null Hyvää pyhää: Etukäteen ei tiedä, mitä toisella on annettavana

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Etukäteen ei tiedä, mitä toisella on annettavana

Jumala ei asu vain miesten määrittelemissä pyhäköissä, vaan hän on siellä, missä häntä rukoillaan sielun syvyyksistä.

Yhden Raamatun syvimmistä keskusteluista käyvät Jeesus ja samarialainen nainen kaivon äärellä. Jeesus on uupunut ja janoissaan matkallaan Samarian halki Galileaan.

On keskipäivä. Jeesuksen oppilaat ovat lähteneet hakemaan läheisestä kaupungista ruokaa. Jeesus on jäänyt yksin kaivolle. Siihen tulee nainen noutamaan vettä.

Kun Jeesus pyytää naiselta juotavaa, heidän välilleen syntyy keskustelu. Kumpikaan ei vielä tästä pyynnöstä arvaa, mitä heillä on toisilleen annettavana. Nainen ihmettelee, miten juutalainen mies voi pyytää vettä häneltä, samarialaiselta naiselta. Juutalaisten ja samarialaisten ei pitänyt olla toistensa kanssa tekemisissä eikä miehen sopinut olla puheissa naisen kanssa julkisella paikalla. Jeesus rikkoi sääntöjä.

Kukaan ei tiedä, mitä salaisuutta tai lahjaa toinen sisällään kantaa.

Jeesus ja nainen pohtivat uskon ja elämän perimmäisiä asioita. Nainen ei ole vain kuuntelija vaan aktiivinen keskustelija. Tavallisesta vedestä alkanut keskustelu vie siihen, mistä elämän syvin lähde ­löytyy.

Jeesus näkee naisessa ainutkertaisen ihmisen, joten tämä voi puhua pelotta itsestään. Nainen kysyy, missä ja miten Jumalaa voi rukoilla. Jumala ei asu vain miesten määrittelemissä pyhäköissä ja pyhillä vuorilla, vaan hän on siellä, missä häntä rukoillaan sielun syvyyksistä, ”hengessä ja totuudessa”. Jokainen ihminen on Jeesukselle tärkeä. Sukupuoli, etninen tausta ja valta-asema ovat toissijaisia. Niihin hän ei katso, kun hän kutsuu seuraamaan itseään.

Kukaan ei tiedä, mitä salaisuutta tai lahjaa toinen sisällään kantaa. Se selviää vain, kun antaudut kuulemaan häntä.

Mietiskelyharjoitus

Varaa itsellesi puolen tunnin rauhallinen hetki.

Lue Raamatun kertomus Jeesuksesta ja samarialaisesta naisesta. Istu hetki rauhassa ja eläydy kertomukseen niin kuin olisit itse paikalla.

Mitä samarialainen nainen tuntee ja ajattelee? Mitä sinä tunnet, kun luet kertomusta?

Mitä sinä tahtoisit kysyä Jeesukselta? Mitä pyydät häneltä? Mitä hän vastaa sinulle?

Kuule, kun hän hiljaa sanoo: ”Tässä minä olen, kanssasi.”

19.1. Tämän sunnuntain aihe kirkossa on Jeesus ilmaisee jumalallisen voimansa. Evankeliumitekstissä (Joh. 4:5–26) veden­hakumatkalla oleva nainen kohtaa uupuneen Jeesuksen.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Armollisuus avaa tien tulevaisuuteen

Hengellisyys

Kun mielesi tekee lähteä moraalisille ristiretkille, muista, ettei kukaan meistä ole synnitön.