null Hyvää pyhää: Mies, joka kuunteli uniaan

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Mies, joka kuunteli uniaan

Enkeli ilmoitti Joosefille Jeesuksen syntymästä.

Marian puoliso ja Jeesuksen kasvatus­isä Joosef oli uniennäkijä. Matteuksen evankeliumin joulukertomuksissa hän näki neljä merkittävää unta. Hänellä oli myös rohkeutta tulkita niitä ja toimia niiden mukaan.

Ennen kuin Maria ja Joosef ehtivät muuttaa yhteen, kävi ilmi, että Maria oli raskaana. Joosef oli aikeissa purkaa kaikessa hiljaisuudessa kihlauksensa Marian kanssa. Silloin hän ensimmäisessä unessa kuuli enkelin sanovan: ”Älä pelkää ottaa Mariaa vaimoksesi.”

Kaikki oli niin kuin pitikin. Maria oli raskaana Pyhän Hengen vaikutuksesta. Enkelillä oli lapselle jo nimikin valmiina.

Joosef kuunteli untaan, ja niin syntyi joulun ihme: Vapahtaja seimivuoteeseen.

Toinen uni johti Joosefin ja hänen pienen perheensä pakomatkalle Egyptiin. Joosefin piti suojella Mariaa ja lasta, jonka henki oli uhattuna.

Kolmannessa unessa Joosef sai tietää, milloin lähteä takaisin kotimaahan. Neljäs uni neuvoi häntä palaamaan Betlehemin sijaan Nasaretiin, ja siellä Jeesus viettikin lapsuutensa.

Raamatussa Joosef esiintyy Jeesuksen vauva-ajan jälkeen vielä kerran, kun Joosef ja Maria etsivät Jerusalemin-matkalla omille teilleen lähtenyttä 12-vuotiasta poikaansa ja löytävät tämän temppelistä juttelemasta opettajien kanssa.

Sen jälkeen evankeliumit lähes vaikenevat Joosefista. Emme tiedä, mitä hänelle tapahtui.

Kertomuksissa Joosef ei puhu mitään. Hän ajattelee, kuuntelee sisintään ja toimii sitten. Hän suojelee Mariaa ja lasta, huolehtii heistä.

Jeesus ei ollut ihan niin isätön kuin millaisena hänet kuvataan. Ainakin hän opasti rukoilemaan Jumalaa kuin rakasta isää. Ehkä Joosef oli opettanut hänelle muutakin kuin rakennustöitä.

Joosef suojaa Mariaa

Joosefista lauletaan harvassa joululaulussa. Ranskalaisessa kansanlaulussa Paimenten joululaulu Joosef esiintyy Marian rinnalla.

”Josef suojaa Mariaa, kun hän lasta tuudittaa. Aasit, härät, lampaatkin katsoo silmin hartahin.

Armo suuri taivainen osana on paimenten.

Seimessänsä nukkuvan näämme Pojan Jumalan.”

(Laulun on suomentanut Sauvo Puhtila.)

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Hyvin tässä käy

Hengellisyys

Läheisyys Jumalan kanssa kannattelee ja antaa toivoa.


Hyvää pyhää: Elä valppaana

HengellisyysLöydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.