null Hyvää pyhää: Tottumuksen voi vaihtaa

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Tottumuksen voi vaihtaa

Uudenlaiset haasteet avaavat uusia kokemuksia.

Ennen vanhaan raamatunlauseet kävivät ristipistotöiden aiheiksi. Niiden nykymuotoja ovat sosiaalisen median voimalausekuvat. Jeesuksen elämänohje: ”­Joka rakastaa elämäänsä, kadottaa sen, mutta joka tässä maailmassa panee alttiiksi elämänsä, saa osakseen ikuisen elämän”, vaikuttaa uuteen genreen kuulumattomalta.

Somen voimalauseet keskittyvät tsemppaamaan ja kannustamaan. Jeesuksen puheet ovat toista maata. Ei se ole ihme. Hän aavistaa tulevat koettelemuksensa ja kuolemansa. Hän on valmis menemään suuntaan, jossa voimien toivottelut paljastuvat turhiksi.

Tuo Jeesuksen lause ei ole mikään yksittäinen huudahdus. Hänen puheensa ahtaasta portista, kapeasta tiestä ja ristin kantamisesta opastavat seuraajia samaan henkeen. Kärsimykseen hakeutuminen ja elämän kieltäminen eivät kuitenkaan ole hänen puheidensa varsinainen pointti. Ei sellaista tarvita. Sitä varten Jeesus eli ja kuoli.

Elämän alttiiksi laittaminen tarkoittaa tärkeän valitsemista, vaikka se joskus tuo eteen vaikeuksia. Jeesuksen kuvaama onnellinen elämä opastaa pelottomuuteen. Joskus oikeat valinnat kirpaisevat, mutta ne ovat silti oikein. Sellainen elämä tekee ihmiselle hyvää.

Jeesus asettaa kiintopisteen pitkälle. Paastonaika tarjoaa siihen hyvää harjoitusta. Mitä tapahtuu, jos vaihtaa tottumuksen helppouden uudenlaisiin haasteisiin? Antaa apua muille vaikka vapaaehtoisena tai opettelee syömään uusia kasvisruokia?

Kokeiluista huomaa, mitä näennäinen valintojen rajoittaminen tuottaa. Runsauden Jumala avaa uusia kokemuksia ja iloja vanhojen rinnalle.

#paastohaaste

Paastoamisen ei tarvitse merkitä vain ruokiin kohdistuvia valintoja. Paaston ajaksi voit haastaa itsesi vaikkapa miettimään puheitasi.

Sovi itsesi kanssa, että jätät muiden arvostelun seitsemäksi viikoksi. Poistu seurasta, jos puhutaan ihmisistä, jotka eivät ole paikalla. Toimi samalla tavalla sisäisen äänesi kanssa, kun se alkaa moittia tekemisiäsi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.