null Kolme naista johtaa USKOT-foorumia – uutena puheenjohtajana aloittaa muslimi Pia Jardi: ”Ulkopuolelta piirretään kuvaa, että islamissa nainen ei voi olla omaehtoinen toimija”

Pia Jardi puhui Vanhan kirkon edustalla viime lokakuussa pidetyn uskontokuntien yhteisen rauhankävelyn lopuksi.

Pia Jardi puhui Vanhan kirkon edustalla viime lokakuussa pidetyn uskontokuntien yhteisen rauhankävelyn lopuksi.

Ajankohtaista

Kolme naista johtaa USKOT-foorumia – uutena puheenjohtajana aloittaa muslimi Pia Jardi: ”Ulkopuolelta piirretään kuvaa, että islamissa nainen ei voi olla omaehtoinen toimija”

Uskontojen yhteistyöjärjestö USKOT-foorumi valitsi eilen puheenjohtajakseen sosiaaliohjaajana työskentelevän Pia Jardin.

Uskontojen välinen yhteistyöjärjestö USKOT-foorumi täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta. Foorumin tarkoituksena on vaalia yhteiskuntarauhaa edistämällä uskontojen ja katsomusten välistä vuoropuhelua, yhteistyötä ja keskinäistä kunnioitusta. Se on elin, jossa ei keskustella oppikysymyksistä, vaan yhteiskunnallisista asioista.

Foorumissa ovat alusta saakka olleet mukana kristityt, juutalaiset ja muslimit. Viime kesänä mormonit ja buddhalaiset otettiin mukaan tarkkailijajäseniksi. Tarkkailijajäsenyys kestää kaksi vuotta ennen sitoutumista varsinaiseksi jäseneksi.

USKOT-foorumi valitsi keskiviikkona puheenjohtajakseen ensi kertaa naisen, Suomen Islamilaisen Neuvoston varapuheenjohtajan Pia Jardin. Hänen lisäkseen puheenjohtajistossa jatkaa Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka. Toinen varapuheenjohtaja tulee Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvostosta ja hänkin on nyt nainen eli Yvonne Westerlund. Foorumin toiminnanjohtaja on Katri Kuusikallio.

Vaikka usein ajatellaan, että uskonnot ovat patriarkaalisia, niin itse asiassa naiset ovat niissä aktiivisia toimijoita.

Jardin mukaan naisten vahva rooli kertoo hyvää uskonnoista Suomessa ja myös USKOT-foorumista tasa-arvon edistäjänä. Hän naurahtaa ja sanoo, että eipä asiasta ole erikseen kysytty, kun kaikki puheenjohtajat olivat miehiä.

– Minusta tämä on vahva viesti suomalaiselle yhteiskunnalle. Vaikka usein ajatellaan, että uskonnot ovat patriarkaalisia, niin itse asiassa naiset ovat niissä aktiivisia toimijoita. Tässä asiassa mennään myös koko ajan eteenpäin, ja siinä USKOT-foorumi on ollut merkittävässä roolissa, Jardi sanoo.

Hän lisää, että on itse esimerkki vastuutehtävissä toimivasta musliminaisesta.

– Erityisesti musliminaiset esitetään julkisuudessa negatiivisessa valossa ja altavastaajina. Ulkopuolelta piirretään kuvaa, että islamissa nainen ei voi olla omaehtoinen toimija. Olen iloinen voidessani osoittaa, että tämä ei ole totta.

Foorumi kelpaa malliksi maailmalle

Tuore puheenjohtaja on ollut USKOT-foorumin aktiivi järjestön perustamisesta asti. Edeltävät kaksi vuotta Pia Jardi toimi varapuheenjohtajana sekä ihmisoikeusjaoston ja yhdenvertaisuus- ja tasa-arvojaoston jäsenenä. USKOT-foorumin lisäksi sosiaaliohjaajana työskentelevä Jardi on aktiivinen muissakin luottamustehtävissä. Hän on muun muassa European Forum for Muslim Women -verkoston hallituksen jäsen.

