null Mitä vastaisit muutoksia pelkäävälle puudelinulkoiluttajalle? – Töölön kirkkoherraehdokkaat esittäytyvät

Töölön kirkkoherraksi pyrkivät Hilkka Niemistö ja Mari-Anna Auvinen saapuvat esittäytymään Temppeliaukion kirkkoon.

Töölön kirkkoherraksi pyrkivät Hilkka Niemistö ja Mari-Anna Auvinen saapuvat esittäytymään Temppeliaukion kirkkoon.

Ajankohtaista Ajankohtaista

Mitä vastaisit muutoksia pelkäävälle puudelinulkoiluttajalle? – Töölön kirkkoherraehdokkaat esittäytyvät

Töölön seurakunnan kirkkoherraksi pyrkivät Mari-Anna Auvinen ja Hilkka Niemistö saapuvat tentattaviksi Temppeliaukion kirkkoon. Myös Kirkko ja kaupunki esitti heille viisi kysymystä.

Töölön kirkkoherranvaalissa kärkihakijoiksi arvioidut Mari-Anna Auvinen ja Hilkka Niemistö osallistuvat Temppeliaukion kirkossa järjestettävään vaalipaneeliin keskiviikkona 28. syyskuuta. Vaalipaneelia voi seurata paikan päällä tai seurakunnan YouTube-kanavalla, jonne se jää myös tallenteena. Töölön seurakuntaneuvosto valitsee uuden kirkkoherran 11. lokakuuta.

Kirkko ja kaupunki tutustui ehdokkaisiin pyytämällä lyhyet vastaukset viiteen kysymykseen:

1. Mitkä ominaisuudet tekisivät sinusta hyvän kirkkoherran Töölön seurakuntaan? 

2. Kohtaat vastavalittuna Töölön kirkkoherrana puudeliaan ulkoiluttavan töölöläisrouvan, joka on huolissaan siitä, muuttuuko seurakunnassa kaikki uuden kirkkoherran myötä. Mitä vastaat? 

3. Helsingin seurakunnissa on meneillään talouden tasapainottamisohjelma, joka on tarkoittanut muun muassa tiloista karsimista ja irtisanomisia. Miten rohkaisisit Töölön seurakunnan työntekijöitä tällaisessa tilanteessa? 

4. Pasilassa asuva opiskelija miettii, miksi hänen kannattaisi maksaa kirkollisveroa, kun hän ei ole varma siitäkään, uskooko Jumalaan. Mitä vastaat? 

5. Temppeliaukion kirkon pääsymaksu tuo seurakunnalle runsaasti tuloja. Mihin tuo raha pitäisi käyttää? 

Mari-Anna Auvisella on kokemusta ekumeniasta ja seurakunnan johtamisesta

Mari-Anna Auvinen on helsinkiläinen teologian tohtori, ekumeniikan ja missiologian dosentti ja pappi. Hän on toiminut muun muassa Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteerinä, teologisena erityisasiantuntijana, kansainvälisen työn koulutuspäällikkönä, Pakilan seurakunnan vt. kirkkoherrana, pappina ja lähiesihenkilönä.

1. Ennen kaikkea syvä kiitollisuus kohtaamistani ihmisistä ja Kristuksen rakkaudesta nouseva usko. Voisin käyttää 20 vuoden kokemusta johtamisesta kirkollisessa, ekumeenisessa ja kansainvälisessä kentässä Töölön hyväksi, samoin budjettikokemusta rahoitusneuvotteluineen. Viimeksi sain palvella Pakilassa vt. kirkkoherrana ja pidin siitä valtavasti. Olen kuunteleva, seurakuntalaisia ja työntekijöitä arvostava ja yhteiskunnallisesti verkostoituva.

Tehtävänkuvien tarkistaminen on tärkeää, ettei kukaan jää yksin liian suuren työmäärän alle.

2. Huoli muutoksesta kumpuaa aina jostakin. Kysyisin, mitä hän ei haluaisi muuttaa, jolloin saisin tietoa siitä, mikä hänelle ja luultavasti monelle muulle on tärkeää. Uskon, että Töölön seurakuntaa on tähän mennessä johdettu ammattitaidolla, ja sitä haluaisin jatkaa.

3. Tällaisessa tilanteessa oman työn jatkuminen on se suurin huoli. Töölössä on kyetty säästämään usean vuoden ajan luonnollisen poistuman kautta siten, että virkoja ei ole avattu eläköitymisten jälkeen. Tehtävänkuvien tarkistaminen on tärkeää, ettei kukaan jää yksin liian suuren työmäärän alle. Tilakysymysten suhteen muutoksia on jo suunnitteilla, mitä pidän hyvänä.

