null Hyvää pyhää: Kaikki tarvitsevat toisiaan

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Kaikki tarvitsevat toisiaan

Omien tekojen tarkastelu toisen näkökulmasta riisuu harhaluuloista.

”Joka luulee seisovansa, katsokoon, ettei kaadu.” Tähän sananlaskuun apostoli ­Paavali vetosi kirjeessään Korintin ­seurakunnalle. Hän varoitti sen itsetietoisia jäseniä ­liiasta omavoimaisuudesta, sillä näytti siltä, että vasta muutaman vuoden ikäinen yhteisö oli jo hajota riiteleviksi kuppikunniksi.

Nuo ihmiset olivat Paavalille rakkaita. Hän oli asunut Korintissa puolitoista vuotta ja hankkinut elantonsa tekemällä telttoja. Viikonloppuisin hän oli käynyt synagogassa keskustelemassa siellä kokoontu­vien juutalaisten ja kreikkalaisten kanssa. Näistä keskusteluista oli saanut alkunsa Korintin seurakunta.

Korintti oli satamakaupunki Peloponnesoksen niemimaan ja muun Kreikan yhdistävällä kannaksella. Siellä kohtasivat monet kulttuurit ja kultit, uskonnot ja kansakunnat. Tämä näkyi myös nuoressa seurakunnassa. Siihen liittyvien piti oppia elämään yhdessä, olivatpa he orjia tai vapaita, juutalaisia tai kreikkalaisia, rikkaita tai köyhiä, kauppiaita tai satamatyöläisiä. Heidän oli löydettävä tapoja, miten tulla yhteen ja elää ja toimia niin, että kaikki huomioitiin eikä ketään jätetty syrjään.

Vahvinkin sortuu, ellei hän opi, että kaikki tarvitsevat toisiaan.

Omat ajatuksemme ja inhimilliset halumme vievät meidät helposti harhaan. Vahvojen kiusaus on tehdä itsestään suuria ja polkea heikommat jalkoihinsa. Mutta vahvinkin sortuu, ellei hän opi, että kaikki tarvitsevat toisiaan.

Jos katsomme toimiamme siltä pohjalta, miltä ne näyttävät ja tuntuvat erilailla ajattelevien, epävarmojen ja heikoimmassa asemassa olevien näkökulmasta, se riisuu meidät omista harhaluuloistamme.

Rakkauden kuvastimessa kaikki muuttuu ja ­jopa uskomme näyttää toiselta. Siinä peilissä moni asia näyttää turhalta tärkeilyltä.

Rakkauden kuvastimessa

Monelle on tuttu vihkitilaisuuksissa luettu rakkauden ylistyslaulu (1. Kor. 13:1–13). Se on maailmankirjallisuuden helmiä. Paavali kirjoitti sen elämän peiliksi.

Lue teksti hiljaa mietiskellen. Mitä ajatuksia se tuo mieleesi? Mitä se sanoo sinulle? Mitä se kertoo lähipiirisi elämästä?

Lopulta kaikki on armon ja rakkauden varassa.

Lausu hiljaa mielessäsi: Hyvä Jumala, armahda meitä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Valo voittaa

Hengellisyys

Hyvä elämä on sisäistä uudistumista joka päivä.


Hyvää pyhää: Kaikkialla läsnä

HengellisyysLöydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.