null Hyvää pyhää: Yhteisessä ruokapöydässä taivas on aina läsnä

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Yhteisessä ruokapöydässä taivas on aina läsnä

Emme syö hyvin, jos Lasarukset jäävät portin pieleen odottamaan.

Rikas mies kulki joka päivä kotiinsa hienoissa vaatteissa näkemättä porttinsa vierellä viruvaa köyhää ja sairasta miestä. Rikkaan elämä oli yhtä juhlaa. Köyhälle olisivat kelvanneet leivänmurut, joita rikkaan pöydältä putoili.

Muun muassa tällaisia tarinoita Jeesus kertoi oppilailleen.

Myöhemmin tarinan miesten osat vaihtuivat. Manalan tuskien keskellä rikas mies näki tuon porttinsa pielessä lojuneen hahmon nojautuneena itsensä Isä Abrahamin rintaa vasten. Tällä oli kunniapaikka taivaallisessa pitopöydässä.

Maan päällä rikas mies ei ollut nähnyt köyhää miestä eikä avannut tälle oveaan. Nyt hän tiesi jopa tämän nimen. Mies oli Lasarus. Aikaisemmin tämä oli ollut hänelle ei-kukaan. Silti manalassakaan rikas mies ei nähnyt Lasaruksessa vel­jeään. Hän ei vieläkään oivaltanut, ettei voi kohdella Lasarusta kuin palvelijaansa.

Arkisen ja taivaallisen leivän välillä on yhteys. Siitä kertoo tämä tarina rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta.

Meille tekee hyvää syödä yhdessä läheistemme kanssa. Vielä parempi on, jos avaamme kotimme oven myös vieraille.

Jeesus vertaa usein Jumalan valtakuntaa aterioihin. Taivaallinen pitopöytä ei kuitenkaan avaudu meille, jos täällä suljemme toiset pois yhteisestä pöydästä. Emme syö hyvin, jos Lasarukset jäävät portin pieleen odottamaan, mitä muruja muilta jää.

Jotain taivaasta on aina läsnä siellä, missä keksimme tapoja valmistaa ja jakaa ruoka yhdessä, eikä ketään jätetä katsomaan vierestä. Jeesuksen opettamassa Isä meidän -rukouksessa rukoilemme: ”anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme”. Näin pyytäessämme rukoilemme yhteisen leivän puolesta, emme pelkästään omamme.

Siunaa ateria

Yhteisen aterian voi aloittaa pienellä rukouksella ja ruoan siunaamisella. Siitä muistaa, että ruoka on aina lahjaa, josta voi jakaa.

Ollaan hetki hiljaa, ristitään kädet ja joku lausuu: ”Siunaa ruoka, jonka saamme. Auta, että siitä jaamme.”

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.