null Harras hetki: Avantouinti tyhjentää jäämaileri Elina Mäkisen mielen hälystä

Elina Mäkinen pulahtaa usein työpaikkansa lähellä olevaan avantoon Salmisaaressa.

Elina Mäkinen pulahtaa usein työpaikkansa lähellä olevaan avantoon Salmisaaressa.

Hyvä elämä Hengellisyys

Harras hetki: Avantouinti tyhjentää jäämaileri Elina Mäkisen mielen hälystä

Mäkinen on ensimmäinen suomalainen, joka on uinut jäämailin eli 1,6 kilometriä alle viisiasteisessa vedessä.

Entinen kilpauimari Elina ­Mäkinen innostui avantouinnista kymmenen vuotta sitten opiskellessaan vero-oikeutta Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa. Lajia ehdotti hänen avantouintia pitkään harrastanut äitinsä.

Hyiseen avantoon pulahtaminen tuntui Mäkisestä heti omalta jutulta. Hän huomasi, että keskittymällä liikkumiseen hän pystyi sulkemaan kehostaan kylmän puraisun, ja samalla mieli tyhjeni kaikesta hälystä. Se rauhoitti häntä opiskelukiireiden keskellä.

Mäkisestä tuntui myös mahtavalta olla keskellä luontoa ja katsella talvisia maisemia. Samalla hän tutustui uusiin ihmisiin, ja hänelle muodostuikin Joensuussa oma avantoperheensä.

Mäkinen on kokenut vuosien varrella myös avantouinnin virkistys- ja terveysvaikutukset, sillä se parantaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Hän ei ole juurikaan kärsinyt flunssista.

Kilpauimaritausta vaikutti siten, että ­Elina Mäkinen alkoi käydä jääuintikisoissa eri puolilla maailmaa. Hän on osallistunut kahden vuoden välein järjestettäviin MM-kisoihin ja voittanut niissä useamman kultamitalin.

Korona-aika on vaikeuttanut kisojen järjestämistä. Viimeksi Mäkinen osallistui vuonna 2020 Sloveniassa järjestettyihin MM-kisoihin ja sai kultaa perhosuinnissa.

Keskittymällä liikkumiseen pystyy sulkemaan kehosta kylmän puraisun.

Erityisen kova saavutus on se, kun Mäkinen vuonna 2017 ui Pohjois-Irlannissa jäämailin, joka on 1,6 kilometriä. Hän oli silloin ensimmäisen jäämailin uinut suomalainen. Hänen aikansa hyisessä vedessä oli 26 minuuttia 19 sekuntia.

Nyt hän ei ole Suomessa enää ainoa lajissaan, sillä hänen Antti-veljensä on myös uinut jäämailin. Koko maailmassa tähän pystyneitä on Mäkisen arvion mukaan alle 300.

Nykyään Helsingissä asuva 28-vuotias Elina Mäkinen käy talvisin avannossa päivittäin. Se on kätevää, sillä hänen työpaikkansa vieressä Salmisaaressa on avanto. Hänellä on uimapuku aina töissä mukana, ja välillä vero­konsulttina työskentelevä Mäkinen houkuttelee avantoon myös työkavereitaan.

Toinen Mäkisen suosikkitalviuintipaikka on Lauttasaaressa sijaitse Humaus, jossa on kaunis ranta ja hyvät pukukopit. Aina, kun on mahdollista, hän kokeilee uusia avantouintipaikkoja.

Hän on uinut paljon avannoissa pohjoisessa Suomessa, jossa hän asuu kokkimiehensä kanssa osan talvesta. Ulkomailla puolestaan suuri elämys on ollut Venäjän Baikal-järvessä uiminen.

Avantouimiseen kuuluu Mäkisellä kiinteästi videokuvaaminen. Hän haluaa tuoda näin esiin avantouimisen hienoutta ja suomalaisen luonnon kauneutta. Mäkisen Tiktok-videoilla on 1,4 miljoonaa seuraajaa eri puolilla maailmaa. Suurin yksittäisen videon katselumäärä on ollut 75 miljoonaa. 

Opiskeluaikana avanto­uinnin aloittanut Elina ­Mäkinen, 28, on menestynyt hyvin useissa jääuinnin MM‑kisoissa. Hän on uinut ensimmäisenä suomalaisena jäämailin.

Talvisin Mäkinen ­pulahtaa avantoon päivittäin joko Helsingissä tai Pohjois-Suomessa, jossa hän asuu osan talvesta. Uinti­reissuillaan hän kuvaa suosittuja Tiktok-­videoita.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.