null Hyvää pyhää: Kenen joukoissa seisot?

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Kenen joukoissa seisot?

Yhteisön jäsenillä on vastuu toisistaan.

Koronarajoitukset ovat muuttaneet kesän matkakohteita. Helteisinä kesäkuukausina some on ollut täynnä hehkutusta kotimaan kaupungeista. Omasta maasta löytyy yllättävän paljon nähtävää ja koettavaa.

Jeesus lataa kokemuspohjalta vähän toisenlaisen matkailumainoksen. ”Voi sinua Korasin, voi sinua Betsaida.” Kapernaum – vielä pahempaa! Kaiken pahan vertauskuvana tuttu Sodomakin pääsee vähemmällä tuomiopäivänä, Jeesus arvioi.

Vahva kriittisyys saa kakistelemaan. Näissä paikoissa Jeesuksen sanat ja teot ovat valuneet kuin vesi hanhen selästä. Varmasti harmittaa, että kaupunkilaiset eivät tee parannusta, mutta eikö ole liiottelua tuomita kaikki kaupunkilaiset kerralla.

Tekisi mieli sanoa Jeesukselle, että tuollainen yleistäminen on suorastaan epäkristillistä ja käydä keskustelu, kuten Abraham teki Jumalan kanssa ennen Sodoman tuhoa. Voisi myös huomauttaa, että varmasti joukossa on ollut joku, jolle ilosanoma on ruvennut soimaan sielussa.

Eivät Jeesuksen sanojen tarkoitusperät mielikuvakeskustelulla selviä, mutta ei yhteisön vastuun korostaminen ihan tuulesta temmattua ole. Pahuutta on oikeutettu porukalla ennen ja nyt. Se saattaa olla Jeesuksen viesti: kenen joukoissa seisot? hän kysyy.

Eivät vain lapset vaan myös aikuiset, voivat ottaa silmätikuksi yhden joukosta. Vastuu kiusaamisesta kuuluu kaikille, myös niille, jotka jäävät hiljaa, vaikka eivät maalittamista hyväksyisikään. Kiusattu jää kuplaan, jonka sisältä näyttää siltä, ettei kukaan välitä. Kun joku puuttuu pahaan, saattavat hiljaiset uskaltaa mukaan. Yksikin riittää kääntämään joukkovoiman hyvän suuntaan.

Harjoitus

Mitä teet, kun kahvipöydässä ruoditaan yhden työntekijän vikoja? Harjoittele asiaan puuttumista, älä jää vaiti. Mitä sanoja suustasi pääsee? Virheiden puimisesta ei ole apua, jos asianosaiset eivät ole paikalla.

Raamatullinen neuvo kehottaa puhumaan mieltä kaihertavista asioista kasvokkain kahden kesken. Kun kritisoit, mieti, miten itse sitä haluaisit kuulla.

Liity hyvän levittäjien joukkoon. Laita palautetta, jos ilahdut. Kiitä, jos saat apua. Tee hyvä näkyväksi.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Kaunein lupaus uupuneelle

Hengellisyys

Pärjääjäkin saa levähtää.Hyvää pyhää: Hoida oma tonttisi

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Kuule ja tee!

Hengellisyys


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.