null Hietaniemen uusi kappeli menee remonttiin keväällä

Hietaniemen uusi kappeli on Museoviraston suojelema rakennus. Kellotorni korjattiin vuonna 2014 ja kappeli maalattiin sisältä 2011.

Hietaniemen uusi kappeli on Museoviraston suojelema rakennus. Kellotorni korjattiin vuonna 2014 ja kappeli maalattiin sisältä 2011.

Ajankohtaista

Hietaniemen uusi kappeli menee remonttiin keväällä

Helmi–maaliskuussa siunaustilaisuuksia järjestetään normaalisti tiistaista lauantaihin.

Hietaniemen hautausmaalla sijaitsevan uuden kappelin – joka tosin otettiin käyttöön jo vuonna 1933 – julkisivut remontoidaan. Yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi 1,65 miljoonan euron urakan torstaina 31.1. Suunnittelu-, hallinnointi- ja valvontakuluineen remontin enimmäiskustannusarvio on 2 104 900 euroa, josta 24 prosenttia on arvonlisäveroa.

Remontissa uusitaan kaikkien julkisivujen terastirappaus. Sen alla olevat rikkinäiset tiilet vaihdetaan ja irtonaiset tiilet kiinnitetään alustaansa. Terastirappaus on vanha ja vaativa rapatun pinnan jälkikäsittelymenetelmä.

Lokakuussa tehdyn kuntotutkimuksen mukaan julkisivujen terastirappaus on pääosin irti alustastaan ja voi pudota alueella liikkuvien henkilöiden päälle. Vanhaa rappausta säilytetään ”antikvaarisina fragmentteina” paikka paikoin.

Lounaanpuoleisen julkisivun suuri metallipuitteinen ikkuna korjataan verstastyönä, ja kaikki muutkin huonokuntoiset metalli- ja puuikkunat kunnostetaan ulkopuolelta. Tiilikatot pestään sammalkasvustosta. Ulkoseinän sisällä kulkevat sadevesien syöksytorvet sukitetaan, sulanapitokaapelit uusitaan ja osa syöksytorvista vaihdetaan uusiin. Myös yleisövessat korjataan.

Rakennuskokonaisuuteen kuuluvat myös kolumbaario eli holvihautahuone tuhkauurnia varten, saattohuone sekä vainajien säilytystilat ja hautausmaan toimisto.

Kappelirakennus on Museoviraston suojelukohde ja kaupunkikuvallisesti merkittävä. Museovirasto ei salli muutoksia julkisivuun.

Kappeli toimii helmi–maaliskuussa normaalisti. Remontti alkaa myöhemmin keväällä kappeliosasta, eikä siunaustilaisuuksia voi ensimmäisen vaiheen aikana järjestää. Sen jälkeen siunaustilaisuudet pyritään järjestämään perjantaisin ja lauantaisin, jolloin meluisia työvaiheita ei tehdä.

Hietaniemen uudessa kappelissa pidetään noin 200 siunaustilaisuutta vuodessa. Siunaustilaisuuksia voi järjestää myös Hietaniemen vanhassa kappelissa (Mechelininkadun puolella), muiden hautausmaiden kappeleissa sekä joissakin kirkoissa.

Hietaniemen uudessa kappelissa pidetään noin 200 siunaustilaisuutta vuodessa.

Hietaniemen uudessa kappelissa pidetään noin 200 siunaustilaisuutta vuodessa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.