null Hyvää pyhää: Saat olla kaikkea vailla

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Saat olla kaikkea vailla

Lähimpänä Jumalaa ovat ne, joilla ei ole mitään omia ansioita.

Vuorisaarnassaan Jeesus onnitteli ihmisiä, jotka vähiten sitä odottivat.

Hän lupasi hyvän osan taivasten valtakunnassa niille, jotka nyt olivat köyhiä, murheellisia ja nälkäisiä. Heidän osansa muuttuisi. Eikä tämä hyvä toteutuisi vain jossakin kaukaisessa tulevaisuudessa tai tämän elämän jälkeen vaan tässä elämässä.

Jeesus käänsi ympäri koko vallitsevan arvojärjestyksen.

Hänen mukaansa lähimpänä Jumalaa olivat ne, joilla ei ollut mitään omia ansioita. Lähimpänä Luojaansa olivat ne, joilla ei ollut mitään, mitä tuoda hänen eteensä, muuta kuin juuri tuo ”ei mitään”.

Silloin, kun olet riisuttu kaikesta eikä sinulla ei ole enää mitään annettavaa, olet lähinnä Jumalaa. Näin Jeesus opetti. Silloin et odota toisilta etkä itseltäsi sitä, mitä Jumala yksin voi antaa: ehdotonta oikeudenmukaisuutta, rajatonta rakkautta, armollista anteeksiantoa ja järkkymätöntä rauhaa.

Elämä, jossa sinun pitää olla aina parempi tai muuta kuin mitä syvimmältäsi olet, on uuvuttavaa. Sen keskellä on hankala käsittää, mistä Jeesus vuorisaarnassaan puhuu.

On vapauttavaa ymmärtää, ettei sinun tarvitse esittää Jumalalle mitään. Saat unohtaa kaikki esittelykansiot – jopa sen, jossa sanot, miten viheliäinen olet. Saat olla kaikesta tyhjä, kaikkea vailla. Hengessäsi köyhänä saat jättää kaiken Jumalalle, odottaa kaikkea häneltä ja ikävöidä sitä, mitä hän on ja mitä hän antaa.

Yksin hän näkee sisimpääsi, ja hän armahtaa.

Millä tavalla onnellinen olet?

Vuorisaarnansa alussa Jeesus luettelee, ketkä ovat autuaita. Mikä tässä listassa puhuttelee sinua juuri nyt?

”Autuaita ovat hengessään köyhät, sillä heidän on taivasten valtakunta. Autuaita murheelliset: he saavat lohdutuksen. Autuaita kärsivälliset: he perivät maan. Autuaita ne, joilla on vanhurskauden nälkä ja jano: heidät ravitaan. Autuaita ne, jotka toisia armahtavat: heidät armahdetaan. Autuaita puhdassydämiset: he saavat nähdä Jumalan. Autuaita rauhantekijät: he saavat Jumalan lapsen nimen.”

31.10.

Tänään on pyhäinpäivä. Päivän evankeliumissa (Matt. 5:1–12) Jeesus julistaa autuaiksi muun muassa kärsivälliset ja rauhantekijät.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Kukaan ei rakasta eikä anna anteeksi pakosta

Hengellisyys

Jeesus avaa Vuorisaarnassa näkymän maailmaan, jossa voi tehdä sovinnon ja etsiä teitä anteeksi­antoon.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.