null Hyvää pyhää: Rakkaus on elämän perusta

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Rakkaus on elämän perusta

Jeesuksen luonnehdinta rakkaudesta sisältää yhtä vähän omistamista kuin mustarastaan laulu kesäyössä. Se kuuluu erottelematta kaikille.

Varoitan heitä, jotka valpastuvat kuullessaan Jeesuksen puheen joukossa sanan ”rakkaus”. Jeesuksen parisuhdeneuvot voivat olla hienoinen pettymys. Ei mitään kivoja päivänkakkarakeinoja, joilla selvitetään, rakastaako toinen vai ei. Niissä keskitytään siihen, kuinka itse ilmaisee sitä rakkauden virtaa, joka kulkee perustana kaikessa ­elävässä.

Jeesuksen luonnehdinta rakkaudesta sisältää yhtä vähän omistamista kuin mustarastaan laulu kesäyössä. Se kuuluu erottelematta kaikille. Sen voi ottaa vastaan iloiten koko sydämessään, mutta riittää sitä hänellekin, joka halveksien suhtautuu mokomaan pehmoiluun. Jeesuksen kuvaama rakkaus on muuttumaton asenne, joka kohdistuu kaikkiin eikä hätkähdä pettymyksistä.

Jeesuksen sanat ihmissuhteista on helppo käsittää väärin. Maailman tunnetuin eettinen ohje on tämän tästä tulkittu virheellisesti. Sanat ”tehkää ihmisille kuin haluaisitte itsellenne tehtävän” on toteutettu muodossa: annan sinulle samalla mitalla takaisin. Toisen posken kääntäminen ei kehota jäämään väkivaltaiseen parisuhteeseen. Se kehottaa luottamuksen hyppyyn. Vaikka on kerran tullut haavoitetuksi, ei menneisyyden pahojen aikojen tarvitse määrätä kaikkea tulevaa.

Jumalaa ei tässä suhdeopastuksessa mainita nimeltä kertaakaan. Hän ei kuitenkaan puutu Jeesuksen ohjeista. Hän on se rakkaus, pohjavirta, jota sanat kuvaavat. Jumala rakastaa vihaista järkähtämättä. Hän siunaa, vaikka ihminen kiroaisi. Kun häneltä vaaditaan viittaa, hän ei anna vain paitaansa vaan Poikansa, ettei yksikään hukkuisi hänen rakkautensa piiristä.

Viisi minuuttia Jumalan rakkautta

Vietä viisi minuuttia viikon ajan Jumalan rakkautta tunnustellen. Valitse itsellesi sopiva aika, ja pidä siitä koko viikko kiinni.

Älä odota viisiminuuttiselta mitään. Anna itsesi olla. Anna mieleen tulleet ajatukset ja tunteet Jumalalle. Anna hänen rakkautensa olla sinussa, missä muodossa se tuleekaan, tuoksuina, linnun lauluna, rauhan tunteena. Anna Jumalan rakkaudelle mahdollisuus.

7.7. kirkkopyhän aiheena on Rakkauden laki (Luuk. 6:27-31).

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.