null Lapsena Peggy Banksia hyväksikäytettiin – nyt hän auttaa muita kaltoinkohdeltuja naisia jaloilleen

Kun Peggy Banks juttelee hyväksikäytön uhrien kanssa, monelle on iso asia, että Banks ei järkyty kuulemastaan.

Kun Peggy Banks juttelee hyväksikäytön uhrien kanssa, monelle on iso asia, että Banks ei järkyty kuulemastaan.

Hyvä elämä

Lapsena Peggy Banksia hyväksikäytettiin – nyt hän auttaa muita kaltoinkohdeltuja naisia jaloilleen

Peggy Banksin mukaan väkivaltaisista suhteista on vaikea irtautua, koska tuttu tuntuu turvalliselta. Hän kertoo toivottomille naisille toivosta ja Jeesuksesta.

Ihminen kokee olevansa turvassa siellä, mikä on hänelle tuttua. Sen takia on vaikeaa auttaa ihmisiä, jotka ovat tottuneet väkivaltaisiin kumppaneihin, seksuaaliseen hyväksikäyttöön tai prostituutioon.

– Monet naiset palaavat väkivaltaiseen suhteeseen kerta toisensa jälkeen ennen kuin uskaltautuvat vapautua. He irtautuvat ja palaavat. Niin oli minunkin kohdallani, kertoo Peggy Banks.

Suomessa vieraillut Banks työskentelee kansainvälisen kristillisen TWR-järjestön Toivoa naisille -työn johtajana. Banks matkustaa ympäri maailmaa tapaamassa ihmiskaupan, seksuaalisen hyväksikäytön ja parisuhdeväkivallan uhreja sekä muita elämän runtelemia naisia. Hän kertoo heille, että kuopasta pääsee ylös.

Kun Banks oli itse syvällä pimeässä, hän löysi vastaukseksi Jeesuksen. Banks tietää, että se ei ole helppo vastaus. Se on jotain, mikä pitää valita joka päivä uudestaan.

– Jumala ei pelasta meitä todellisuudelta, mutta hän antaa meille tien eteenpäin.

Tunnit, joina Peggy Banks pelkäsi kuolevansa

Kaksi viikkoa ennen kuin Banks syntyi, hänen isänsä kuoli. Seitsemän vuotta myöhemmin hänen äitinsä meni uudelleen naimisiin. Uusi isäpuoli alkoi käyttää Peggyä seksuaalisesti hyväkseen.

Ulospäin kaikki näytti olevan kunnossa.

– Olin kiva tyttö, ja ihmiset pitivät minusta. Pärjäsin hyvin koulussa, mutta sisälläni oli tyhjä olo, Banks kertoo.

Hän ajautui huonoille teille. Kuvioon tuli huumeita, huonoja parisuhteita, liian varhain solmittu avioliitto, abortteja ja masennus. Ulkopuolisten silmin asiat näyttivät yhä olevan kunnossa, ja niin Banksista tuntui välillä itsestäänkin. Hän oli menestyvä aerobic-ammattilainen, hänellä oli oma liikuntakoulu ja bisnes sujui.

– Olin tyytyväinen työhöni. Esiinnyin televisiossa, tein mainoksia ja työskentelin ammattiurheilijoiden kanssa. Olin tyytyväinen, mutta se ei koskaan kestänyt pitkään.

30 vuotta sitten Peggy Banks seurusteli kehonrakentajan kanssa, joka hakkasi häntä ja käytti seksuaalisesti hyväkseen. Ihminen kokee olevansa turvassa siellä, mikä on hänelle tuttua, ja Peggy Banksille tuttua oli juuri sellainen elämä.

Niihin aikoihin Banksin ystävä pyysi hänet mukaansa kirkkoon. Kirkossa pastori saarnasi psalmin 46 ensimmäisestä jakeesta: "Jumala on turvamme ja linnamme, auttajamme hädän hetkellä."

Banks ymmärsi olevansa hädässä. Hän soitti poikaystävälleen ja sanoi, että haluaa erota.

Poikaystävä oli eri mieltä. Hän tuli yöllä Banksin kotiin ja kertoi aikovansa tappaa hänet. Hän sitoi Banksin, raiskasi hänet useaan kertaan ja uhkaili veitsellä. Sitä kesti useita tunteja. Banks pelkäsi kuolevansa, ja hän pyöritteli mielessään pastorin lukemaa psalmia. Sitten, Banksin yllätykseksi, mies lähti asunnosta.

Kun Peggy Banks löysi Jeesuksen, alkoi hidas muutos. Banksia huvittavat ihmiset, jotka ajattelevat uskoon tulemisen muuttavan elämän sormia napsauttamalla.

– Että okei, kun nyt opin tuntemaan Jeesuksen, olen yhtäkkiä upea ihminen, elän kuin Jeesus enkä tee mitään väärää. Minä olen ihan, että okei, minä en tiedä tuollaisesta mitään, Banks nauraa.

– Kristinusko on enemmänkin askeleiden ottamista välillä eteenpäin ja välillä takaisin – mutta vähitellen retkahdukset käyvät harvemmiksi.

He ehdottavat, että makaa kanssani. Sitten, että makaa ystäväni kanssa.

– Peggy Banks

Välitän sinusta, näen sinut, uskon sinua

Kaava on usein sama. Ensin hyväksikäyttäjä tekee kaikkensa, jotta mahdollinen uhri alkaisi luottaa häneen. Hyväksikäyttäjä tukee uhriaan, kuuntelee häntä, kertoo hänen olevan kaunis ja fiksu ja toteaa ymmärtävänsä, ettei hänen perheensä ymmärrä häntä.

