null Harras hetki: Luonnonvesissä uiminen tuo hyvän olon Johanna Vuoksenmaalle

Johanna Vuoksenmaan lempiuintipaikkoihin kuuluu Espoon Myllyjärvi, jota hän kuvailee kauniiksi mutta ristiriitaiseksi naarasjärveksi.

Johanna Vuoksenmaan lempiuintipaikkoihin kuuluu Espoon Myllyjärvi, jota hän kuvailee kauniiksi mutta ristiriitaiseksi naarasjärveksi.

Hengellisyys

Harras hetki: Luonnonvesissä uiminen tuo hyvän olon Johanna Vuoksenmaalle

Ohjaaja nauttii järvissä, lammissa ja joissa uimisesta. Hän kokosi kiehtovimmista uimapaikoistaan kirjan.

Viime kesän helteillä ohjaaja ja käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa saattoi pulahtaa veteen useita kertoja päivässä. Uiminen ei liity Vuoksenmaalla vain hellepäiviin, sillä se merkitsee hänelle hyväksi koettua tapaa rentoutua.

Taiteentekijällä työt ovat mielessä koko ajan, joten Vuoksenmaa tarvitsee vahvoja aistiärsykkeitä päästäkseen edes hetkeksi irti töistä. Hänelle vesi tarjoaa nautintoa tuovan, kaikilla aisteilla koettavan elämyksen. Hän kutsuu sitä eräänlaiseksi mindfulnessiksi tai improvisaatioleikiksi.

Kesällä Vuoksenmaa ei välttämättä ehdi juurikaan lomailemaan, joten uintireissut limittyvät muuhun elämään. Hän saattaa piipahtaa uimassa vaikka kesken elokuvan kuvausten. Kymmenen minuutin uintihetki tuntuu mittaansa pidemmältä hengähdystauolta.

Vuoksenmaa ui mieluiten järvissä, lammissa ja joissa, koska hän kokee ne isoa ja voimakasta merivettä turvallisemmaksi. Uidessaan hän aistii, miten erilaiset vedet kannattelevat ja miltä ne tuntuvat iholla. Esimerkiksi säätila vaikuttaa veden väriin ja ääneen. Sisävesissäkin aallot saattavat myrskyllä olla niin hurjia, että uimari todellakin tietää, kuka siinä tanssissa vie.

Avovesissä uiminen on kuulunut Johanna Vuoksenmaan elämään pienestä pitäen. Kahdeksan vuotta sitten harrastukseen tuli uusi yhteisöllinen ulottuvuus, kun Vuoksenmaa perusti ystävänsä kanssa Facebook-ryhmän nimeltä Avovesiin! Ajatuksena oli bongata uimarantoja ympäri Suomea ja jakaa niistä vinkkejä ryhmässä.

Myöhemmin Vuoksenmaata yllytettiin kokoamaan uintipaikoistaan kirja. Hän päätti ottaa sitä varten jokaisesta uintiretkestään valokuvan, onhan hän ensimmäiseltä ammatiltaan valokuvaaja.

Vesiystäviä-kirjassaan Vuoksenmaa esittelee 101 järveä, lampea ja jokea. Hän on jakanut uintipaikkansa hauskalla tavalla viiteen kategoriaan: ystävällisiin sylivesiin, arkisiin ja vaatimattomiin vetten varpusiin, yksinäisiin ja itsenäisiin erakkovesiin, lumoaviin maagisiin vesiin sekä suuriin ja omanarvontuntoisiin vesiklassikoihin.

Vuoksenmaan mukaan Suomen vesistöt antavat meille enemmän kuin tajuammekaan. Ne tarjoavat sekä huvia että terapiaa eivätkä kysele ihmisen ikää tai ihonväriä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.