Jardin mukaan USKOT-foorumi on järjestö, joka kelpaa malliksi maailmalle. Se ei keskity teologiaan ja opillisiin eroihin, vaan yhteistyöhön asioissa, jotka ovat uskontokunnille yhteisiä. Opillista dialogia voidaan käydä muualla, USKOT-foorumissa kukin voi olla sellainen kuin on ja keskittyä yhteiskunnallisiin asioihin ja yhteiskuntarauhan rakentamiseen yhdessä. Oleellista on myös mukana olevien uskontokuntien tasaveroisuus. Maailmalla yhteistyöelimet ovat usein yhden uskontokunnan vetämiä.

– Kyllä tässä syntyy myös ystävyyssuhteita, kun työskennellään yhdessä ja opitaan luottamaan toisiin. Sekin on yhteistoiminnan kannalta hyväksi, Jardi sanoo.

Aina ajankohtaisia yhteisiä asioita ovat yhdenvertaisuuteen ja uskonnonvapauden toteutumiseen liittyvät asiat. Viime aikoina USKOT-foorumissa on keskusteltu esimerkiksi kotoutumisen uudistamisohjelmasta, jossa uskonnon merkitystä ei riittävästi huomioida. Viime syksynä USKOT-foorumi julkaisi kouluille oppaan siitä, mitä asioita on hyvä ottaa huomioon katsomusaineiden opetuksessa. Valmisteilla on myös paneelikeskustelu kristittyjen ja muslimien luontosuhteesta.

Tulevalle USKOT-foorumin hallituskaudelle Jardi toivoo myös lisääntyvää yhteistyötä eri uskontodialogitoimijoiden kanssa, sillä yhteiskuntarauhan edistämiseksi tarvitaan laajoja verkostoja. Hän mainitsee esimerkkeinä Kulttuuri- ja Uskontofoorumi Fokus ry:n, Kirkon ulkomaanavun ja Diakonissalaitoksen. Tämän lisäksi on paljon muita pienempiä organisaatioita ja yksittäisiä toimijoita, joita olisi hyvä koota yhteen keskustelemaan.

Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Yaron Nadbornik, Espoon piispa Kaisamari Hintikka ja Pia Jardi juttelivat Vanhan kirkon edustalla. Uskontojen yhteistyötä edistetään säästä riippumatta.

Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Yaron Nadbornik, Espoon piispa Kaisamari Hintikka ja Pia Jardi juttelivat Vanhan kirkon edustalla. Uskontojen yhteistyötä edistetään säästä riippumatta.

Uskonnot voivat tukea pandemiasta selviämistä

Entä onko pandemia ja uskontojen rooli siitä selviämisessä ajankohtainen aihe?

– Varmasti. Meillä on jo ollut ja on tulossa seminaareja, joissa käsitellään sitä, miten uskonnot voivat tukea yhteiskuntaa ja ihmisiä pandemiassa ja siitä selviämisessä. Tätä työtä toki jokainen meistä tekee koko ajan, vaikka siitä ei niin kovin paljon julkisuudessa puhuttaisikaan, Pia Jardi kertoo.

Niin kirkoissa kuin moskeijoissa tehdään kovasti töitä ihmisten auttamiseksi ja pidetään huolta myös koronarajoitusten noudattamisesta. Samaan aikaan uskonnoilla myös perustellaan rokotevastaisuutta. Jardin mukaan tämä ilmiö on tullut jossain määrin vastaan myös muslimien parissa, onneksi ei kovin vahvasti Suomessa.

– Moskeijoissa maskeja käytetään ja hygieniasta ja turvaväleistä huolehditaan. Toisaalta kaikki muslimit eivät ole uskonnollisesti aktiiveja, joten heitä emme pysty samalla tavalla tällä valistuksella saavuttamaan, sanoo Jardi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.