null Ihmeellinen päivä vailla tapoja – mikä helatorstai on?

Helatorstaina Jeesus ottaa Öljymäeltä rakettilähdön.

Helatorstaina Jeesus ottaa Öljymäeltä rakettilähdön.

Hengellisyys

Ihmeellinen päivä vailla tapoja – mikä helatorstai on?

Suomalaiskansalliseen mielenlaatuun sopii, että pyhän tunnistaa vasta, kun on vaarassa menettää sen. Siksi helatorstai on noussut jälleen puheenaiheeksi.

Helatorstain suurin siunaus on monen mielestä se, että sen viettäminen on tarjonnut arkipyhän keskelle viikkoa. Puheenaiheeksi helatorstai nousi toden teolla vasta, kun hallitus alkoi tarmokkaasti arkipäiväistää sitä. Kyseessä ei tosin ole ensimmäinen kerta, kun kirkko ja poliittiset päättäjät keskustelevat tämän pyhän sijainnista kalenterissa.

Helatorstain viettämisellä ei ole kansakunnan läpäisevää traditiota, jonka kaikki tuntisivat. Ei kuusen koristelua, munan maalaamista, haudoilla vierailemista tai muita tapoja.

Mikä helatorstai sitten on?

Jeesus katoaa aistihavaintojen tuolle puolen. Näkeminen muuttuu uskomiseksi

Helatorstain vietto liittyy Jeesuksen taivaaseen astumiseen. Juhlaa vietetään tasan 40 vuorokauden kuluttua pääsiäisestä. Nimi periytyy ruotsin kielestä ja tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan pyhää torstaita. Raamatun Apostolien teot kertoo: ”He näkivät, kuinka hänet otettiin ylös, ja pilvi vei hänet heidän näkyvistään.”

Jeesus katoaa aistihavaintojen tuolle puolen. Näkeminen muuttuu uskomiseksi. Taivaaseenastuminen irrotti Jeesuksen ajan, paikan ja ruumiillisuuden rajoituksista. Teemansa puolesta helatorstain tapoihin voisi siis istuttaa vaikkapa kristillisen ilmailupäivän. Tai kirkot halki maan voisivat avata ovensa pyhää kuurupiilottelua varten.

Ajanlaskumme alun ihmisten maailmankuvalle voi hymähtää. Kertomuksen ytimessä on kuitenkin varhaisten kristittyjen vahva kokemus ja sen sanoittaminen olemassa olevilla käsitteillä. Helatorstain merkitystä varhaisessa kristillisyydessä korostaa sekin, että Markuksen evankeliumin mukaan Jeesus lausuu tässä samassa yhteydessä sanat, jotka mobilisoivat kristinuskon lopulta globaaliksi uskonnoksi.

Pääsiäinen, helatorstai ja helluntai muodostavat pelastushistoriallisen kehityskaaren. Helatorstai ennakoi siis myös helluntaita. Lohdutukseksi opetuslapsilleen maan päältä poistuva Jeesus lupaa heille puolustajaksi Pyhän Hengen.

Kyseessä on siis sekä tavaton että ihmeellinen päivä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Rauha ja rakkaus tarvitsevat yhä puolestapuhujia

Hengellisyys

Jeesuksen seuraajat on kutsuttu myös tänä päivänä kertomaan ihmisille anteeksiannosta ja parannuksen tarpeesta.
Missä sijaitsee Jumalan taivas?

Hyvä elämä


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.