null Hyvää pyhää: Totuus antaa uuden elämän

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Totuus antaa uuden elämän

Totuus vapauttaa, vaikka omien tekojen aiheuttamaa kipua läheisissä on vaikea kohdata.

Totuudessa on voimaa. Sen tietää aviossa oleva ihminen salatessaan suhteen, jota ei pitäisi olla. Sen tietää ihminen, joka hörppää kätketystä viinitönikästä vauhtia jaksaakseen kuormittavan työnsä. Sen tietää ihminen, joka katsoo peilistä mustelmia ja kerta toisensa jälkeen rakentaa näkemänsä väliin verhon uskosta kaiken muuttumiseen. Totuuden ääneen sanominen särkee nykytilan ja pistää katsomaan, miten omat ratkaisut vaikuttavat läheisiin ihmisiin. Totuus hävettää.

Kerran aikoja sitten eräällä Sykarin kaivolla Jeesus kohtasi samarialaisen naisen ja näkemällä näki hänet. Totuus antoi naiselle uuden elämän, jossa oli iloa vaikka muille jakaa. Hän välitti kokemuksensa tutuille ja tuntemattomille kaupungissaan. Kuulijat vaikuttuivat naisen kertomasta ja uskoivat tämän totuuden näyttäjän olevan heidänkin pelastajansa.

On totta, että ihmiset reagoivat häpeälliseen kääntämällä selkänsä. On totta, että omien tekojen aiheuttamaa kipua läheisissä on vaikea kohdata. On silti myös totta, että totuus vapauttaa. Salaisuuksia on raskas kantaa. Hävettävistä asioista ei voi puhua läheisten eikä ystävien kanssa. Häpeän keräämä suojakuori estää taakkojen jakamisen. 

Ihmeellistä tässä pelastajaksi kutsutussa Vapahtajassa oli ja on se, että hän näki todellisuuden eikä silti hylännyt häpeän vallassa olevaa. Hän näyttää, että totuus muuttuu elämänvoimaksi välittämisellä. Hän näyttää, että kaikkein perimmäinen totuus on Jumalan rakkaus ihmistä kohtaan.

Sydämen peilaaminen

Sytytä kynttilä rauhallisessa tilassa. Asetu hyvään istuma-asentoon kynttilän eteen.

Siunaa itsesi ristinmerkillä ja pyydä, että kynttilän valo valaisee sydämesi pimeät nurkat, koko elämän, niin kuin Jeesuksen katse näytti samarialaisen naisen elämän. Anna pyynnölle ja valolle riittävästi aikaa.

Siirry aistimaan kynttilän lämpö. Tiedosta, että palava kynttilä lämmittää ilmaa ympärillään jatkuvasti, vaikka et tuntisi sitä. Kiitä Jumalaa hänen rakkaudestaan, jota ei tarvitse ansaita.

26.1. Tämän sunnuntain aihe kirkossa on Jeesus herättää uskon. Evankeliumiteksti (Joh. 4:39–42) kertoo, miten Sykarin asukkaat pyysivät Jeesusta jäämään kaupunkiinsa ja alkoivat uskoa hänen olevan maailman pelastaja.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Usko elää toisten uskosta

Hengellisyys

Usko liittyy aina ihmisiin ja yhteisöihin, jotka ovat meitä koskettaneet.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.