null Hilkka Niemistö valittiin Töölön kirkkoherraksi – ”Töölö on spesiaali, ei sinne voinut olla hakematta”

Hilkka Niemistö aloittaa kirkkoherrana Töölön seurakunnassa vuoden 2023 alussa. 

Hilkka Niemistö aloittaa kirkkoherrana Töölön seurakunnassa vuoden 2023 alussa. 

Ajankohtaista

Hilkka Niemistö valittiin Töölön kirkkoherraksi – ”Töölö on spesiaali, ei sinne voinut olla hakematta”

Hilkka Niemistö on monelle seurakuntalaiselle tuttu, sillä hän on työskennellyt pitkään sekä Meilahden että Töölön seurakuntien pappina.

Töölön uudeksi kirkkoherraksi on valittu Hilkka Niemistö. Niemistö on 47-vuotias espoolainen teologian tohtori, pappi ja Lahden aluekeskusrekisterin johtaja. Töölön seurakunta on hänelle ennalta tuttu, sillä Niemistö on työskennellyt sekä Meilahden että Töölön seurakunnissa. Seurakunnat yhdistyivät vuonna 2019.

– Tuntuu ihan mahtavalta palata Töölöön. Siellä ovat tutut työkaverit, seurakuntalaiset ja yhteistyökumppanit, Niemistö sanoo.

Hilkka Niemistö on viihtynyt aluekeskusrekisterin johtajana Lahdessa, mutta ajatteli, että sitten kun Töölön kirkkoherran virka joskus avautuu, hän voisi hakea paikkaa. Tilanne tuli eteen paljon aiemmin kuin Niemistö oli kuvitellut: Hannu Ronimus jäi eläkkeelle kesäkuun alussa.

– Töölö on spesiaali, Suomen paras seurakunta. Eihän sinne voinut olla hakematta.

Uuden kirkkoherran valitsi Töölön seurakuntaneuvosto 11. lokakuuta. Ehdokkaita oli kuusi, joista parhaiten tehtävään soveltuviksi katsottiin kaksi, Hilkka Niemistö ja Mari-Anna Auvinen. Äänestyksessä Niemistö sai yksitoista ääntä, Auvinen neljä ja Johannes Tikka kaksi ääntä.

Sydämeltään seurakuntapappi

Hilkka Niemistö aloitti pappina Meilahden seurakunnassa vuonna 2003. Sen jälkeen hän on myös toiminut Haagan vt. kirkkoherrana ja yhteiskunnallisen työn pappina Helsingin seurakuntayhtymässä, väitellyt tohtoriksi ja saanut kolme lasta. 

– Meilahdessa ja Töölössä toimin pappina kaikenlaisilla työaloilla, joten seurakuntatyö on tuttua monesta kulmasta. Sydämeltäni olen ennen kaikkea seurakuntapappi. Tykkään olla ihmisten parissa.

Uskon, että kirkolla ja seurakunnalla on hyvä sanoma ja paljon vahvuuksia.

Töölön seurakunnassa on 61 päätoimista työntekijää, kymmeniä tuntityöntekijöitä ja lähes 500 vapaaehtoista. Seurakunta on Helsingin kolmanneksi suurin, jäseniä oli vuodenvaihteessa 26 825. Seurakuntaan kuuluvat Töölön lisäksi Ruskeasuo, osa Pasilasta, Huopalahti ja Meilahti.

– Seurakunta on keskellä kaupunkia, ja toimintaympäristö on poikkeuksellisen upea ja monimuotoinen, Niemistö luonnehtii.

Johtajana oppii itsestään

Aluekeskusrekisterin johtajana Lahdessa Hilkka Niemistö on ehtinyt toimia noin vuoden. Tuona aikana käynnissä on ollut suuria muutoksia, sillä keskusrekistereiden toimintaa on keskitetty tietyille paikkakunnille ja suurempiin yksiköihin.

– Johtajana toimiminen on lisännyt itsetuntemustani ja nöyryyttä. Huomaa, että mitä asioita voi tehdä paremmin ja toisin. Olen tehnyt väitöskirjan, joka liittyy organisaatiomuutoksiin ja seurakuntien yhdistymiseen, mutta kun organisaatiomuutosta seuraa tosielämässä, sitä katsoo tietysti eri vinkkelistä.  

– Toisaalta olen myös nauttinut tekemisen meiningistä ja siitä, että on työkavereita, joiden kanssa on ilo tehdä töitä.

Myös Helsingin seurakunnissa on ollut menossa suuri myllerrys, joka jatkuu. Toimintaa sopeutetaan siihen, että maailma muuttuu, kirkon jäseniä on yhä vähemmän ja sen myötä myös rahaa. Käytännössä tämä on tarkoittanut esimerkiksi sitä, että sekä työntekijöitä että tiloja karsitaan. Miltä tuntuu lähteä johtamaan seurakuntaa tällaisessa tilanteessa?

– Ei se hirvitä, mutta olen realisti. Isoja haasteita on edessä ja jo olemassa. Olen silti toiveikas. Uskon, että kirkolla ja seurakunnalla on hyvä sanoma ja paljon vahvuuksia. Kyllä me sopeudumme ja löydämme paikkamme myös tulevaisuudessa, Hilkka Niemistö sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Mitä vastaisit muutoksia pelkäävälle puudelinulkoiluttajalle? – Töölön kirkkoherraehdokkaat esittäytyvät

Ajankohtaista Ajankohtaista

Töölön seurakunnan kirkkoherraksi pyrkivät Mari-Anna Auvinen ja Hilkka Niemistö saapuvat tentattaviksi Temppeliaukion kirkkoon. Myös Kirkko ja kaupunki esitti heille viisi kysymystä.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.