Hengellisillä kesäjuhlilla kymmeniä tuhansia kävijöitä ‒ Miten ihmeessä heidät lasketaan?
Pohjoismaiden suurin hengellinen tapahtuma, vanhoillislestadiolaisten Suviseurat, kaksinkertaisti Porin väkiluvun lauantaina 8.7.

Pohjoismaiden suurin hengellinen tapahtuma, vanhoillislestadiolaisten Suviseurat, kaksinkertaisti Porin väkiluvun lauantaina 8.7.

Hengellisillä kesäjuhlilla kymmeniä tuhansia kävijöitä ‒ Miten ihmeessä heidät lasketaan?

Hengellisiä kesäjuhlia järjestetään nyt lähes jokaisena viikonloppuna jossakin päin Suomea. Kävijämäärää on kuitenkin vaikea arvioida, koska tapahtumiin ei myydä festivaalien tapaan pääsylippuja.

Viime viikonvaihteessa (7.–9.7.) vietettiin Herättäjäjuhlia Nilsiässä körttiläisyyden alkulähteillä ja Kansanlähetyspäiviä Ryttylän lähetyskeskuksessa Hausjärvellä. Herättäjäjuhlien kävijämääräksi arvioitiin 21 000, ja Kansanlähetyspäivillä kävi runsaat 10 000 ihmistä.

Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Helsingissä vietetty evankelisen liikkeen valtakunnallinen Evankeliumijuhla keräsi järjestäjänsä Sleyn mukaan 20 000 kävijää.

Miten juhlan kävijämäärät on laskettu, Kansanlähetyksen viestintäpäällikkö Anne Lepikko?

– Me käytämme lähetysjärjestöjen yhdessä sopimaa laskutapaa. Perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina lasketaan kunkin päivän suurimman tilaisuuden väkimäärä, ja lisäksi lauantain tilaisuuden osallistujamäärä kerrotaan 1,5:llä, koska vaihtuvuutta on runsaasti ja osa väestä seuraa oheisohjelmia. Nämä määrät lasketaan yhteen.

– Lauantaina lähetysjohtaja Mika Tuovisen Polttopiste-puheen aikana Ryttylän alueella oli yli 7 000 ihmistä. Meillä oli useita laskijoita, ja jokaisella oli oma osa-alue. Myös paikalla olevat henkilö- ja linja-autot laskettiin.

– Ainahan tämä on arviokauppaa, kun lippuja ei myydä. Ihmiset liikkuvat paikasta toiseen. Mutta esimerkiksi lauantai-illan Missio-tilaisuuksiin rohkaisemme ihmisiä tuomaan ystäviä, jotka eivät ole ennen käyneet Kansanlähetyksessä. Siellä on siis osittain eri ihmisiä kuin päivällä, Lepikko kertoo.

Herättäjäjuhlissa veisattiin uudistettuja Siionin virsiä.

Herättäjäjuhlissa veisattiin uudistettuja Siionin virsiä.

Viisi kilometriä penkkejä ei riittänyt

Herättäjäjuhlatoimikunnan puheenjohtaja, Järvi-Kuopion seurakunnan kirkkoherra Reijo Leino, myöntää, että helposti isossa joukossa voi tulla kiusaus laskea osallistujamäärät yläkanttiin.

– Mutta me sovimme etukäteen, että pyritään mahdollisimman realistiseen tulokseen. Tuo 21 000 ei ole toiveitten luku vaan toteutumaluku.

Leinon mukaan lauantain suurin tilaisuus Nilsiässä oli päiväseurat. Monet eivät tule päiväseuroihin, vaan esimerkiksi nuoriso ja lapsiperheet ovat omissa ohjelmissaan. Oheisohjelmaa oli monessakin paikassa, kuten Tahkolla ja naapurissa Kaavin seurakunnassa. Tästä tulee vaihtuvuutta porukkaan.

– Perjantai-iltana meillä oli leveänä viisi kilometriä seurapenkkejä. Lauantaina se ei riittänyt, vaan penkkejä tarvittiin jo kahdeksan kilometriä, Leino havainnollistaa.

