokee rippileirin turvalliseksi, jopa turvallisemmaksi kuin koulun, Kokkonen muistuttaa.

Käsittely jatkuu hovioikeudessa

Syyttäjä on ilmoittanut valittavansa asiassa hovioikeuteen, joten käräjäoikeuden päätös ei ole lainvoimainen.

Pappi kiisti syytteet, mutta hän on ollut pidätettynä virastaan rikosepäilyn selvittelyn ajan. Kotimaa24 uutisoi ahdisteluepäilystä viime vuonna, ja käräjäoikeuden ratkaisusta kertoi ensimmäisenä MTV Uutiset.

Nuoret eivät vaatineet miehelle rangaistusta tai korvauksia eivätkä halunneet asian päätyvän käräjäoikeuteen. Kumpikaan nuorista ei kokenut tapahtumiin liittyvän seksuaalista sävyä.

– Vaikka rippileirinuori kokisi, että pusulla tai puremisella leikillään uhkaaminen on harmiton läppä, en silti lähtisi testaamaan tätä rajaa. Parempi on olla hiukan liian varovainen kuin yliampuva, Kokkonen linjaa.

Syyttäjän mielestä pappi syyllistyi tekoihin, jotka loukkasivat nuorten seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Syyttäjän mukaan pappi ei myöskään noudattanut Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin toimintaohjetta.

Vetosi yleiseurooppalaisiin tapoihin

Pappi puolustautui muun muassa sillä, että hän oli tottunut yleiseurooppalaiseen tapaan tervehtiä. Näin ollen hän piti poskisuudelmia saman tapaisena tervehdyksenä kuin kättelyä.

Käräjäoikeuden mukaan poskisuudelmissa tekijän motiivilla ei ollut ratkaisevaa merkitystä. Se katsoi, että papin toiminta ei ollut ”seksuaalisesti olennaista” tai asianomistajien seksuaalista itsemääräämisoikeutta tai heidän kunniaansa loukkaavaa. Oikeus katsoi papin kuitenkin toimineen asemaansa nähden sopimattomalla tavalla. Virkavelvollisuuden rikkomista arvioitaessa pappi ei ole oikeuden mukaan käyttäytynyt ”muulla kuin asemansa tai tehtävänsä edellyttämällä tavalla ainakaan vähäistä suuremmissa määrin”.

Meillä on nollatoleranssi seksuaaliselle häirinnälle. – Juha Rintamäki, seurakuntayhtymän johtaja

Pian rippileirin tapahtumien tultua julki kyseisen seurakunnan kirkkoherra kertoi Kirkko ja kaupungille, että välikohtaukset on käyty läpi asianosaisten nuorten kanssa, ja seurakunta on tarjonnut heille keskusteluapua.

Seurakuntayhtymän johtajan Juha Rintamäen linja oli heti hyvin yksiselitteinen. Hän kommentoi asiaa Kirkko ja kaupungille asian oltua ensimmäistä kertaa esiin julkisuudessa.

– Meillä on nollatoleranssi seksuaaliselle häirinnälle, suhtaudumme siihen vakavasti ja selvittämme kaikki epäilyt. Haluan uskoa, että rippikoululeirillä on jatkossakin turvallista olla, Rintamäki totesi tuolloin.

Lisäksi Rintamäki kannusti olemaan välittömästi yhteydessä leirin vetäjiin, jos rippileiriläinen tai isonen havaitsee tai epäilee seksuaalista häirintää.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.