4. Kysyisin, mistä hänen epävarmuutensa johtuu. Ihmisillä on monenlaisia syitä ja elämänkokemuksia, joiden vuoksi uskominen on vaikeaa. Kysyisin myös, mihin hän haluaisi kirkollisveronsa käytettävän ja mitä hän toivoo kirkolta. Vastauksista riippuen toivottaisin hänet tervetulleeksi omaan kirkkotilaan pohtimaan päätöstään tai vaikuttamaan seurakunnan asioihin. Jokaisen syitä eroamiselle tai liittymiselle tulee kunnioittaa.

5. Korona-aikaan pääsymaksujen tuotto vähentyi huomattavasti, ja siitä johtuu vuonna 2020 alkanut säästökuuri. Pääsymaksua on tähän mennessä käytetty seurakunnan hyväksi tavoitettavuuteen ja toimintaan. Kirkko on jäseniään varten, ja myös pääsymaksuista tulevat tulot on kohdennettava seurakunnan toiminnan varmistamiseksi ja jäsenten hyväksi.

Hilkka Niemistö tuntee Töölön ja on johtanut aluekeskusrekisteriä

Hilkka Niemistö on espoolainen teologian tohtori, pappi ja Lahden aluekeskusrekisterin johtaja. Hän on toiminut aiemmin muun muassa pappina Töölön ja Meilahden seurakunnissa.

1. Töölö on minulle tuttu ja rakas seurakunta. Olen toiminut pappina Töölössä ja Meilahden seurakunnassa, joka yhdistyi Töölön seurakunnan kanssa vuonna 2019. Uskon, että teologinen osaamiseni, laajat verkostot alueella ja vahva johtamiskokemukseni sekä hyvä toimintaympäristön tuntemus antavat hyvät valmiudet tehtävän hoitamiseen.

2. Kysyisin, mikä seurakunnassa on hänelle tärkeää ja kuuntelisin vastauksen. Sitten toteaisin, että seurakunnassa on hyvä pitää kiinni hyviksi koetuiksi perinteistä, mutta tärkeä kokeilla, millä uusilla tavoilla voisimme tavoittaa ihmisiä. Ajattelen, että tavoitteena on olla laajoja joukkoja koskettava seurakunta.

Itse ajattelen, että usko ei ole staattinen tila, vaan heittäytyjän matka, jossa voi olla monenlaisia vaiheita.

3. Ajattelen, että työntekijöitä on tuettava yksilöllisesti, sillä ihmisten tuen tarve vaihtelee. On tärkeä järjestää tilaa tunteille ja jakaa kaikille tasapuolisesti faktatietoa tilanteesta. Se luo hallinnan tunnetta. Asioista pitää puhua rehellisesti ja valaa luottamusta tulevaisuuteen.

4. Keskustelisin hänen kanssaan uskosta ja toivosta. Itse ajattelen, että usko ei ole staattinen tila, vaan heittäytyjän matka, jossa voi olla monenlaisia vaiheita. Heittäytyjää kantaa luottamus ja toivo siitä, että on suuremmissa ja hyvissä käsissä matkalla ajasta iankaikkisuuteen. Kysyisin, mitä hän seurakunnalta kaipaisi, ja keskustelisin sitten tarkemmin siitä, mitä Töölön seurakunta voisi hänelle tarjota.

5. Seurakunnan erilaisten tulojen tulisi jatkossakin mahdollistaa messuja, tapahtumia ja toimintaa kaikenikäisille. Diakoniatyöntekijät auttavat taloudellisissa ongelmissa, perheneuvojat parisuhteiden ja perheiden ongelmissa, papit ovat mukana elämän tärkeissä hetkissä kasteesta hautajaisiin ja musiikkitapahtumat keräävät Töölön kirkot täyteen kuulijoita. Ruokailut, piirit ja monimuotoinen vapaaehtoistyö tuovat sisältöä monen elämään. 

Vaalipaneeli Temppeliaukion kirkossa

Vaalipaneeli järjestetään keskiviikkona 28.9. klo 18 Temppeliaukion kirkon kirkkosalissa, Lutherinkatu 3.  Mukana ovat myös Helsingin tuomiokapitulin asettama vaalin valmistelija, Tikkurilan seurakunnan kirkkoherra Janne Silvast sekä Töölön seurakunnan vt. kirkkoherra Henrik Wikström. Tilaisuuden juontaa Töölön seurakunnan seurakuntaneuvoston puheenjohtaja Tapani Tulkki. Vaalipaneelia voi seurata Töölön seurakunnan YouTube-tilillä, jonne se jää myös tallenteeksi kahdeksi viikoksi. 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hilkka Niemistö valittiin Töölön kirkkoherraksi – ”Töölö on spesiaali, ei sinne voinut olla hakematta”

Ajankohtaista

Hilkka Niemistö on monelle seurakuntalaiselle tuttu, sillä hän on työskennellyt pitkään sekä Meilahden että Töölön seurakuntien pappina.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.