null Itähelsinkiläisen kirkon lounaspaikka myy hävikkiruokaa ja työllistää nuoria työkokeilijoita – lounaan saa halvimmillaan kolmella eurolla

Kokki Liisa Haveri soseuttaa Snellu Cafen keittiössä paahdettua kukkakaalikeittoa.

Kokki Liisa Haveri soseuttaa Snellu Cafen keittiössä paahdettua kukkakaalikeittoa.

Hyvä elämä

Itähelsinkiläisen kirkon lounaspaikka myy hävikkiruokaa ja työllistää nuoria työkokeilijoita – lounaan saa halvimmillaan kolmella eurolla

Snellu Cafen kokki Liisa Haveri avaa aina ensimmäisenä aamulla työpaikkansa jääkaapin. Sen sisältö sanelee päivän ruokalistan.

Itäkeskuksen Matteuksenkirkolla toimiva Snellu Cafe on yksi Helsingin seurakuntayhtymän Waste & Feast -ravintolaketjuun kuuluvista hävikkilounaspaikoista. Sen ruokalistalla on keskiviikkoaamupäivällä seitä katkarapukastikkeella ja paahdettua kukkakaalikeittoa tofukuutioiden kera. Ateriat lounaspaikan kokki Liisa Haveri suunnitteli samana aamuna.

– Kun tulen kello seitsemältä aamulla töihin, tyhjennän jääkaapin, ja pöydälle otetut ruoka-ainekset kertovat minulle päivän ruokalistan. Tänä aamuna kaapissa oli seikuutioita, katkarapuja, perunoita, kukkakaalia, bataattia ja tofua. Kello yhdeksältä laitoin ruokalistan Facebookiin, Haveri kuvailee.

Waste & Feast -ketjun raaka-aineet tuodaan yleensä edellispäivänä Puistolasta Stadin safkasta, joka on seurakuntayhtymän ja Helsingin kaupungin hävikkiruokaterminaali.

– Meille tulee sieltä joka päivä tavaraa. Vakiotilauksessa meillä on laatikot leipää ja hedelmiä, mutta muu ruokatavara on sitä, mitä yhteistyökumppanit sattuvat toimittamaan, Haveri kertoo.

– Lisäksi tilaamme perusraaka-aineita, kuten pastaa, riisiä, jauhoja ja sokeria, ravintolatukkukaupasta.

Haverin mukaan kaupoissa syntyy vähemmän hävikkiä kuin aiemmin, mikä näkyy niukempina raaka-ainetoimituksina Waste & Feast -lounaspaikkoihin.

Ruokalista on kasvispainotteinen

Vuodesta 2018 toimineessa Snellu Cafessa käy 60–90 lounastajaa päivittäin. Ruoka on kasvispainotteista, mutta toimituksista riippuen välillä on tarjolla myös lihaa ja kalaa.

– Meillä ei jää juurikaan ruokaa tähteeksi. Jos jää, osa siitä myydään kello 12.30 lähtien noutoruoka-annoksina ja jäljelle jäänyt ruoka seuraavana päivänä, Liisa Haveri toteaa.

Haverin työparina on Mirva Laanti, joka on Matteuksen seurakunnan erityisnuorisotyönohjaaja. Hän ohjaa ruoanvalmistuksen ohella Snellussa työkokeilussa olevia nuoria. Nuoria on työkokeilussa viikoittain 3–6. Lisäksi mukana on seurakunnan vapaaehtoisia.

Monelle tämä on ensimmäinen työpaikka, ja kokkaamisen lisäksi nuoret oppivat lounasaikana kassalla myös sosiaalista kanssakäymistä.

Haverin mukaan työkokeiluun tulee alle 30-vuotiaita nuoria Helsingin työvoimatoimiston kautta, ja työsopimus tehdään Stadin ammattiopiston nimiin.

– Kriteereinä on, että nuori on helsinkiläinen eikä hänellä ole työ- tai opiskelupaikkaa. Monelle tämä on ensimmäinen työpaikka, ja kokkaamisen lisäksi nuoret oppivat lounasaikana kassalla myös sosiaalista kanssakäymistä.

– Työkokeilutoiminnan tavoitteena on, että nuori pääsisi kiinni arkeen, oppisi työyhteisössä olemista ja löytäisi jonkin suunnan elämässä. Tämä voi toimia myös kieliharjoitteluna.

Snellu Cafen arvokas työ on huomattu, sillä Lasten ja nuorten keskus palkitsi sen viime vuonna Kirkon erityisnuorisotyön teko -palkinnolla.

Työkokeilussa oleva Timo pitää erityisesti lounasasiakkaiden palvelemisesta kassalla.

Työkokeilussa oleva Timo pitää erityisesti lounasasiakkaiden palvelemisesta kassalla.

Työkokeilija oppii uusia taitoja

Yksi lounaspaikan työkokeilijoista on 19-vuotias Timo. Hän opiskelee ravintola- ja cateringalaa Stadin ammattiopistossa ja on Snellu Cafessa kolme viikkoa työharjoittelussa.

– Työtehtäviini kuuluvat salaatin, pääruoan ja jälkiruoan valmistaminen Liisan ja Mirvan opastuksella. Olen myös kassalla, ja joskus tiskaankin, Timo kertoo.

– Tämä on ollut hyvä harjoittelupaikka. Pidän erityisesti pääruoan valmistamisesta ja kassalla olemisesta.

Snellu Cafen vapaaehtoisiin kuuluu Marja Smulovitz, joka on vastannut lounaspaikan salista ja pöydän kattamisesta jo kuusi vuotta.

– Työskentelen täällä 4–5 tuntia päivässä, ja tykkään kovasti. Sosiaalisena ihmisenä olen tutustunut suureen osaan asiakkaista.

Puotilassa asuva Smulovitz on ehtinyt olla jo 14 vuotta eläkkeellä, joten vapaaehtoistyön avulla saa mukavasti rytmiä elämään.

– Olin 40 vuotta työssä hoitoalalla, ja olen tottunut tekemään töitä. On myös kiva olla päivittäin tekemisissä nuorten kanssa.

Vapaaehtoinen Marja Smulovitz valmistelee ruokasalin lounastarjoilua.

Vapaaehtoinen Marja Smulovitz valmistelee ruokasalin lounastarjoilua.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.