– Yksi ihminen vie noin 75 senttimetriä penkkitilaa, mutta senkään mukaan ei voi pelkästään laskea, koska moni nojasi kiviaitoihin tai istui nurmikolla piknikillä.

Leino muistuttaa, että juhlien väkimäärä, penkkien pituus tai myydyt soppalitrat eivät vielä kerro juhlan sisällöstä ja merkityksestä ihmisille mitään.

– Realistinen osallistuja-arvio palvelee seuraavan vuoden järjestäjiä. Helposti haksahdetaan harhaan, jos arvioidaan osallistujamäärää liian positiivisesti. Sitten ollaan pulassa ruokien ja muun kanssa.

Herättäjäjuhlilla lapset viihtyivät leikkipaikalla juhlakentän laidalla.

Herättäjäjuhlilla lapset viihtyivät leikkipaikalla juhlakentän laidalla.

Kirkkopäivillä 50 000 tilaisuuskävijää, 16 000 ihmistä

Toukokuussa oli samana viikonloppuna (19.–21.5.) kaksi kirkollista suurtapahtumaa: Kirkkopäivät Turussa ja Kirkon musiikkijuhlat Helsingissä. Niissä laskettiin kaikkien tilaisuuksien kävijämäärät yhteen.

Kirkkopäivien ja ensimmäistä kertaa Kirkkopäivien yhteydessä järjestettyjen Suomen Lähetysseuran Lähetysjuhlien tilaisuuksissa käytiin yhteensä 50 000 kertaa, kun yksilökävijöitä oli noin 16 000. Kirkon musiikkijuhlien tilaisuuksien yhteenlaskettu kävijämäärä oli yli 40 000. Esimerkiksi Senaatintorin oratorioesitystä seurasi noin 8 000 ihmistä.

Molempiin tapahtumiin kuului sekä ilmaisia että maksullisia tilaisuuksia, ja niihin myytiin myös osallistujapasseja tai päivälippuja.

Suurin hengellinen kesäjuhla on vuodesta toiseen vanhoillislestadiolaisten Suviseurat. Tänä vuonna Porissa 30.6.–3.7. pidettyihin Suviseuroihin osallistui järjestäjien mukaan 87 000 ihmistä; Porin asukasluku on 85 000. Luku on vilkkaimman päivän, lauantain, kävijämäärä. Eri päiviä ei lasketa yhteen, vaan pohjana ovat alueella olevat autot ja asuntoautot tiettyjen kertoimien mukaan. Porissa päiväkävijöitä oli viestintäpäällikkö Olli Lohen mukaan lisäksi yli 10 000, kaupungissa kun oltiin.

Suviseura-alue sijaitsee aivan kaupungin kupeessa. Suviseurojen väkimäärä lasketaan ”kaluston” eli autojen pohjalta.

Suviseura-alue sijaitsee aivan kaupungin kupeessa. Suviseurojen väkimäärä lasketaan ”kaluston” eli autojen pohjalta.

Vertailun vuoksi: Finland Festivals ry tilastoi yli 80:n jäsenfestivaalinsa kävijämääriä. Siinä lasketaan sekä myydyt liput että kokonaiskäyntimäärä, johon sisältyvät myös vapaaliput ja arvio ilmaistapahtumien käyntimääristä, mieluiten poliisin arviona. Kahden päivän festivaalipassi lasketaan kahdeksi lipuksi. Yksittäiset konserttiliput, sarjaliput ja festivaalipassit kirjataan tiettyjen sääntöjen mukaan.

Esimerkiksi tämän kesän Ruisrock (7.–9.7.) oli loppuunmyyty. Perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina paikalla oli 35 000 kävijää, yhteensä 105 000. Pori Jazziin myytiin viime vuonna 57 500 lippua, ja kun 72 ilmaistilaisuutta lasketaan mukaan, festivaalin kävijämääräksi saadaan 379 500, mikä tekee siitä kokonaiskävijämäärältään Suomen suurimman festivaalin.

Erilaisille taide- ja kulttuurifestivaaleille myytiin viime vuonna lähes 829 000 lippua. Kokonaiskäyntimäärä oli reilusti yli 2 miljoonaa.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi