null Hyvää pyhää: Toivovainen näkee mahdollisuuksia

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Toivovainen näkee mahdollisuuksia

Jotkut näkevät syntejä ja virheitä, toiset tulevat yllätetyksi ihmeillä. 

Joskus jollakulla sanotaan olevan vaaleanpunaiset silmälasit. Fariseuksilla, jotka kuulustelivat Jeesuksen parantamaa sokeaa, oli laseissaan syntisyystarkennus. He näkevät Jeesuksen ihmeteon sijaan tämän virheet. He eivät iloitse sokean paranemisesta, vaan keskittyvät miehen syntisyyteen, jonka he ajan tavan mukaan olettavat olevan parannetun sokeuden syy.

Päinvastoin kuin fariseukset parannettu sokea on toivovainen. Sellaisella ihmisillä on päässään mahdollisuuksia näkevät toivon lasit.

Toivovaisen ihmisen silmin vastoinkäymiset eivät näytä yksinomaan synkiltä, sillä he tietävät, ettei Jumala unohda ihmisiään. Toivovaiset tulevat yllätetyiksi ihmeillä, sillä heille ei ole vain yhtä oikeaa ratkaisua elämän haasteisiin. Toivon lasien läpi katsottuna muuttuneet suunnitelmat eivät aukea pettymyksinä, vaan uusina, toisenlaisina mahdollisuuksina.

Fariseukset epäilevät entistä sokeaa liiallisesta toivosta. Heidän käsityksensä mukaan asiat eivät menneet oikeassa järjestyksessä, tuskin sokeuden paraneminen on siis hyvä juttu. Ja he ovat osittain oikeassa. Liiallinen toivovaisuus saattaa viedä harhaan. Toivova on vaarassa nähdä hyvää silloinkin, kun perustetta siihen ei olisi.

Jeesus ja entinen sokea kohtaavat vielä, kun fariseukset vihapäissään heittävät parantuneen pihalle. Silloin Jeesus kysyy parantuneelta, uskooko tämä Ihmisen Poikaan, ja paljastaa tälle todellisuuden itsestään. Miehen uskon lähtökohta ei ole hänessä itsessään vaan Jumalassa. Liian toivon vastalääke on totuus. Siitä Jeesus pitää huolen meidän toivovien puolesta.

18.10.

Tämän sunnuntain aiheena kirkoissa on Usko ja epäusko. Päivän tekstissä (Joh. 9:24–38) fariseukset kuulustelevat sokeaa, jonka Jeesus on parantanut.

Rukous

Jeesus Kristus Jumalan Poika, armahda minua syntistä.

Opeta tunnistamaan taipumukseni synkkyyteen, siis epäuskoon.

Lääkitse armollasi.

Johdata kohti yhä lähempää totuuden tuntemista, kohti sinua.

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Jumala on läsnä kaikissa elämän sävyissä

Hengellisyys

Jumala haluaa antaa elämän voiman jokaiselle, joka tahtoo tulla hänen luokseen.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.