null Töölössä valmistaudutaan kirkkoherran vaaliin

Töölön kirkkoherra Hannu Ronimus jää eläkkeelle. Iso kaupunkiseurakunta, jolla on muun muassa Töölön, Temppeliaukion ja Meilahden kirkot, etsii nyt uutta kirkkoherraa.

Töölön kirkkoherra Hannu Ronimus jää eläkkeelle. Iso kaupunkiseurakunta, jolla on muun muassa Töölön, Temppeliaukion ja Meilahden kirkot, etsii nyt uutta kirkkoherraa.

Ajankohtaista

Töölössä valmistaudutaan kirkkoherran vaaliin

Töölön kirkkoherra Hannu Ronimus jää eläkkeelle. Seurakuntaneuvosto esittää vaalitavaksi välillistä vaalia.

Töölön seurakunnan kirkkoherrana vuoden 2019 alusta toiminut Hannu Ronimus jää eläkkeelle kesäkuun alussa. Ronimus on toiminut pappina neljänkymmenen vuoden ajan. Ennen Töölön ja Meilahden seurakuntien yhdistymistä hän oli Meilahden kirkkoherra.

Töölön seurakuntaneuvosto päätti 24.4. kokouksessaan esittää Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulille, että uusi kirkkoherra valittaisiin välillisillä vaaleilla.

Asiasta käytiin perusteellinen keskustelu. Toinen vaihtoehto olisi ollut suora kansanvaali, jossa äänioikeus on 18 vuotta täyttäneille seurakunnan jäsenillä. Niissä äänestysprosentit ovat etenkin pääkaupunkiseudulla usein olleet matalia.

Seurakuntaneuvoston enemmistö oli äänin 7–2 välillisen vaalin kannalla. Tässä vaihtoehdossa kirkkoherran valitsee seurakuntaneuvosto, joka koostuu vuoden 2018 seurakuntavaaleissa valituista luottamushenkilöistä. Välillisen vaalin etuna nähtiin se, että seurakuntaneuvoston jäsenillä on tarvittava kokemus ja seurakunnan tuntemus valita seurakunnalle johtaja. Siinä on myös mahdollisuus perehtyä syvällisesti hakijoihin.

Tulevalla kirkkoherralla riittää haasteita.

Kirkkoherra on ison työyhteisön johtaja. Töölön seurakunnassa on 61 päätoimista työntekijää, kymmeniä tuntityöntekijöitä ja lähes 500 vapaaehtoista. Seurakunta on Helsingin kolmanneksi suurin, sen jäsenmäärä oli vuodenvaihteessa 26 825. Kirkkoja on useita, joukossa muun muassa merkittävä turistikohde Temppeliaukion kirkko. Seurakunnalla on myös monitoimitila Fokus kauppakeskus Mall of Triplassa.

– Työntekijämäärä on viime vuosina vähentynyt, sillä olemme joutuneet sopeuttamaan talouttamme. Helsingin seurakuntien Rohkeasti yhdessä -ohjelma ja siihen liittyvät säästöt vaikuttavat tulevaisuuteen. Tulevalla kirkkoherralla riittää haasteita, sanoo vs. kirkkoherrana toimiva hallintopappi Otto Alanen.

Seurakuntaneuvosto edellyttää uudelta kirkkoherralta virkaan liittyvien yleisten vaatimusten lisäksi muun muassa suuren seurakunnan työn ja hallinnon tuntemusta sekä Helsingin ydinkeskustan kaupunkikulttuurin tuntemusta. Hänellä pitää olla vahvaa osaamista seurakuntayhtymään kuuluvan seurakunnan strategisesta ja hallinnollisesta johtamisesta ja kykyä verkostoitua ja tehdä yhteistyötä laaja-alaisesti.

Seurakuntaneuvosto esitti Helsingin tuomiokapitulille toiveita vaalin aikataulusta. Jos tuomiokapituli tekee vaalista päätöksen 18.5. kokouksessaan, virka voitaisiin julistaa auki heti. Vaali olisi syksyllä ja uusi kirkkoherra voisi aloittaa virassaan joulukuun alussa.

Hannu Ronimuksen lähtösaarna on Temppeliaukion kirkossa sunnuntaina 22.5. kello 10. Tilaisuutta voi seurata suorana myös netissä, sillä se striimataan seurakunnan Youtube-kanavalle.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.