null Varustamo on kahvila, kauppa, kirkko, tapaamispaikka ja työpaja – Helsingistä löytyy neljä seurakuntien ylläpitämää Varustamoa

Matteuksenkirkon Waste&Feast -ravintolassa pääsee jälleen istumaan alas ja nauttimaan lämpimän aterian kahdella eurolla, samoin Malmilla. Kuva: Esko Jämsä.

Matteuksenkirkon Waste&Feast -ravintolassa pääsee jälleen istumaan alas ja nauttimaan lämpimän aterian kahdella eurolla, samoin Malmilla. Kuva: Esko Jämsä.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Varustamo on kahvila, kauppa, kirkko, tapaamispaikka ja työpaja – Helsingistä löytyy neljä seurakuntien ylläpitämää Varustamoa

​Uudenlaiset diakoniakeskukset toimivat Pitäjänmäellä, Hermannissa, Malmilla ja Itäkeskuksessa.

Varustamojen toiminta on niin monimuotoista, että sitä on vaikea kuvailla yhdellä lauseella. Yritetään kuitenkin.

– Kukin Varustamo on matalan kynnyksen paikka; alusta, jossa eri toimijat voivat tehdä työtä ihmisten ja yhteisöjen hyväksi, luonnehtii Varustamojen projektipäällikkö Mare Kinanen.

Jokaisella on omat erityispiirteensä, mutta yhteistä Hermannille, Malmille ja Matteukselle on Waste&Feast -hävikkiruokailu, jonka ympärille on syntynyt monenlaista muuta.

Nuoret töissä keittiössä

Malmilla ja Matteuksenkirkolla valmistetaan päivittäin lounasta. Työssä on nuoria työkokeilijoita ja -harjoittelijoita. Keittiöt toimivat nuorten työpajaperiaatteella tiiviissä yhteistyössä muun muassa Stadin ammattiopiston kanssa. Malmin Varustamon keittiövastaava on kaupungin työntekijä, ja Matteuksessa toimii kaupungin työvalmentaja.

Matteuksessa toimii myös seurakuntien erityisnuorisotyön keskus Snellu, josta tulee lounasravintolan nimi Snellu Café. Uusin avaus on nuorten walk-in-terapia, jossa ilman ajanvarausta pääsee juttelemaan terapeutin koulutuksen saaneen ihmisen kanssa.

Malmin Varustamossa taas on toimintaa perheille, esimerkiksi isäjengi ja taaperotupa.

Yhdessäoloa, tukea ja opiskelua

Hermannin Varustamo (entinen Diakoniatalo) on perinteisesti ollut etenkin asunnottomien ja paperittomien oma paikka, mutta nyt ovet on avattu muillekin. Lounasta myydään kolmesti viikossa, ja kahvila on auki joka päivä. Hermannissa on pidetty myös päihteettömiä musiikki-iltoja. Sininauhaliiton neuvoja käy opastamassa digiasioissa kerran viikossa.

Hermannin erityispiirre on paperittomia auttava päiväkeskus Mosaiikki, jota pyöritetään kansalaisjärjestöjen kanssa. Siellä pidetään esimerkiksi suomen kielen kursseja pienille ryhmille.

Keskusteluapua saa kaikista Varustamoista: kuka tahansa voi esimerkiksi varata verkosta Etävastaanoton puhelinkeskusteluajan työntekijän kanssa.

Korona-aikaan Malmin Varustamo myi take-away-ruokaa, tässä nyhtökaurakiusausta ja vihersalaattia, yhteensä kolme euroa. Arkistokuva: Sirpa Päivinen.

Korona-aikaan Malmin Varustamo myi take-away-ruokaa, tässä nyhtökaurakiusausta ja vihersalaattia, yhteensä kolme euroa. Arkistokuva: Sirpa Päivinen.

Unelmasta tuli totta

Miksi Varustamoja lähdettiin alun perin perustamaan? Jokainen seurakuntahan tekee diakoniatyötä, ja myös seurakuntayhtymässä on tehty yhteistä diakoniaa.

– Se on pitkä tarina! Mare Kinanen toteaa.

Juuret löytyvät kuitenkin kuuden vuoden takaa seurakuntayhtymän suuresta muutos- ja säästöohjelmasta, joka tunnettiin nimellä Toimintakulttuurin muutos.

Työntekijöiden ja luottamushenkilöiden pohdinnoista syntyi kahdeksan kehityshanketta, joista Mare Kinasen luotsaama Waste&Feast oli yksi. Unelmana oli saada Helsinkiin yhteisiä paikkoja, joissa voitaisiin tehdä ja toimia yhdessä ja tarjota apua monenlaisiin elämäntilanteisiin.

Nyt niitä on neljä. Yksi merkki muutoksesta on, että yhteisen seurakuntatyön diakoniaväki on hajaantunut Kolmannen linjan Seurakuntien talosta ympäri kaupunkia Varustamoihin. Lisäksi on muutamia yhteisiä työntekijöitä, kuten varustamopappi ja kaksi kokemusasiantuntijaa, jotka kiertävät eri Varustamoissa.

Koko ajan viriää uutta toimintaa. Varustamoissa voi myös testata asioita ja luopua niistä, jotka eivät toimi. Tällainen oli korona-ajan iltakahvit verkossa.

Keväällä Malmin Varustamo alkaa tarjota työelämään tutustumispaikkoja eli tet-paikkoja erityisnuorille, kuten kehitysvammaisille yläkoululaisille. Se on jälleen yksi uusi alku. Kahviloihin haetaan myös vapaaehtoisia. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.