null Hyvää pyhää: Hädässä auttava on siunattu

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Hädässä auttava on siunattu

Jumalan luokse ei ole mitään tietä ohi kärsivien ihmisten.

Jeesus istui oppilaidensa kanssa viimeisinä päivinä ennen kuolemaansa Jerusalemissa sijaitsevalla Öljymäellä. Siellä Jeesus puhui oppilaille vielä kerran ja päätti tapaamisen kuvaukseen viimeisestä tuomiosta. Siitä tuli kuin hänen testamenttinsa.

Tämä myyttinen puhe on evankeliumikirjallisuuden helmiä. Tunnetun rukouslaulun sanoin sen otsikoksi voisi hyvin kirjoittaa: Missä rakkaus ja laupeus, siellä Jumala.

Meidät tuomitaan yksin rakkauden tekojen mukaan. Jeesuksen mukaan muuta perustetta ei ole. Se koskee kaikkia. Viimeisellä portilla ei merkitse, onko kristitty vai ei, onko uskovainen, agnostikko tai ateisti tai mihin uskontoon kuuluu. Vain laupeuden teoilla on merkitystä.

Jumalan luokse ei ole mitään tietä ohi kärsivien ihmisten. Opetuksissaan Jeesus korosti, että ­Jumala näkee erityisesti tämän maailman nälkäiset, ­janoiset, kodittomat, alastomat, sairaat ja vangitut – ja auttamisen velvoite nousee siitä.

Se, joka auttaa hädässä olevia, kuuluu siunattuihin. Vain rakkauden teot merkitsevät, ei kenenkään asema, karisma, oppineisuus tai kauniit sanat.

Siunaus tulee auttajille aina yllätyksenä. Heidän lähtökohtanaan ei ole ollut se, minkä palkan he teois­taan saavat. Jonkun kärsivän ihmisen osa on vain koskettanut heitä, ja sitten he ovat toimineet.

”Sen, minkä te teitte yhdelle näistä huono-osaisista veljistäni ja sisaristani, te teitte minulle”, Jeesus sanoo meille. Hän ei vaadi, että meidän pitäisi yksin muuttaa koko maailma, mutta hän sanoo, missä ja keiden luona paikkamme tänään on. Jeesus ei muuta pyydä kuin että tekisimme sen, mitä rakkaus ja inhimillisyys nyt kehottavat.

Seitsemän laupeuden työtä

Mieti hetken Jeesuksen meiltä odottamia rakkauden tekoja.

Ne liittyvät ihmisen perusturvaan: ruoan, juoman, kodin ja vaatteiden antamiseen sekä sairaista huolehtimiseen ja vankien luona käymiseen. Kun niihin lisää vielä kuolevien saattamisen, koossa ovat kirkon diakoniasta tutut laupeuden työt.

Mitä ne sinussa herättävät? Vaatiiko Jeesus mahdottomia? Mikä voisi olla sinun paikkasi?

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Kaikki tarvitsevat toisiaan

Hengellisyys

Omien tekojen tarkastelu toisen näkökulmasta riisuu harhaluuloista.


Hyvää pyhää: Hyvin tässä käy

HengellisyysHyvää pyhää: Anteeksianto vapauttaa

Hengellisyys


Hyvää pyhää: Rakkaus ratkaisee

Hengellisyys

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.