– Tiedäthän, että tule, mennään yksille. Tai että vedä tätä kamaa kanssani. Ja ennen kuin huomaatkaan he ehdottavat, että makaa kanssani. Sitten, että makaa ystäväni kanssa. Sitten, että makaa noiden kadulla olevien tyyppien kanssa, Banks selittää.

Sillä tavalla moni ihminen jää ihmiskaupan verkkoon.

Kun Peggy Banks tapaa loukkuun joutuneita naisia, hänellä on kohtaamisiin tietyt nyrkkisäännöt. Ensimmäisenä hän kertoo naiselle välittävänsä tästä, näkevänsä tämän ja uskovansa tätä.

– Jotkut heistä eivät koskaan ole kuulleet noita kolmea asiaa, Banks sanoo.

Naiset saavat kertoa tarinansa rauhassa. Monelle on iso asia, että Banks ei järkyty kuulemastaan. Sitten Banks kertoo, että toisenlainen elämä on mahdollista, ja että kärsineen naisen kokemukset eivät ole turhia: heidän tarinansa voivat jonain päivänä olla rohkaisuna jollekulle toiselle, joka haluaa irti sorretusta elämästä.

Banks kertoo naisille myös, että vaikka sinun aviomiehesi olisi väkivaltainen raiskaaja, Jumala on toisenlainen. Jumala on rakkaus. Jumala vihaa sitä, mitä sinulle tapahtuu.

Helppoa työ ei ole.

– Ennen kuin opimme, että on olemassa toisenlaista turvallisuutta, palaamme aina sinne, minkä ajattelemme olevan turvallista, Banks selittää.

– Monet tytöt myös pelkäävät henkensä edestä. He ovat nähneet, kun heidän ystäviään on hakattu ja tapettu.

Yksi keskustelukerta ei juuri koskaan riitä. Työhön on sitouduttava pitkäksi aikaa.

"Uskomuksemme ja filosofiamme ovat erilaisia, mutta siinä mielessä me olemme samanlaisia, että olemme kaikki ihmisiä", Peggy Banks sanoo.

Vaarana on, että pelot tarttuvat

Vaikka omassa taustassa ei olisi mitään traumaattista, ihmiskaupan ja väkivallan uhrien kanssa työskentely on pidemmän päälle rankkaa.

– Kun työskentelet heidän parissaan ja kuuntelet jatkuvasti heidän kertomuksiaan, alat kokea niin sanottuja toissijaisia traumoja. Alat tuntea heidän tunteitaan ja pelkojaan, Peggy Banks kertoo.

Siksi alan ammattilaisten on pidettävä huolta itsestään. On tärkeää, että ympärillä on henkisesti hyvinvoivia ihmisiä, jotka pitävät kiinni normaalissa elämässä. On myös tärkeää osata levätä.

– Esimerkiksi viettämällä päivän shoppailemalla Suomessa, Banks nauraa.

Banksille itselleen tärkeä tuki jaksamisessa on rukous.

– Elämässäni on nykyään turvallisia ihmisiä, mutta olen myös oppinut olemaan luottamatta liikaa ihmisiin. Minä luotan Jumalaan. Annan kohtaamani ihmiset Jumalan käsiin.

Uskonnot eroavat, mutta ihmiset ovat samanlaisia

Kun Peggy Banksin poikaystävä 30 vuotta sitten sitoi hänet ja uhkasi häntä veitsellä, Banks pelkäsi kuolevansa. Kun hän ei kuollutkaan, hän piti tapahtumaa Jumalan ihmeenä.

Banks uskoo, että Jeesus on kuollut ihmisten syntien puolesta ja että uskomalla häneen pääsee taivaaseen. Vuosien varrella hän on työskennellyt myös muita uskontoja edustavien naisten kanssa. Banksin mielestä on tärkeää kuunnella, ymmärtää ja rakastaa toisin uskovia.

– Jotkut uskomuksemme ja filosofiamme ovat erilaisia, mutta siinä mielessä me olemme samanlaisia, että olemme kaikki ihmisiä. Rakastan keskustelua ja sen etsimistä, mistä olemme samoilla linjoilla. En jaottele ystäviä tai työkavereita sen mukaan, uskovatko he eri jumalaan.

Naiset uskonnoista riippumatta kohtaavat samanlaisia ongelmia ympäri maailmaa. Viimeksi se nousi esille #metoo-somekampanjan myötä, jossa naiset jakoivat kokemuksiaan seksuaalisesta häirinnästä.

– Olen innoissani ja kiitollinen kampanjasta. Uskon, että sillä on vaikutusta. Uskon, että se tuo valoa pimeään maailmaan, Banks kertoo.

– Meidän sukupolvemme naisten tehtävänä on tasoittaa tietä seuraavalle sukupolvelle. Siksi meidän on oltava kestäviä.

Banks huomauttaa, että myös kirkoissa on ihmisiä, joihin ei kannata luottaa. Usko ei pelasta ihmistä todellisuudelta.

Monilla kirkoilla olisi muutenkin peiliin katsomisen paikka. Joissain kirkoissa Peggy Banks huomaa miettivänsä, missä Jeesus oikein on.

– Kirkkojen pitää päättää, hyväksyvätkö he joukkoihinsa ihmisiä, jotka elävät erilaista elämää kuin mihin kirkoissa on totuttu. Haluaisin nähdä kirkkojen tekevän niin ja kulkevan kaikkien ihmisten kanssa, koska niin Jeesuskin teki.

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Puhuminen auttaa traumaattisista kokemuksista toipuvaa Kaarinaa

Ajankohtaista

Kaarina kätki muistot joukkoraiskauksesta mielensä syvyyksiin vuosikymmeniksi. Nyt hän saa tukea toisilta masennuksesta toipuvilta kirkon vertaistukiryhmässä.


Suonpää: #MeToo on sosiaalipornoa

Puheenvuorot




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.