null Hyvää pyhää: Väkivallan kierteen voi pysäyttää

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Väkivallan kierteen voi pysäyttää

Jeesuksen matka palmusunnuntaista pääsiäisaamuun näyttää, kuinka Jumalan rakkaus kulkee läpi elämän ja kuoleman.

Kansanjoukko tungeksii ja heiluttelee palmunlehtiä Jeesuksen ympärillä. Hälinän keskellä Jeesus huomaa aasinvarsan, nousee sen selkään ja jatkaa matkaa.

Se on juhlinnan keskipisteeltä vahva viesti: hän on tuulahdus toisenlaisesta maailmasta, rauhan ja sovituksen tuoja, väkivallaton messias, ei minkään vapautusarmeijan johtaja eikä voittoisa sotapäällikkö.

Muutaman päivän päästä hänet naulitaan ristille.

Jeesus oli kasvanut ristin varjossa. Hän oli pikkupoikana nähnyt satoja, ellei tuhansia, ristejä, kun roomalaiset valloittajat olivat tukahduttaneet verisesti paikallista verokapinaa. Ristit kertoivat kaikille, miten halpa kenen tahansa elämä voi olla väkivaltaisen imperiumin käsissä.

Rististä tuli uskomme keskeisin symboli.

Sitä on vaikea käsittää. Miten kärsimyksen, kidutuksen, häväistyksen ja kuoleman puusta tuli elämän, rauhan, uskon ja toivon merkki?

Vastaus on pääsiäisaamussa. Ilman sitä emme tietäisi Jeesuksesta juuri mitään, eikä hänestä olisi kirjoitettu ainuttakaan evankeliumia. Hänen ristinsä olisi vain yksi risti muiden joukossa.

Tapahtui jotain niin järisyttävää, että Jeesuksen seuraajien oli vaikea löytää sille sanoja tai vertailukohtia. Se muutti heidän maailmankuvansa ja elämänsä. Se muutti heidän käsityksensä Jumalasta ja siitä, mikä oli mahdollista.

Väkivallan ja koston kierteen voi pysäyttää. Ainakaan Jumala ei ole kiinni siinä. Sen risti näyttää meille. Me teemme hänelle sitä, mitä juuri nyt ­teemme toisillemme, mutta hän ei maksa takaisin samalla ­mitalla.

Pääsiäisaamuna näemme, että Jumalan rakkaus kulkee läpi elämän ja kuoleman, eikä sitä lopulta pysäytä mikään. Siksi meilläkin on vielä mahdollisuus ­muuttua.

Kuuntele ristin sanoja

Jeesus rukoili ristillä teloittajiensa puolesta: ”Isä, anna heille anteeksi, he eivät tiedä, mitä he tekevät.”

Lue hiljaa noita sanoja. Kuuntele niitä sydämessäsi. Rukoile, että Jumala pysäyttäisi meidät ja antaisi meille voimaa elää rakkauden tiellä.

10.4.

Palmusunnuntain evankeliumissa (Joh. 12:12–24) Jeesus saapuu juhlittuna messiaana Jerusalemiin, josta hänen matkansa Golgatan ristille alkaa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Kun rukoilet, sinussa alkaa tapahtua

Hengellisyys

Saamme pyytää Jumalalta, mitä tahdomme.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.