null Inka-Johanna Kolhinoja on saanut mitalin jokaisesta uintikisasta, johon hän on osallistunut – nyt hän edustaa Suomea kehitysvammaisten olympialaisissa

Inka Kolhinoja on uimarina monipuolinen ja kisaa sekä 50 metrin vapaauinnissa että 50 metrin selkäuinnissa.

Inka Kolhinoja on uimarina monipuolinen ja kisaa sekä 50 metrin vapaauinnissa että 50 metrin selkäuinnissa.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Inka-Johanna Kolhinoja on saanut mitalin jokaisesta uintikisasta, johon hän on osallistunut – nyt hän edustaa Suomea kehitysvammaisten olympialaisissa

Inka-Johanna Kolhinoja on uintiuran ohella aktiivinen myös politiikassa ja kotiseurakuntansa Tulkaa kaikki -ryhmän toiminnassa.

Kehitysvammaisten urheilun suurin kansainvälinen kilpailutapahtuma Special Olympics -maailmankisat käydään tänä vuonna Berliinissä juuri ennen juhannusta. Kisoihin osallistuu noin 7 000 urheilijaa 190 maasta. Suomesta mukana on noin 65 urheilijaa 13 eri lajissa. Helsingfors Simsällskapia eli tuttavallisemmin ”Simmistä” edustava Inka-Johanna Kolhinoja kisaa 50 metrin vapaauinnissa ja 50 metrin selkäuinnissa.

Jani Sievisen valmentaman Kolhinojan harjoituskausi on ollut varsin hurjatahtinen. Kolhinoja on treenannut Sievisen ohjaamana kahdesti ja oman seuransa Simmiksen kanssa kolmesti viikossa.

Aiemmin ratsastuksessa kilpaillut Kolhinoja ui ensimmäiset kisansa ulkomailla vuonna 2018. Hänen nyt toteutunut haaveensa eli paikka uinnin edustusjoukkueessa vaati paljon työtä ja omistautumista. Keväällä alkoi näkyä merkkejä liiasta fyysisestä kuormittumisesta, joten ratsastus päätettiin jättää kokonaan pois kuvioista.

Inka Kolhinojan viikko-ohjelma koostuu sekä Jani Sievisen ohjaamista että Helsingfors Simsällskapin treeneistä. 

Inka Kolhinojan viikko-ohjelma koostuu sekä Jani Sievisen ohjaamista että Helsingfors Simsällskapin treeneistä. 

Pitkäaikainen haave toteutui

Uintiin keskittyminen sekä tavoitteellinen ja ahkera harjoittelu ovat tuottaneet myös tulosta, sillä Kolhinoja on tuonut mitalin jokaisesta uintikisasta, johon on osallistunut. Viime keväänä järjestetyissä Special Olympics Invitational Games -kisoissa Kolhinoja saavutti pronssitilan 25 metrin perhosuinnissa ja hopeamitalin 50 metrin vapaauinnissa.

Viime syksynä toteutui Kolhinojan pitkäaikainen haave, kun hänet valittiin nelihenkiseen joukkueeseen edustamaan maatamme Special Olympics -kesämaailmankisoihin.

– Saan uinnista nyt kaiken irti. Mahdollisiin virheisiin voidaan puuttua heti altaassa, Inka-Johanna Kolhinoja kertoo. 

Vaikka urheilu kahmaiseekin aimo osan Kolhinojan ajasta, ehtii hän kuitenkin vaikuttaa myös politiikassa. Kolhinoja toimii Liike Nyt -puoluehallituksen jäsenenä, Liike Nyt Vantaan hallituksen jäsenenä ja Liike Nyt Naisten varapuheenjohtaja.

 – Politiikka on minulle tärkeä asia. Olen itse vammainen henkilö ja arvomaailmaani kuuluu, että säännöt ovat yhdenvertaiset kaikille – niin urheilussa kuin politiikassa. Tätä haluan edistää, Kolhinoja sanoo.

Omannäköinen usko on tärkeä 

Inka-Johanna Kolhinoja asettui ehdolle viime seurakuntavaaleihin 2022 ja toimii nyt Tikkurilan seurakunnan Tulkaa kaikki -ryhmän varavaltuutettuna. Omannäköinen usko on tullut hänen mukaansa jo kotoa ja merkitsee hänelle paljon.

Kolhinoja on halunnut tuoda seurakuntaan uutta näkökulmaa ja saada asiat esille myös erityisryhmien kannalta katsottuna. Parempi saavutettavuus, selkokielisyys ja viittomakielisyys ovat seikkoja, joiden tulisi Kolhinojan mielestä olla osa arjen toimintaa. Hän näkee edistystä ajamissaan asioissa, vaikka välillä eteneminen on kovin hidasta.

 – Meillä on Suomessa säännöt, joiden puitteissa elämme, ja niitä on noudatettava, hän toteaa.

Uinnissa maailmankisat starttaavat maanantaina 19. kesäkuuta, jolloin alkaa tasoluokittelu eli periaatteessa alkuerät. Siitä kilpa jatkuu kohti finaalia viikon lopulla.

Kisasuorituksen aikana Kolhinoja hiljentyy, joskus rukoilee, keskittyy käsillä olevaan hetkeen.

– Muu maailma häipyy silloin kokonaan mielestä.

Mikä on Special Olympics?

Special Olympics on urheilujärjestö, jonka tehtävänä on järjestää ympärivuotista urheilu- ja liikuntatoimintaa sekä urheilukilpailuja lapsille ja aikuisille, joilla on kehitysvamma.

Special Olympics -järjestön on perustanut presidentti John F. Kennedyn sisar Eunice Kennedy Shriver vuonna 1968.

Järjestön toiminta on laajentunut yli 180 maahan eri puolille maailmaa.

Toiminnan piirissä liikkuu yli viisi miljoonaa kehitysvammaista urheilijaa harrastaen, valmentautuen ja kilpaillen yli 30 eri lajissa. Niistä suurinta osaa voi harrastaa myös Suomessa.

Kehitysvammaisten urheilun suurin tapahtuma on Special Olympics -maailmankisat. Kesämaailmankisoihin on osallistunut viime vuosina noin 7000 urheilijaa ja talvimaailmankisoihin noin 2000 urheilijaa.

Kesä- ja maailmankisat järjestetään samalla neljän vuoden rytmillä kuin olympialaiset ja paralympialaiset, mutta parittomina vuosina.

Special Olympics Finlandin alaisuudessa toimii tällä hetkellä 22 lajia, joiden urheilijoita voidaan lähettää kansainvälisiin Special Olympics -kisoihin.

 Lähde: Suomen paralympiakomitean sivut

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.