null Hyvää pyhää: Laupeus riipaisee sisimmässä

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Laupeus riipaisee sisimmässä

Ketä minun tulisi auttaa?

Kertomus laupiaasta samarialaisesta on Jeesuksen rakastetuimpia opetuksia – monille rippileiriltä tuttu.

Eräs mies kulki Jerusalemin ja Jerikon välistä vuoristoista tietä. Rosvot yllättivät hänet, pieksivät henkihieveriin ja jättivät tien varteen. Uhrista ei sanota muuta. Hän jää tuntemattomaksi.

Paikalle sattui ensin pappi ja sitten pappien avustaja. Molemmat olivat juutalaisen yhteisön arvostettuja jäseniä. Kumpikin väisti pahoinpidellyn ja meni ohi.

Seuraavaksi paikalle käveli eräs samarialainen. Kun hän näki miehen, sääli ja myötätunto riipaisivat hänen sisintään. Hänen oli pakko pysähtyä ja mennä auttamaan. Ensiavun jälkeen hän nosti miehen aasin selkään, vei majataloon ja huolehti jatkohoidosta.

Jeesus oli loistava opettaja. Tämä tarina oli hänen vastauksensa, kun häneltä kysyttiin: Kuka on minun lähimmäiseni? Ketä minun tulisi auttaa?

Jeesus ei alkanut antaa neuvoja vaan haastoi kysyjän: mitä itse tekisit vastaavassa tilanteessa?

Tarina oli sokeeraava. Uskonnon ammattilaisten käveltyä ohi tuohon aikaan halveksittu samarialainen pysähtyi ja auttoi.

Jeesus ei kutsunut samarialaista laupiaaksi. Hän kertoi vain, mitä tämä teki, ja se osoitti, että tällä oli sydän paikallaan.

Ajan mittaan tuosta satunnaisesta kulkijasta – laupiaasta samarialaisesta – tuli kristillisen lähimmäisenrakkauden symboli. Tiellä Jumalan luokse ei kuljeta apua tarvitsevan ohi vaan pysähdytään.

Myötätuntoinen auttaja

Lue rauhassa kertomus laupiaasta samarialaisesta.

Mieti tilannetta, jossa sinä olet kohdannut myötätuntoisen ihmisen, joka on kuunnellut sinua, ottanut sinut todesta ja auttanut eteenpäin.

Mitä se merkitsi sinulle ja miten se vaikutti elämääsi? Mitä opit siitä?  Miten se muutti käsitystäsi ihmisistä, itsestäsi ja Jumalasta?

11.9.

Lähimmäisen sunnuntain evankeliumissa (Luuk.10:25–37) Jeesus kertoo vertauksen laupiaasta samarialaisesta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.