null Ira Uusoksa harrastaa maratonuintia luonnonvesissä – hän taittaa viestijoukkueessa jopa matkan Tallinnaan ja takaisin

Ira Uusoksa aikoo uida kesällä 48 kilometriä Lohjalla. Myös urbaani uintiympäristö viehättää.

Ira Uusoksa aikoo uida kesällä 48 kilometriä Lohjalla. Myös urbaani uintiympäristö viehättää.

Hyvä elämä

Ira Uusoksa harrastaa maratonuintia luonnonvesissä – hän taittaa viestijoukkueessa jopa matkan Tallinnaan ja takaisin

Ira Uusoksa tuntee olevansa avovedessä täysin vapaa. Sääolosuhteet tuovat luonnonvesissä uimiseen lisähaastetta.

Ultrauimari Ira Uusoksa ui yhdestä kuuteen kertaa viikossa, kuusivuotiaan tyttärensä ja töiden aikataulujen mukaan. Kerralla vedessä saattaa vierähtää useita tunteja, sillä tyypilliset harjoitusmatkat ovat kolmesta kymmeneen kilometriä.

– Veteen pulahtaessa unohtuu kaikki muu, Uusoksa sanoo.

Aina näin ei ole ollut. Nuorempana Uusoksan koko elämä pyöri uinnin ympärillä. Hän harjoitteli 12 kertaa viikossa ja voitti 17-vuotiaana nuorten Suomen mestaruuden 800 metrin vapaa­uinnissa.

– Useimmiten alisuoriuduin kisoissa. Jälkikäteen olen tajunnut, että suorituksista jäi puuttumaan psyykkinen tahdonvoima.

Uinti jäi Uusoksan elämästä yli kymmeneksi vuodeksi kokonaan. Vasta neljä vuotta sitten hän löysi takaisin rakkaan harrastuksensa pariin. Samalla uimahallin kaakelit vaihtuivat luonnonvesiin, vaikkakin hän talvisin harjoittelee yhä sisätiloissa.

Luonnonvesissä sääolosuhteet tuovat omat haasteensa.

– Varsinkin meren aalloissa uidessa olo tuntuu hyvin pieneltä, Ira Uusoksa toteaa.

Viime kesänä hän suoritti kauan haaveilemansa 35 kilometrin uinnin Keski-Suomessa lapsuutensa vesistössä. Tänä kesänä tavoitteena on uida 48 kilometrin matka Lohjalla.

Matkan aikana ehtii hyräillä mielessään biisin jos toisenkin.

Uusoksa ui matkat kansainvälisiä maratonuintisääntöjä noudattaen. Päällä saa olla vain uimapuku, uimalasit ja -lakki, korvatulpat ja nenäklipsi. Vierellä kulkevaan turvaveneeseen ei saa koskea, minkä vuoksi myös ruokailu hoidetaan vedessä kelluen.

– Matkan aikana ehtii hyräillä mielessään biisin jos toisenkin. Vedestä noustessa iho on kuin rusina, keho väsynyt ja mieli haikea, mutta onnellinen, Uus­oksa kuvailee.

Tänä kesänä Ira Uusoksa osallistuu myös viestiuintiin. Hän on mukana Uimalla yli -yhdistyksen kuuden hengen joukkueessa, joka pyrkii uimaan ensimmäisenä maailmassa 180 kilometrin matkan Helsingistä Tallinnaan ja takaisin. 

– Tavoitteenamme on edistää paitsi avovesiuintia myös Itämeren suojelua tuomalla näkyvyyttä John Nurmisen Säätiön työlle Itämeren pelastamiseksi, Uus­oksa kertoo.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Harras hetki: Avantouinti tyhjentää jäämaileri Elina Mäkisen mielen hälystä

Hyvä elämä Hengellisyys

Mäkinen on ensimmäinen suomalainen, joka on uinut jäämailin eli 1,6 kilometriä alle viisiasteisessa vedessä.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.