null Uskontojen rauhankävelyllä esitettiin yhteinen huoli ilmastosta – ”Ilmastonmuutoksen torjunta ei saa johtaa eriarvoisuuden kasvuun”, kansanedustaja Suldaan Said Ahmed muistuttaa

Vasemmistoliiton kansanedustaja Suldaan Said Ahmed oli yksi uskontojen rauhankävelyn osallistujista ja puhujista.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Suldaan Said Ahmed oli yksi uskontojen rauhankävelyn osallistujista ja puhujista.

Ajankohtaista

Uskontojen rauhankävelyllä esitettiin yhteinen huoli ilmastosta – ”Ilmastonmuutoksen torjunta ei saa johtaa eriarvoisuuden kasvuun”, kansanedustaja Suldaan Said Ahmed muistuttaa

Uskontojen rauhankävely järjestettiin tänä vuonna yhtä aikaa Helsingissä, Turussa ja Oulussa.

Helsingissä, Turussa ja Oulussa järjestettiin torstaina 23. syyskuuta uskontojen yhteinen rauhankävely. Helsingissä tapahtuma on jo perinne, mutta tänä vuonna rauhankävely järjestettiin ensimmäistä kertaa samaan aikaan myös Turussa ja Oulussa. Tapahtuman järjestää eri uskontojen yhteistyöjärjestö USKOT-foorumi.

Uskontojen rauhankävely on merkki ystävyydestä ja halusta edistää rauhaa ja turvallisuutta Suomessa, Euroopassa ja maailmassa. Tänä vuonna kävelyn teemana olivat ilmastoteot.

Tapahtumassa puhuivat Espoon piispa ja USKOT-foorumin varapuheenjohtaja Kaisamari Hintikka, Vasemmistoliiton kansanedustaja Suldaan Said Ahmed, Suomen YK-Nuorten Nuoret ja rauha -koordinaattori Camilla Ojala ja Suomen YK-Nuorten Agenda 2030 -koordinaattori Karoliina Vaakanainen. He kaikki toivat esiin sitä näkökulmaa, että ilmastonmuutos on myös oikeudenmukaisuuskysymys. Se asettaa ihmiset erilaiseen asemaan ja siinä on kyse myös oikeudenmukaisuudesta eri sukupolvien välillä.

– Me emme voi sysätä tätä taakkaa heidän harteilleen, joilla on muutenkin paljon kannettavaa. Ilmastonmuutoksen hintalappu ei saa jäädä heille maksettavaksi, joilla on jo lähtökohtaisesti vähemmän, Suldaan Said Ahmed sanoi puheenvuorossaan.

Rauhankävely pysähtyi kolmessa paikassa, juutalaisten synagogalla Kampissa, Islamilaisen Yhdyskunnan moskeijalla Lönnrotinkadulla ja Vanhalla kirkolla.

Rauhankävely pysähtyi kolmessa paikassa, juutalaisten synagogalla Kampissa, Islamilaisen Yhdyskunnan moskeijalla Lönnrotinkadulla ja Vanhalla kirkolla.

Politiikassa on alkanut uusi aikakausi

Suldaan Said Ahmed uskoo, että tämänkaltaisilla tapahtumilla on merkitystä myös rauhan lisäämisessä ja ennakkoluulojen kitkemisessä.

– On tärkeää, että on tällaisia tapahtumia, joissa voimme tavata toisiamme, tuoda ihmisiä yhteen ja rakentaa sellaista yhteiskuntaa, jossa meillä kaikilla on mahdollisuus toimia. Vihapuhetta ja rasismia ei tule hyväksyä. Meillä kaikilla on siinä tehtävää, erityisesti lainsäätäjillä ja poliisilla vähemmistöjen oikeuksien turvaamisessa.

Suldaan Said Ahmed nousi eduskuntaan varasijalta ja aloitti tehtävässään 9. syyskuuta. Valinta kansanedustajaksi on herättänyt paljon kiinnostusta kansainvälistä mediaa myöten, sillä Suomessa ei ole aikaisemmin ollut somalialaistaustaista kansanedustajaa. Said Ahmed tuli Suomeen perheenyhdistämisen kautta vuonna 2008. Suomalaisten kansanedustajien joukossa ei muslimeitakaan ole juuri ollut.

