null Islamilaiset yhdyskunnat ja järjestöt vetoavat hallitukseen rasismin kitkemiseksi – ”Islam ja muslimit ovat olleet vapaata riistaa”, sanoo Muslimifoorumin pääsihteeri Pia Jardi

Suomen Muslimifoorumin nykyinen pääsihteeri Pia Jardi kuvattuna vuonna 2020 uskontojen rauhankävelyllä Helsingissä.

Suomen Muslimifoorumin nykyinen pääsihteeri Pia Jardi kuvattuna vuonna 2020 uskontojen rauhankävelyllä Helsingissä.

Ajankohtaista

Islamilaiset yhdyskunnat ja järjestöt vetoavat hallitukseen rasismin kitkemiseksi – ”Islam ja muslimit ovat olleet vapaata riistaa”, sanoo Muslimifoorumin pääsihteeri Pia Jardi

26 islamilaista yhdyskuntaa ja järjestöä toivoo päättäjien näyttävän, mitä nollatoleranssi käytännössä tarkoittaa.

Suomen islamilaiset yhdyskunnat ja järjestöt vaativat hallitukselta konkreettisia tekoja rasismia vastaan. Kannanoton on allekirjoittanut yhteensä 26 islamilaista yhdyskuntaa ja järjestöä.

”Vetoamme Suomen hallitukseen ja erityisesti pääministeri Petteri Orpoon (kok), että he tuomitsisivat aktiivisemmin avoimen vihapuheen normalisoinnin ja toimisivat rasistisen ajattelun kitkemiseksi. Hallituksen mainitsema nollatoleranssi vaatii konkreettisia tekoja. Näin vakavassa asiassa ei pitäisi jättää mitään tulkinnan varaan”, kannanotossa sanotaan.

Muslimiyhteisöjen kannanotossa painotetaan myös, että Suomessa on uskonnonvapauslaki, jonka mukaan jokainen saa harjoittaa omaa uskontoaan. Siihen sisältyy vapaus pukeutua uskontonsa mukaisesti.

16. heinäkuuta julkaistussa kannanotossa islamilaiset yhdyskunnat ja järjestöt tuomitsevat myös nykyisen valtiovarainministerin Riikka Purran (ps) vuodelta 2019 olevan kirjoituksen, jossa hän muun muassa kutsui kirjastossa näkemiään musliminaisia ”mustiksi säkeiksi”. Viime viikolla Purra kommentoi Twitterissä ja Facebookissa tekstiään ihmettelemällä sitä, kuinka ”sanasta tuli suurempi ongelma kuin itse ilmiö” ja sitä, kuinka ”vastustajat ovat ottaneet taas tähtäimeensä perussuomalaisten suoran puheen”.

Yksi kannanotossa mukana olevista tahoista on Suomen Muslimifoorumi ry. Sen pääsihteerin Pia Jardin mukaan muslimeista ja islamista kirjoitetaan ja puhutaan usein sävyyn, jota ei hyväksyttäisi muista uskonnoista puhuttaessa. 

– Verkkokeskusteluissa voidaan kollektiivisesti tuomita muslimit ja islam. Kaikista ei ole kenenkään pakko pitää, mutta erityisesti päättävässä asemassa olevien ihmisten pitäisi osata puhua myös niiden puolesta, jotka eivät ole heidän lempi-ihmisiään, Jardi sanoo.

– Islam ja muslimit ovat olleet vapaata riistaa. Jos samalla tavalla puhuisi juutalaisista, olisi pian oikeudessa. Siihen liittyy tietysti historiallinen konteksti, mutta emme me tarvitse toista sellaista kontekstia. Ei vihapuhetta saa olla ketään kohtaan.

Kaikenlainen haukkuminen vaikeuttaa kommunikaatiota. Silloin ihmiset vetäytyvät eivätkä haluakaan keskustella.

Pia Jardin mukaan islamia pidetään Suomessa yhä vieraana, maahanmuuttajien uskontona. Hän on huolissaan erityisesti lapsista, nuorista ja nuorista aikuisista, jotka ovat syntyneet Suomessa ja pohtivat paikkaansa yhteiskunnassa. Miten heihin vaikuttaa se, jos he eivät koe olevansa osa yhteiskuntaa? Politiikkaan kuuluu tietynlainen retoriikka ja kilpailu paremmuudesta, mutta kaikenlaista puhetta ei pidä hyväksyä, Jardi ajattelee.

– Täällä syntyneet lapset ja nuoret haluavat kuulua suomalaiseen yhteiskuntaan. Mitä tapahtuu, jos sananvapauden nimissä annetaan politiikan mennä siihen, että vihapuhe normalisoituu?

Asiattomat kirjoitukset ja puheet tai se, että peittävästi pukeutuneet musliminaiset leimataan huonoiksi ihmisiksi, ei Jardin mukaan edistä naisten oikeuksia. Asiaton keskustelu esimerkiksi huivin käytöstä taas tuntuu pahalta myös niistä musliminaisista, jotka eivät käytä huivia.

– Naisten oikeuksista voi keskustella asiallisesti. Jos ihminen on pakotettu käyttämään huivia tai niqabia, se on väärin myös islamin mukaan. On erikoista, jos meitä puolustaa joukko ihmisiä, jotka eivät kuitenkaan hyväksy sitä, että ihmisellä on oikeus pukeutua kuten haluaa.

Pia Jardin mukaan sanoilla voi olla seurauksia, joista kukaan ei hyödy.

– Kaikenlainen haukkuminen vaikeuttaa kommunikaatiota. Silloin ihmiset vetäytyvät eivätkä haluakaan keskustella. Se on todella huolestuttavaa. Toivon, että ihmiset ymmärtäisivät, kuinka vaarallisilla vesillä ollaan, jos normalisoimme vihapuhetta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.