null Seurakunnat etsivät työttömille uusia raiteita töihin – alle 25-vuotiaiden helsinkiläisten työttömyys lisääntyi 101 prosenttia

Ajankohtaista

Seurakunnat etsivät työttömille uusia raiteita töihin – alle 25-vuotiaiden helsinkiläisten työttömyys lisääntyi 101 prosenttia

Seurakunnat toimivat yhteistyössä kaupungin ja TE-toimiston kanssa. Sara Lamni, 19, kiittää taitojen ja verkoston karttumista työkokeilussa.

Helsingissä on menossa Työraiteet-hanke Euroopan sosiaalirahaston (ESR) tuella. Kaksi- ja puolivuotisen hankkeen budjetti on noin 245 000 euroa.

– Tavoitteemme on auttaa heikossa työmarkkina-asemassa olevia helsinkiläisiä työttömiä löytämään työ- tai opiskelupaikka seurakunnissa tapahtuvan työkokeilun ja suunnitelmallisen jatkopolutuksen kautta, tiivistää projektipäällikkö Tarja Koivumäki. Hän on työskennellyt myös aiemmissa hankkeissa.

Kohderyhmänä ovat pääosin nuoret mutta myös ikääntyvät, 30–44-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät tai osatyökykyiset ja työttömät. Samalla tuetaan seurakuntien työntekijöitä toimimaan työpaikkaohjaajina.

Työvalmennus kuuluu työkokeiluun

19-vuotias Sara Lamni on viime kevään ylioppilas, joka muutti perheensä kanssa Vaasasta Helsinkiin ja jolla ei ollut selvää suunnitelmaa jatkosta. Hän ilmoittautui työnhakijaksi TE-toimistoon, ja sitä kautta lähti liikkeelle työkokeilu Malmin Waste and Feast -hävikkiruokaravintolassa.

– Ajattelin, että miksei? Aloitin elokuussa kokin apulaisena keittiössä. Työskentelin myös salin puolella ja kassalla. Kaikki jännitti alussa, mutta ohjaajat perehdyttivät minut hyvin töihin, Lamni kertoo puolen vuoden työkokeilun päätyttyä.

Sara Lamni suoritti puolen vuoden työkokeilun Malmin Waste&Feast -ravintolassa. Kuva: Joonas Brandt

Sara Lamni suoritti puolen vuoden työkokeilun Malmin Waste&Feast -ravintolassa. Kuva: Joonas Brandt

Hän opetteli kaikki ravintolan tehtävät. Aina sai kysyä, jos tuli pulmia. Työpaikkaohjaajien lisäksi tukena ovat olleet Stadin ammattiopiston työvalmentaja ja Työraiteiden projektikoordinaattori Kaisa Kauppinen.

– Sain työssä työkokemusta, käytännön taitoa ja vielä laajan verkoston, kiittelee Lamni.

Työkokeilija saa myös valmennusta ryhmässä, jossa pohditaan omaa tulevaisuutta, tavoitteita ja suunnitelmia. Tavoitteiden toteutumista seurataan yhdessä matkan varrella. Yhteisöllisyydestä voi löytää lisää voimavaroja, ja samalla saa tukea muilta samassa tilanteessa olevilta.

– Ihmisen oma sitoutuminen ja halu tehdä asioita ovat yhteistyössä tärkeitä. Toiset tarvitsevat enemmän tukea ja sparrausta kuin toiset, Kauppinen tähdentää.

Koronaepidemia sekoitti suunnitelmat

Suuresta tarpeesta ja turvatusta rahoituksesta huolimatta Työraiteet-hanke on yksi niistä tuhansista asioista, jotka koronapandemia on ajanut vaikeuksiin.

– Aloitimme juuri ennen pandemian alkua. Mukaan lähteneistä seurakunnista ja yksiköistä moni joutui perumaan. Vuoden aikana työkokeilussa on ollut 20 nuorta, mikä on vähän, Tarja Koivumäki kertoo.

Saimme onneksi Kotimaanavun kautta viisi kannettavaa tietokonetta.

Koronakeväänäkin yritettiin toimia: esimerkiksi lounaskokit veivät kassillisen ruokatarvikkeita työkokeilijoiden koteihin. Nämä valmistivat ruuan kotona ja ottivat siitä kuvan.

Työvalmennukseen on pitänyt kehittää etämenetelmiä. Jonkin verran on tavattu ulkona ja pidetty yhteyttä puhelimitse. Kaikilla nuorilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta etätehtävien tekoon. Kännykällä se ei onnistu, eikä kotona ole välttämättä tietokonetta.

– Nyt saimme onneksi Kotimaanavun kautta viisi kannettavaa tietokonetta, Koivumäki mainitsee.

Harjoittelupaikoista Malmin ja Itäkeskuksen hävikkiravintolat pystyivät toimimaan syksyllä muutaman kuukauden normaalisti ennen Helsingin uusia koronarajoituksia, jolloin ravintoloissa siirryttiin nykyiseen rasiamyyntiin.

Yhdessä seurakunnassa työkokeilija perehtyy suntion töihin, ja myös seurakuntayhtymän viestinnässä sekä Myllypuron ruoka-avussa on työkokeilija. Työraiteet toimii yhteistyössä Stadin ammattiopiston ja kaupungin työllisyyspalvelujen (TYP) kanssa.

Nuorten työttömyys kasvoi eniten

Työraiteiden ensimmäisen toimintavuoden aikana Helsingin työllisyystilanne on heikentynyt: Koronavuonna alle 25-vuotiaiden työttömien määrä kasvoi Helsingissä 101 prosenttia vuoden takaisesta ja 25–29-vuotiaiden 88 prosenttia. Helsingin työttömyysaste oli tammikuun lopussa 14,1 prosenttia, eli 5,0 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuosi sitten.

Sara Lamni on iloinen Työraiteista. Hän on tällä hetkellä keikkatyötä välittävän yrityksen listoilla, ja toukokuussa on tiedossa kesätyötä keittiöalalla. Lisäksi hän aikoo pyrkiä ammattikorkeakouluun.

– Suosittelen tätä kaikille nuorille, joilla ei ole mitään hajua siitä, mitä haluaisi tehdä tulevaisuudessa. Ottakaa yhteys TE-toimistoon tai Työraiteisiin, siitä se lähtee.

Lisätietoja Työraiteista: tarja.koivumaki@evl.fi

Helsingin seurakuntien työllisyyshankkeita

1. Työtä kohti 2015–2019

– Helsingin seurakuntayhtymän oma hanke, jonka kautta 72 ihmistä sai pätkätyön seurakunnista 

2. Kykyportaat 2018–2020

– työpajatoiminnan piirissä vajaat 40 alle 30-vuotiasta henkilöä Itä-Helsingissä

– työkokeilupaikkoja SnelluCaféssa Matteuksenkirkolla, voimavaravalmennusta ja henkilökohtaista tukea

3. Työraiteet (ESR-hanke) 2020–2022

– Euroopan Sosiaalirahaston rahoitus noin 245 000 euroa

– etenee koronasta huolimatta

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.