null Hyvää pyhää: Hoida oma tonttisi

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Hoida oma tonttisi

Ei ole samantekevää, mitä taidoillamme teemme.

Ennen vanhaan Israelin kansan alueilla omistaminen oli toisenlaista kuin nyt. Siellä oli niin rikkaita ihmisiä, että he eivät kyenneet edes hallinnoimaan kaikkia maitaan. Toisaalta oli niin osattomia, orjia, että he olivat kaikessa toisten varassa.

Jeesus kertoo vertauksen eräästä tilasta, jonka omistaja asuu muualla. Tilaa hoitavat orjat, ja yhdelle on uskottu vastuu tilan pyörittämisestä. Vertauksen uskollinen ja viisas tilanhoitaja pitää huolta niin maista kuin ihmisistä siellä. Hän hoitaa hommansa, jakaa ruuan ajallaan, eikä jätä ihmisiä nälkiintymään. Kehno taloudenpitäjä taas vie törpöillä toimillaan muiden ihmisten elannon ja saa kantaa vastuunsa, kun omistaja tulee.

Nykymaailman aikaan ei ole orjia, mutta itse kullekin meistä on annettu tontti hoidettavaksi. Vastuullamme on Jumalan lainaama luomakunta, joka on annettu meille varjeltavaksi. Laina palautetaan seuraavalle sukupolvelle, ja toivoa sopii, että emme ole varastaneet jälkeläistemme elinmahdollisuuksia.

Meillä on oma tonttimme ylläpidettävänä suhteessa elämäämme kuuluviin ihmisiin. Toivoa sopii, että olemme osanneet antaa vähintään yhtä paljon kuin ottaa, emmekä ole haaskanneet elämäämme itsekkäästi oman mielihyvän tavoitteluun.

Meillä on oma tonttimme lahjoissa, joita meille on elämää varten annettu. Joku on opetellut kyvyn hoitaa sairaita, jollakin on taito kiteyttää asioita niin, että muutkin ymmärtävät, joku on uskollinen ystävä. Ei ole samantekevää, mitä taidoillamme teemme. Osaaminen on yhteiseksi hyväksi, muistuttaa Jeesus.

Rukous

Jumala, suuri kutsuja,

anna minun tunnistaa osaamiseni,

anna löytää paikkani maailmassa

vaikka vain hetkeksi,

kunnes taas kutsut uuteen.

Anna rohkeus

rakentaa maailmaa

vastuullisesti ja tarkkanäköisesti yhdessä,

nöyrästi Sinun kutsuasi kuunnellen.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kommentti: Perustulokeskustelu törmää luterilaiseen työmoraaliin, mutta Luther suhtautui työntekoon radikaalimmin kuin moni tietää

Puheenvuorot

Luterilaisella työn eetoksella on vaikea perustella uskoa ankaran puurtamisen autuaaksi tekevään voimaan.

Hyvää pyhää: Kuule ja tee!

HengellisyysLöydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.