null Hyvää pyhää: ”Rakastan” on sana, jota kannattaa jankata

Hengellisyys

Hyvää pyhää: ”Rakastan” on sana, jota kannattaa jankata

Rakkaus on sanoja ja tunnetta, mutta myös välittämisen tekoja, opettaa Jeesus.

Tilanne Tiberiaanjärven rannalla on tunnistettava. Jeesus kysyy Pietarilta, kuinka paljon Pietari rakastaa häntä. Jeesus ei kysy vain kerran, vaan hän suorastaan jankkaa kuin ei saisi kylliksi Pietarin vakuutteluista: Rakastatko, rakastatko?

Niin tekevät pienet lapset, kun he ottavat selvää maailmasta. Niin tekevät tuoreet pariskunnat. Mitkään rakkauden sanat eivät ole liikaa sitomaan sanojen siltaa kahden ihmisen välille. Niin tekevät vanhat vanhemmat, joiden muisti on hapertunut pieniksi palasiksi ja joille jokainen vastaus on siksi kuin uusi.

Rakastan, sanoo Pietari. Rakastan, sanoo vanhempi lapselleen kerta toisensa jälkeen. Rakastan, sanovat rakastuneet toisilleen. Rakastan, ajattelee aikuinen lapsi vanhemmistaan.

Eivät sanat ole turhia, näyttää Jeesus meille jankkaajille. Jumalan Poika tietää rakkautemme sanoittakin ja silti hän kolmesti kysyy sitä Pietarilta. Jeesus kertoo myös, mitä muuta rakkaus on kuin sanoja tai tunnetta. Ruoki lampaani ja karitsani, kaitse laumaani. Rakkaus todistetaan sanojen lisäksi välittämisen teoilla.

Rakkauden sanoissa ja teoissa ihminen ei ole täydellinen, näyttää Pietarin ja Jeesuksen kohtaaminen ylösnousemuksen jälkeen. Aiemmin Pietari on kolmesti kieltänyt tärkeimpänsä, sanoin ja teoin. Jumalan rakkaus on suurempi kuin rajallisen ihmisen rakastamisen taito. Epäonnistunut saa anteeksi, sillä Jumalan rakkautta ei mikään muuta.

Kolme kysymystä rakkaudesta

Mistä läheisesi tietävät, että rakastat? Miten sinä rakastat?

Koska viimeksi kerroit tärkeille ihmisille heidän merkityksestään? Olisiko aika sanoa taas?

Mikä on suhteesi Luojaan? Sanotko luottamuksesi, pienenkin? Entä näytätkö teoillasi sen, että Jumalan sanat merkitsevät? Raamattu kertoo jotain siitä, mikä ilahduttaa Jumalaa. Ja vielä, voitko uskoa Jumalan ehdottomaan rakkauteen, joka antaa kaikki kompuroinnit anteeksi?

26.4.

Sunnuntain aiheena kirkoissa on Hyvä paimen. Päivän tekstissä (Joh. 21:15–19) ylösnoussut Jeesus on ilmestynyt oppilailleen Tiberiaanjärvellä ja keskustelee Pietarin  kanssa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.