null Isisin vallan alla eläneet lapset kärsivät sotatraumoista – väkivallan maailma ei ole väistynyt mielestä vuodessa

Mosulin lapset yrittävät sopeutua arkeen Isisin vallan romahdettua. Mielenterveysapuun tarvittaisiin enemmän kansainvälistä tukea.

Mosulin lapset yrittävät sopeutua arkeen Isisin vallan romahdettua. Mielenterveysapuun tarvittaisiin enemmän kansainvälistä tukea.

Ajankohtaista

Isisin vallan alla eläneet lapset kärsivät sotatraumoista – väkivallan maailma ei ole väistynyt mielestä vuodessa

Tuore kyselytutkimus kertoo, että mielenterveyspalveluiden puutteet hidastavat lasten toipumista Mosulissa.

Irakin Mosulin vapauttamisesta on kulunut vuosi, mutta lapset eivät unohda tapahtumia. Pelastakaa lapset ry:n 9.7. julkaisemassa raportissa kerrotaan, että lapsilla on voimakkaita psyykkisiä oireita. Heidän ajatuksensa elävät yhä väkivallan maailmassa.

Tutkimusta varten haastateltiin 252 lasta ja vanhempaa. Lapset olivat 13–17-vuotiaita. Heistä suurimmalla osalla havaittiin erilaisia masennuksen ja ahdistuksen oireita. Vanhemmat kärsivät unettomuudesta ja masennuksesta.

Raportissa kerrotaan, että lapset yrittävät selviytyä ongelmistaan yksin. He eivät halua vaivata vanhempiaan, mikä hidastaa toipumista. Kolmasosa vanhemmista kertoo nuorten itsemurhayritysten lisääntyneen.

Isisin vallan aikana lapsia vietiin kouluista ja perheitä syrjäytettiin. Tutkimuksessa uskotaan, että sen vuoksi lapsilla on vaikeuksia pyytää tukea ystäviltään tai yhteisöltään. Monet alueen kouluista on tuhottu, eivätkä lapset pidä jäljellä olevia turvallisina paikkoina. Tämän vuoksi kouluun palaaminen on vaikeaa. Vanhemmat taas pelkäävät poistua kotoaan, sillä he olivat aiemmin kotiarestissa Isisin takia.

Pojat toipuivat pelaamalla ja toisia syyttelemällä.

Lapset eivät kuitenkaan ole luovuttaneet. Tutkimuksen perusteella he ovat löytäneet keinoja, joilla traumoista selviäminen voi onnistua. Rukoilu, optimismi ja yksinolo toistuivat vastauksissa usein. Tytöt rukoilivat enemmän kuin pojat, jotka taas toipuivat pelaamalla ja toisia syyttelemällä. Onnellisuuden lähteiksi lapset nimesivät Mosulin saamisen takaisin Isisiltä, omat iloiset muistonsa ja sotaa edeltäneen ajan. 12 prosenttia vastanneista ei osannut kertoa mitään, mistä he tulisivat onnellisiksi.

Kuwaitin hallitus piti helmikuussa konferenssin, jossa kerättiin rahaa Mosulin vakauttamista ja toipumista varten. Konferenssissa kerättiin rahaa 30 miljardia dollaria. Se on vain noin kolmasosa siitä, mitä Bagdad sanoo tarvitsevansa sodasta toipumiseen.

YK puolestaan on kerännyt tänä vuonna seitsemän prosenttia Irakiin vaaditusta mielenterveysrahoituksesta. Pelastakaa lapset ry vaatii, että lasten hyvinvointi asetettaisiin etusijalle Irakin jälleenrakennuksessa. Se tapahtuisi järjestön mukaan mielenterveysohjelmien rahoitusta lisäämällä ja kiinnittämällä huomiota mielenterveyteen sekä jälleenrakennuksessa että katastrofityössä.

– Suomen Pelastakaa Lasten humanitaarinen hanke Mosulissa tarjoaa perheille käteisapua, lastensuojelupalveluita ja tukea vanhemmuuteen, kertoo Jenni Häikiö Pelastakaa Lapset ry:stä.

Lapset ja nuoret saavat psykososiaalista tukea työpajoissa. Irakin maatoimistolla on myös lapsiystävällisiä tiloja, joissa lapset voivat turvallisesti ilmaista tunteitaan, leikkiä ja saada aikuisten tukea konfliktin keskellä. Tällä hetkellä Suomen Pelastakaa Lapset ei tue rahallisesti tätä toimintaa Mosulissa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.