null Hyvää pyhää: Viisaus lisääntyy hyvää tekemällä

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Viisaus lisääntyy hyvää tekemällä

Omaisuutta voi kartuttaa myös sisimpäänsä.

Unien sanoman avaamiseen on olemassa ohje: kaikki unen henkilöt näyttävät jonkun puolen sen näkijästä. Raamatun vertauksiin tällaista ohjetta ei ole annettu, mutta sovellan sitä Jeesuksen vertaukseen epärehellisestä taloudenhoitajasta.

Lähtötilanne on tämä: Rikas mies omistaa niin paljon, että on palkannut taloudenhoitajan hoitamaan raha-asioitaan. Tämä tuhlaa rikkaan omaisuutta, jää kiinni ja menettää työpaikkansa. Ennen lähtöä talou­denhoitaja varmistelee omaa tulevaisuuttaan antamalla muille isännän velallisille velkoja anteeksi.

Harva voi kutsua itseään rahan määrällä mitattuna rikkaaksi, mutta moni voi ehkä tunnistaa sisimmässään taipumuksen muunlaisen omaisuuden kartuttamiseen. ­Mielen pohjalla saattaa olla tilikirja. Siinä listataan, kuka perheessä on saanut eniten rakkautta, mitä on itse antanut muille tai millaisia loukkauksia on kokenut. Sellaiset rikkaudet tekevät ihmissuhteisiin velkasuhteen maun.

Kokemusta voi olla myös velkasuhteessa vankina olemisesta. Liika syyllisyys pitää kiinni siinä, mistä pyristelee eroon. Syyllisyyteen auttaa realistinen tilanteen puntarointi. Jos on rikkonut toista vastaan, se kuuluu hyvittää. Jos ei, ei ole hyvitettävää.

Jeesus kuvaa taloudenhoitajaa nokkelaksi, vaikka hän toimii eettisesti vähintäänkin epäilyttävästi. Hän käyttää asemaansa hyväksi ja keventää velallisten kantamaa taakkaa.

Millaista viisautta Jeesus sitten kannustaa kehittämään? Ainakin taloudenhoitajan mallin mukaan voimme opetella toimimaan tilannetajuisesti ja eteenpäin katsoen.

Viisautta lisää hyvän tekeminen muille. Se on aina OK, motiiveista riippumatta.

Anna meille anteeksi velkamme

Ekumeenisessa Herran rukouksessa yksi sana poikkeaa meille tutusta Isä meidän -rukouksesta. Synnin sijaan puhutaan velasta: ”Ja anna meille anteeksi velkamme niin kuin mekin annamme anteeksi velallisillemme.”

Jeesuksesta käytetään nimitystä Vapahtaja eli hän, joka vapauttaa meidät veloista. Hän toivoo, että vapauttamisen ketjureaktio jatkuu meidän kauttamme.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.