null Hyvää pyhää: Jeesus kehui Mariaa, joka asetti läheisyyden velvollisuuksien edelle

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Jeesus kehui Mariaa, joka asetti läheisyyden velvollisuuksien edelle

Martta huolehtii toisista, mutta Maria istuu kuuntelemassa.

Tänään mietin Mariaa. Hän on se sisar, ­joka Raamatun kertomuksessa jää ilman omia sanoja. Martta-sisko puhuu ja toimii. Nämä kaksi siskosta saivat vieraakseen Jeesuksen ja hänen oppilaansa. Martta huolehtii vieraiden hyvinvoinnista, ja Maria istuu kuuntelemassa Jeesuksen jalkojen juuressa.

Martan tavat tiedän omasta kokemuksesta. Olen usein toimimassa, sillä pidän siitä ja kutsun mielelläni ihmisiä kylään. Emännöintiä tuntevat tietävät, miten paljon pitää huomioida, että vieraat voivat vain istua ja nauttia. Ruoat on laitettava, juomat tarjottava, istumapaikat etsittävä ja annettava matkan väsyttämille mahdollisuus virkistymiseen.

Juhlahetkissä riittää paitsi tekemistä myös huolenkantoa: onko tarjottavaa sopivasti, mitä jos tärkeä ihminen ei pidä jostakin, onko jotain unohtunut? ­Aika monesti juhlat menevät niin, etten itse ole ehtinyt istua hetkeäkään.

Raamatun Martasta tunnistan marttyyripuuhaajan äänensävyä. Hän toimii yli voimiensa, ja sen sijaan, että puhuttelisi siskoaan, hän pyytää Jeesukselta apua. Vastaus ei varmaankaan ole toivottu. ­Jeesus ei nimittäin vahvista Martan kokemusta vaan kehuu Marian valintaa.

Tänään olenkin miettinyt hiljaista Mariaa, naista Jeesuksen jalkojen juuressa. Millainen palo hänellä on ollut Jeesuksen lähelle, kun hän pystyy vastustamaan sisaren painetta toisista huolehtimiseen? Mitä Maria kuuli siinä istuessaan?

Maria on usein asetettu esikuvaksi Jumalan rakastamisesta. Kunpa hän olisi kertonut, millaista on rakastaa Jumalaa yli kaiken. Vai kertooko hän sen valitsemalla velvollisuuksien sijaan läheisyyden?

Jumala astuu vieraaksi sydämeen

Hämähäkin hennossa kudelmassa,

virren sävelissä,

naapurin kasvoissa

ja kun tarvitseva saa apua,

siellä Jumala on.

Mutta kun istut vain ja olet,

Jumala voi tulla vieraaksi

sydämesi taloon.

Saat antaa huolten pilvien väistyä

ja hänen lämpönsä ja rauhansa

täyttävät sinut.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Saat lakata pelkäämästä

Hengellisyys

Jumala ei ikinä unohda meitä vaan tietää, mitä meille tapahtuu.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.