– Koen kuitenkin, että edustan eduskunnassa suomalaisia, ennen kaikkea helsinkiläisiä, koska minut on Helsingin vaalipiiristä valittu ja olen toisen kauden kaupunginvaltuutettu. 

Islamilaisen Yhdyskunnan moskeijalla USKOT-foorumin puheenjohtaja Pia Jardi vastaanotti kukkatervehdyksen USKOT-foorumin varapuheenjohtajalta, juutalaisia kävelyllä edustaneelta Yvonne Westerlundilta (vasemmalla).

Islamilaisen Yhdyskunnan moskeijalla USKOT-foorumin puheenjohtaja Pia Jardi vastaanotti kukkatervehdyksen USKOT-foorumin varapuheenjohtajalta, juutalaisia kävelyllä edustaneelta Yvonne Westerlundilta (vasemmalla).

– Luulen, että suomalaisessa politiikassa on alkanut uusi aikakausi, kun nuoret lähtevät politiikkaan taustasta riippumatta. En toivo, että minua lokeroidaan, mutta pidän rikkautena sitä, että minulla on erilaisia taustoja. En edusta vain somaleita, muslimeita tai nuoria, mutta minussa on näitä kaikkia puolia ja pidän sitä rikkautena ja etuoikeutena.

Uskonnon ja politiikan yhdistäminen on teema, joka tunnetusti kuumentaa tunteita. Esimerkiksi ilmastonmuutos on Suldaan Said Ahmedin mielestä sellainen aihe, jota voivat pitää esillä sekä uskonnolliset että poliittiset johtajat.

– Sellaiset asiat kuten ilmastonmuutos ratkaistaan ennen kaikkea poliittisella päätöksenteolla. Pidän kuitenkin hyvänä sitä, että ilmastonmuutos koetaan yhteiseksi asiaksi, uskontokunnasta tai asemasta riippumatta. Nuoret ovat eduskuntatalon portailla perjantaisin, joten mikseivät uskontojohtajatkin ottaisi kantaa? On hyvä, jos ihmiset ovat aktiivisia toimijoita ja ilmaisevat huolensa ympäristöstä.

Työ Diakonissalaitoksella osoitti, kuinka arvokasta nuorisotyö on

Ennen kansanedustajan työtä Suldaan Said Ahmed työskenteli Diakonissalaitoksella yhteisötyöntekijänä, erityisesti koulutuksen ja työn ulkopuolella olevien nuorten sekä paperittomien siirtolaisten parissa. Hän kokee, että kansanedustajana hän jatkaa samaa työtä, mutta eri roolissa.

– Ihmisarvon, ihmisoikeuksien ja haavoittuvassa asemassa olevien puolustaminen siirtyi isommalle foorumille. Pidän etuoikeutena sitä, että olen saanut tehdä nuorten parissa ja nähdä, kuinka tärkeää nuorisotyö on. Se, että autetaan nuorta vaikka CV:n teossa tai etsitään koulupaikkaa tai ohjataan erilaisten palveluiden piiriin.

Rauhankävely päättyi Vanhan kirkon portaille.

Rauhankävely päättyi Vanhan kirkon portaille.

Vuodet Diakonissalaitoksilla opettivat sen, että nuorten auttaminen on paitsi inhimillisesti tärkeää, niin myös taloudellisesti kannattavaa. Yhdenkin nuoren syrjäytymisen ehkäisy on iso juttu.

Vaikka Said Ahmed toivoo, että häntä ei lokeroitaisi Suomen somalien tai muslimien edustajaksi politiikassa, hän ymmärtää omasta kokemuksestaankin sen, että erityisesti nuorille, joiden juuret ovat muualla, esimerkit ovat tärkeitä. Hän toivoo, että jokainen nuori uskoisi omiin mahdollisuuksiinsa.

– Jos et näe itsesi näköisiä ihmisiä päättävissä elimissä tai edes työelämässä, voit alkaa ajatella, että sinulle on varattu vain tietyt roolit. Minäkin ajattelin joskus, että minun kaltaiselleni ihmiselle on vain tietyt duunit. Nuorelle Suldaanille sanoisin, että usko itseesi, ole rohkea äläkä kuuntele muiden vähätteleviä puheita, vaan kulje omaa tietä. Jossain vaiheessa löytyy se oma juttu.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.